Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem

Ergonómia és Pszichológia Tanszék


SzerzőA szakdolgozat címeTémavezető
Tóth Dániel Az újépítésű társasház-beruházások sikerének titka a Cordia Corvin sétány beruházásának példáján keresztül Berki-Süle Margit
A Futureal Holding Corvin sétány nevű projektje a legtöbbet emlegetett téma az ingatlanpiacon. A 8. kerületi RÉV8 Kft. által elindított rehabilitáció, - amely 2010-ben elnyerte az „Európa legjobb vegyes-funkciós ingatlanprojektje” díjat-, mára már Budapest belvárosának egyik legkedveltebb részévé vált az újépítésű ingatlanpiacon. Az elmúlt 3 évben a beruházó leányvállalata, a Cordia Magyarország Zrt. értékesítette a legtöbb hasonló típusú lakást. Méretében és komplexitásában messze kimagaslik a többi fejlesztő közül, és a legtöbb érdeklődő kifejezetten a projekt területén szeretne lakást vásárolni, ezért kijelenthető, - mivel eltérő felhasználói csoport keresi ezeket az ingatlanokat-, hogy nincsen konkurenciája a fővárosban. Sikerét az agresszív marketingstratégia és az ügyfelek teljes körű kiszolgálása mellett annak köszönheti a cég, hogy az egész fejlesztés középpontjában a lakófunkció áll. Az általános lakásvásárlási szokásokat kielégítő paraméterek mind jellemzik az ingatlanokat, valamint annak környezetét. A rehabilitált területre pedig minden olyan szolgáltatást beépítettek, amire egy ott élő embernek szüksége lehet. Sikerét mi sem bizonyítja jobban, hogy az ingatlanok 80%-a már értékesítve lett, és hogy ez az egyedüli olyan beruházás Budapesten, ahol a válság ellenére sem kellett az árakon módosítani.
A kutatásaim alapján kiderült, hogy a lakáskeresők igényei szinte mindenre kiterjednek, és hogy ezek kielégítése csak összességében értelmezhető egy plusz szolgáltatásként. Annak ellenére, hogy a legtöbb alapszintű elvárásnak megfelelnek a Corvin sétány lakásai, több olyan paraméter jellemzi őket, amit csak a vevők kis százaléka tart fontosnak. Kérdőíves vizsgálatom alapján rangsoroltam az ingatlanra és a környezetére vonatkozó főbb paramétereket, valamint az értékesítő cég által biztosított szolgáltatások fontosságát, melyből megállapítható, hogy a projekt közlekedési és a biztonsági jellemzői kevés teret kapnak a termék marketingjében annak ellenére, hogy a fogyasztók számára ugyanolyan fontosak, mint a lakás paraméterei. Kiderült még, hogy az ingatlannal együtt megvásárolt szolgáltatások közül a garanciális és ügyfélkezelési részlegek munkája a legkiemelkedőbb. Ezeknek a szolgáltatásoknak a további fejlesztése egyedi tulajdonsággal ruházná fel a Cordia Magyarország Zrt.-t a budapesti ingatlanpiacon, és így a projekt, - amellett, mint termék -, a szolgáltatások biztosításában is kiemelkedővé válna.

