Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem

Ergonómia és Pszichológia Tanszék 

FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ 2022

 

 A BME Pszichológia mesterképzés Munka- és szervezetpszichológia és Kognitív pszichológia specializáció – kísérleti vagy neuropszichológia iránnyal specializációinak egységes a felvételi követelmény rendszere.

A felvételi eljárás írásbeli (20 pont) dolgozat leadásából és online térben történő szóbeli (25 pont) vizsgából, elbeszélgetésből áll.

ÍRÁSBELI VIZSGA

A pályázónak egy előzetesen elkészített, empirikus vizsgálatot tartalmazó referencia munkát kell beküldenie, amely dolgozat készülhet bármilyen témából (például általános lélektan, személyiségpszichológia, szociálpszichológia, fejlődéslélektan, munka- és szervezetpszichológia). Az írásbeli dolgozatban a pályázónak be kell bemutatnia a vizsgálatot, a vizsgálati módszereket, az eredményeket és szakirodalmi háttérbe rendezve, értelmeznie is kell az eredményeket.

Az írásbeli referencia munka elkészítésének formai kritériumai:

A referencia munka maximum 10 oldal legyen, amely bemutatja a vizsgálatot és a vizsgálathoz szorosan köthető szakirodalmi hátteret. A dolgozatnak legyen fedőlapja, tartalomjegyzéke, amit kövessen egy egyoldalas összefoglaló a dolgozatról. A dolgozat végén legyen a melléklet megszerkesztve. A fedőlap, a tartalomjegyzék, az egyoldalas összefoglaló és a mellékletek nem képezik a 10 oldal részét.

A dolgozatot Times New Roman betűtípussal, 12 betűnagysággal, 2,5 margókkal és 1,5 sortávolsággal kell elkészíteni.

A dolgozat leadási határideje: 2022. május 16. 23.55 óra

SZÓBELI VIZSGA (szakmai és motivációs online beszélgetés)

A szóbeli vizsgára a pályázónak egy „motivációs levelet” kell elkészítenie, amelyet Google Forms-ban előre meghatározott kérdések megválaszolásával tud elkészíteni és a kérdéseink mentén tudja bemutatni szakmai alkalmasságát, rátermettségét és azt, hogy miért az adott specializációra szeretne jelentkezni (a specializáció választásáról a beiratkozás napjáig kell döntést hozni). A kérdőívet 2022. május 30. - június 6. között kell kitölteni. Azok számára, akik határidőre feltöltik a referenciamunkát, a kérdőív linkjét, valamint a szóbeli beszélgetés időbeosztását 2022 májusában e-mailben küldjük ki. A kérdőívben az alábbi kérdésekre számíthat:

1) Személyes adatok (e-mail cím, alapképzés intézménye)

2) Motivációs levél

• Indokolja meg jelentkezését, vázolja a képzéssel kapcsolatos motivációját, célját, miért ezt a szakterületet választotta

• Főbb érdeklődési területei, mik inspirálták ezekre a területekre

• Jellemezze önmagát, milyen kompetenciákkal, erőforrásokkal rendelkezik, milyen szakmai gyakorlatok, önkéntes munkák, szabadidős tevékenységek segítettek ezek felismerésében, elmélyítésében

• Milyen jövőbe mutató, szakmai/karriercéljai vannak, hogyan tudja ebben segíteni a képzés, mit vár el önmagától

3) Írja le, milyen többletpontokra számít és ehhez milyen igazolásokat fog feltenni a felvi-hu-ra. A többletpontokat a szakmai gyakorlatról és a kutatómunkáról, publikációról a felvételi bizottság adja meg.

Kutatási és publikációs tevékenységeknél többletpontot lehet szerezni az alábbiakban:

o TDK, OTDK részvétel, helyezés; konferencia előadás

o nyomtatott formában megjelent publikáció (folyóiratban, könyvben)

o elektronikusan megjelent publikáció

o részvétel kutató- vagy projekt munkában (min. 1 hónap)

Szakmai gyakorlat néven pontként beszámítjuk:

o szakmai gyakorlat itthon, külföldön (min. 1 hónap, kötelező egyetemi szakmai gyakorlat nem ér pontot)

o demonstrátori tevékenység (szemeszterenként)

o főállás egyetemi tevékenység mellett (min. 1 hónap)

A szóbeli (online) felvételi vizsga ideje: 2022. június 20-21-22.

Az online térben (Microsoft Teams) történő szóbeli vizsga során a hallgatónak röviden be kell mutatnia az előzetesen feltöltött írásbeli dolgozatát (referencia munka), valamint a 2 tagú bizottsággal egy motivációs beszélgetést folytatnak a motivációs levél alapján.

A beszélgetéshez szükséges technikai feltételekről (kamerával és mikrofonnal rendelkező eszköz) a jelentkezőnek kell gondoskodnia. A szóbeli beszélgetés előtt pár nappal próbalehetőséget is fogunk biztosítani, amiről külön értesítést küldünk.

A felvételi folyamatban való részvétel feltétele, hogy a felvételiző az egyes részfeladatokat a megadott határidőre teljesítse!

További információ:

Munka- és szervezetpszichológia specializáció:

E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Kognitív pszichológia specializáció – kísérleti vagy neuropszichológia iránnyal:

E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.