Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem

Ergonómia és Pszichológia TanszékFelvételi tájékoztató 2014

 

A BME EPT felvételi követelményei a Foglalkoztatási rehabilitációs humán és műszaki szaktanácsadó szakirányú továbbképzési szakának levelező képzésére, illetve az erre épülő, a BME ÉPK gondozásában induló Rehabilitációs környezettervező szakmérnök képzésre

A felvétel a jelentkezési dokumentumokban benyújtott adatok alapján, a maximális (60 fő) létszámkorlát figyelembevétele mellett történik. A felvételi dokumentumok letölthetők a képzés tanulási környezetéből a Jelentkezési dokumentumok címszó alatt. Ugyanitt a dokumentumok feltöltési helye is megtalálható. A felvételhez szükséges dokumentumok:

 • Europass önéletrajz (letölthető minta alapján), a végzettséget igazoló dokumentumok másolataival
 • Jelentkezési lap (minta alapján)
 • Motivációs levél, maximum 2 oldalban

A jelentkezési dokumentumokat 2014. augusztus 19-ig kell feltölteni.

A képzés levelező tanrendű, 2-3 hetente 2 jelenléti oktatási nap (péntek, szombat). Az órák helyszíne: BME Ergonómia és Pszichológia Tanszék, 1117 Budapest, Magyar tudósok körútja 2. Q épület A szárny I. emelet 102 tanterem.

További információ:

 

A következő képzésünket 2014 szeptemberben indítjuk, amely 2015 júniusában zárul. Felvételi irányszám: 20-60 fő

Kapcsolattartó: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Szakfelelős: Dr. Izsó Lajos

Cím: 1117. Budapest, Magyar tudósok körútja 2. Q. épület A szárny I. em. 112.

További elérhetőségek: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. (1) 463-2654, Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.">elearning.rehab.bme.huwww.erg.bme.hu

Jelentkezés módja: az oldal alján látható Jelentkezési dokumentumok című linkre kattintva elérhető dokumentumok kitöltésével, elektronikus benyújtásával. (Jelentkezési lap, Europass típusú önéletrajz oklevélmásolatokkal, motivációs levél.) A jelentkezési dokumentumokat e-mailben küldve is elfogadjuk. A jelentkezési dokumentumokat 2014. augusztus 19-ig kell feltölteni, elküldeni.

A képzésben végzettek (és akik emellett mérnöki alapdiplomával rendelkeznek) jelentkezhetnek a rehabilitációs környezettervező szakirányú továbbképzés második évére (további két félév, 250 000 Ft/félév). A szakmérnöki továbbképzésről bővebb információk itt olvashatók a BME Lakóépülettervezési Tanszék weboldalán.

Képzési forma: A levelező képzési formában nagyjából 3 hetente péntek-szombati képzési napokon tartunk személyes konzultációkat, egy félév során összesen 6 alkalommal. Ezen kívül online tanulástámogató rendszerünkben tesszük elérhetővé a tananyagokat, segédleteket, valamint online konzultációs lehetőséget biztosítunk.

A 2014 őszi szemeszter tervezett konzultációs időpontjai: szeptember 5-6., 26-27., október 17-18., november 14-15., 28-29., december 19-20. 

A 2014 őszi félévben induló képzésre jelentkezni lehet a képzés tanulási felületén található dokumentumok kitöltésével.

Orvosi modul

 • Funkcionális anatómia
 • Rehabilitációs élettani ismeretek

Közgazdaságtani modul

 • Egészségbiztosítási orvosi ismeretek
 • A foglalkozási rehabilitáció munkaerőpiac-politikai és humánerőforrás-szervezési alapjai
 • A foglalkozási rehabilitáció közgazdaságtani és pénzügyi alapjai

Pszichológiai modul

 • Megváltozott munkaképesség pszichológiai sajátosságai
 • A foglalkozási rehabilitáció szervezetpszichológiai aspektusai

Műszaki - ergonómiai modul

 • Bevezetés az ergonómiába
 • Akadálymentes épített munkakörnyezet

Tervezés, mérés, rendszerezés

 • Készségek mérése szimulátorokkal
 • Antropometriai tervezés és értékelés
 • Támogató technológiák
 • Szoftverek és honlapok akadálymentesítése

Technológiák

 • Látás- és hallássérültek támogatása hagyományos és informatikai eszközökkel
 • Beágyazott és ambiens rendszerek rehabilitációs alkalmazása
 • A beszédtechnológia rehabilitációs alkalmazásai

Az elméleti ismeretek elsajátítása a kontaktórákon való részvétel mellett e-learninges környezetben, a tananyag alapos megvitatásával, esettanulmányok közös feldolgozásával történik. Az eredményes tanulást személyes konzultációk is segítik. A gyakorlati órák keretében a képzés szakmai partnerei által biztosított helyszíneken teszünk látogatásokat (MEREK, OORI, NRSZH, rehabilitációs foglalkoztatási területen működő szervezetek, vállalatok).

A szakirányú továbbképzés formája távoktatási elemekkel kiegészített levelező képzés. A képzés szemeszterenkénti kontaktóra száma: 120 óra. Szemeszterenként 6 alkalommal kerül sor, alkalmanként 20 kontaktórát magába foglaló (vagyis tanári jelenléttel megtartott) foglalkozási blokkra. Ezeket a szorgalmi időben arányosan elosztva (átlagosan 3 hetenként), péntek reggeltől szombat délutánig tartó idősávban tartjuk.

Kapcsolat

 

BME Ergonómia és Pszichológia Tanszék
1117 Budapest, Infopark, Magyar Tudósok körútja 2/a „Q” épület I. emelet

Foglalkoztatási rehabilitációs humán és műszaki szaktanácsadó szakirányú továbbképzési szak:

Szakfelelős: Dr. Izsó Lajos, egyetemi tanár
Képzésszervező: Jókai Erika, egyetemi tanársegéd (+36 1 463 3061)
Email cím: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Rehabilitációs környezettervező szakmérnöki szak:

Szakfelelős: Dr. Perényi Tamás, egyetemi tanár
Képzésszervező: Kirschner Csilla (+36 1 463 1312)
Email cím: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Foglalkozási rehabilitációs humán és műszaki szaktanácsadó – 2014/15 őszi félév, levelező képzés

Órarend

Rehabilitációs környezettervező szakmérnök - 2014/15 tavaszi félév, levelező képzés

Órarend