Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem

Ergonómia és Pszichológia Tanszék 

FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ 2024

 

A BME Pszichológia mesterképzési szak Munka- és szervezetpszichológia és Kognitív pszichológia specializáció – kísérleti vagy neuropszichológia iránnyal specializációinak egységes a felvételi követelményrendszere.

A felvételi eljárás két részből áll: írásbeli vizsgából (20 pont) és online térben történő szóbeli (25 pont) vizsgából.

 

ÍRÁSBELI VIZSGA

A pályázónak egy előzetesen elkészített, empirikus vizsgálatot tartalmazó referenciamunkát kell beküldenie. A dolgozat bármilyen témából készülhet (például általános lélektan, személyiségpszichológia, szociálpszichológia, fejlődéslélektan, munka- és szervezetpszichológia). Az írásbeli dolgozatban a pályázónak be kell bemutatnia a vizsgálatot, a vizsgálati módszereket, az eredményeket és szakirodalmi háttérbe rendezve, értelmeznie is kell az eredményeket.

 

Az írásbeli referenciamunka elkészítésének formai kritériumai:

A referenciamunka maximum 10 oldal legyen, ami bemutatja a vizsgálatot és a vizsgálathoz szorosan köthető szakirodalmi hátteret. A dolgozatnak legyen fedőlapja, tartalomjegyzéke, amit kövessen egy egyoldalas összefoglaló a dolgozatról. A dolgozat végén legyen a melléklet megszerkesztve. A fedőlap, a tartalomjegyzék, az egyoldalas összefoglaló, az irodalomjegyzék és a mellékletek nem képezik a 10 oldal részét.

A dolgozatot Times New Roman betűtípussal, 12 betűnagysággal, 2,5 margókkal és 1,5 sortávolsággal kell elkészíteni.

A referenciamunka feltöltéséhez szükséges link IDE kattintva elérhető.

A dolgozat leadási határideje:  2024. május 21., 23.55 óra

 

SZÓBELI VIZSGA (szakmai és motivációs online beszélgetés)

A szóbeli vizsgára a pályázónak egy „motivációs levelet” kell elkészítenie, amelyet Google Forms-ban előre meghatározott kérdések megválaszolásával tud elkészíteni és a kérdéseink mentén tudja bemutatni szakmai alkalmasságát, rátermettségét, és azt, hogy miért az adott specializációra szeretne jelentkezni (a specializáció választásáról a beiratkozás napjáig kell döntést hozni).

Azok számára, akik határidőre feltöltik az írásbeli referenciamunkát, e-mailben egy linket küldünk, amin keresztül 2024. június. 10., 23:55-ig kell a „motivációs levelet” elkészíteni. A “motivációs level” összeállításához az alábbi kérdésekre számíthat:

1)      Személyes adatok (e-mail cím, alapképzés intézménye)

 2)     Motivációs levél

 ·       Indokolja meg jelentkezését, vázolja a képzéssel kapcsolatos motivációját, célját, miért ezt a szakterületet választotta.

 ·       Főbb érdeklődési területei, mik inspirálták ezekre a területekre.

 ·       Jellemezze önmagát, milyen kompetenciákkal, erőforrásokkal rendelkezik, milyen szakmai gyakorlatok, önkéntes munkák, szabadidős tevékenységek segítettek ezek felismerésében, elmélyítésében.

 ·       Milyen jövőbe mutató, szakmai/karriercéljai vannak, hogyan tudja ebben segíteni a képzés, mit vár el önmagától?

3)      Írja le, milyen többletpontokra számít és ehhez milyen igazolásokat fog feltölteni a felvi-hu-ra. A többletpontokat a szakmai gyakorlatról és a kutatómunkáról, publikációról a felvételi bizottság adja meg.

 ·       Kutatási és publikációs tevékenységeknél többletpontot lehet szerezni az alábbiakban:

 o   TDK, OTDK részvétel, helyezés; konferencia előadás

 o   nyomtatott formában megjelent publikáció (folyóiratban, könyvben)

 o   elektronikusan megjelent publikáció

 o   részvétel kutató- vagy projekt munkában (min. 1 hónap)

 ·       Szakmai gyakorlat néven pontként beszámítjuk:

 o   szakmai gyakorlat itthon, külföldön (min. 1 hónap, kötelező egyetemi szakmai gyakorlat nem ér pontot)

 o   demonstrátori tevékenység (szemeszterenként)

 o   főállás egyetemi tevékenység mellett (min. 1 hónap)

 

Az online szóbeli felvételi vizsga ideje: 2024. június 24., 25., 26.

 

Az online térben (Microsoft Teams) történő szóbeli vizsga során a hallgatónak röviden be kell mutatnia az előzetesen feltöltött írásbeli dolgozatát (referenciamunka). A bizottság értékeli a pályázó írásbeli referencia munkájának bemutatását (szakirodalmi tájékozottság, a vizsgálat logikus összefüggéseinek kiemelése és az eredmények gyakorlati használhatósága). Továbbá, a 2 tagú bizottsággal egy motivációs beszélgetést folytatnak a „motivációs levél” alapján.

A beszélgetéshez szükséges technikai feltételekről (kamerával és mikrofonnal rendelkező eszköz) a jelentkezőnek kell gondoskodnia. A szóbeli beszélgetés előtt pár nappal próbalehetőséget is fogunk biztosítani, amiről külön értesítést küldünk.

 

A felvételi folyamatban való részvétel feltétele, hogy a felvételiző az egyes részfeladatokat a megadott határidőre teljesítse!

 

További információ:

Munka- és szervezetpszichológia specializáció:

E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Kognitív pszichológia specializáció – kísérleti vagy neuropszichológia iránnyal:

E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.