Katona Ádám

Fedélzeti vezeték nélküli internet kiépítése és üzemeltetése a közlekedési szektorban Dr. Hercegfi Károly
Szakdolgozatom témáját a fedélzeti vezeték nélküli internet szolgáltatás kiépítése és üzemeltetése képezi, a közlekedési szektorban. A témát a MÁV-START által 2011 szeptemberében a Kör IC vonalra bevezetésre került, GSM hálózaton megvalósuló, 10 darab harmadik generációs IneterCity kocsira telepített fedélzeti WiFi szolgáltatáson keresztül mutatom be. A szolgáltatás hazai és külföldi megoldásainak, valamint azok alapvető műszaki tartalmának bemutatása után ismertetem a szolgáltatás meghatározó jellemzőit, előnyeit az utasok és az üzemeltető számára, valamint személyes tapasztalataimat.
Az általános piaci környezeten túl, részletesen foglalkozom a MÁV-START és a Magyar Telekom által kötött szolgáltatási szerződéssel, a mögötte rejlő műszaki paraméterekkel és minden egyéb a szolgáltatást befolyásoló szerződési feltétellel. A szolgáltatási szerződés legfontosabb paraméterei a kocsinkénti 90%-os rendelkezésre állás és az ez idő alatt minimális 512 Kbps letöltési irányú átviteli sebesség, valamint ezen felül a vasúti vonal első év 90%-os és második évi 95% lefedettsége képezi. Az egyetlen hasonló hazai vasúti fedélzeti szolgáltatás szerződésével párhuzamba állítva elmondható, hogy egy megbízhatóbb, jobb minőségű szolgáltatást hoztak létre. Hátránya azonban, hogy a START által kötött szerződés egy kocsira eső költsége magasabb és az adatforgalomnak kocsinként 40GB havi kerete van, szemben a GySEV korlátlan szolgáltatásával.
A szolgáltatás egyéb, nem szerződésbeli kialakításainak célközönségre gyakorolt hatására kerestem a választ empirikus vizsgálatommal. A felhasználók általános közlekedési és internetezési szokásairól és a témához kapcsolódó személyes véleményéről egy online kitölthető kérdőív segítségével szereztem információkat. A kérdőívem eredményei alapján kijelenthető, hogy az 540km-es Kör IC vonal jó választás volt a szolgáltatás telepítésére, a nagy távolság és az érintett nagyvárosok előnyt biztosítanak a vasútnak. A kitöltők szolgáltatással kapcsolatos szempontok fontossági besorolása alapján, a szolgáltatást semmiképpen sem érdemes fizetőssé tenni, mivel ezzel a két legfontosabb szempontot, az ingyenességet (árat) és az egyszerű csatlakozást rontanánk. Látható továbbá, hogy a korlátlan adatforgalom, sebesség és szabad felhasználás a három legkevésbé fontos szempont, így a szolgáltatásban tiltott multimédiás tartalmak – az eredmények alapján – a felhasználók számára nem komoly jelentőségűek. Célszerű volna a felhasználókat közvetlenül megkérdezni a szolgáltatással kapcsolatosan, mivel felmérésem nem reprezentatív jellegű.
A már éles üzemben működő szolgáltatás első negyedévi forgalmi adatait elemezve látható volt, hogy az adatforgalom nagyban függ a felhasználók számától, illetve a vonatok menetrendjétől. A kumulált adatforgalomból leolvasható volt, hogy az első osztályú kocsikon jóval kisebb adatforgalom keletkezett, illetve hogy a szolgáltatás első három hónapjában, összességében jelentős kihasználatlan kapacitásokkal működött. A rendelkezésre álló havi adatkeret kihasználásához megközelítőleg a 2011. novemberi adatokat alapul véve, háromszoros adatforgalomra volna szükség.
A kapacitás kihasználtság amennyiben számottevően nem növekszik, javasolom megfontolni a felhasználható havi keret csökkentését, vagy a tiltott tartalmak részleges feloldását, amit elsősorban promóciós jelleggel az első osztályon lenne érdemes bevezetni.
Szabó Zsuzsanna  A gördülőtalpú cipő marketing stratégiájának fejlesztése a felhasználói kör pontosítása által Koloszár Kata
A gördülőtalpú cipők nem számítanak újdonságnak hazánkban, hiszen az ortopédiában több éve alkalmazzák őket gyógyászati segédeszközként. Valamint az egyre nagyobb népszerűség és a széleskörű kínálat hatására egyre többen vásárolják meg olyan felhasználók is ezt a terméket akiknek jelenleg nincs egészségügyi problémája. Tehát a gördülőtalpú cipő használata mind terápiás eszközként történő alkalmazásra, mind probléma megelőzés céljára alkalmas.
Szakdolgozatom témája a gördülőtalpú cipő marketing stratégiájának fejlesztése a felhasználói kör pontosítása által. A gördülőtalpú cipők bemutatásán belül is a Dr. Batz rollSTEP cipő feltételezett felhasználói körének azonosítása volt a fő célom. Dolgozatomat a Dr. Batz rollSTEP gördülőtalpú cipő gyártójának bemutatásával indítottam. A békéscsabai székhelyű Sziliplast Kft. 1989 óta foglalkozik formatalpak és cipősarkak gyártásával, többek között itt készítik a rollSTEP cipők talprészét is, amely a Gyomaendrődön működő cipőfelsőrész készítéssel foglalkozó Turul Cipő Kft. telephelyén kerül összeállításra a cipő felsőrészével.
A gyártó cég bemutatása után a Dr. Batz rollSTEP gördülőtalpú cipő fejlesztési folyamatának, és a termék jellemzőinek bemutatásával folytattam dolgozatomat. A rollSTEP cipő egyedi jellege a Body Balance talpszerkezet kialakításában, és az egyedi fejlesztésű CrossControll talpbetét alkalmazásában rejlik. A cipő talpszerkezetének elemei a talp izmait folyamatosan stimulálják, valamint tehermentesítik a talp sarok részét, így biztosítva egészséges járást a cipő viselője számára.
A cipő bemutatását követően rátértem a termék feltételezett felhasználói körének pontosítására. A felhasználói kör esetében fontos figyelembe venni, hogy melyek azok az ortopédiai elváltozások, illetve egészségügyi problémák, amelyek korrigálására a gördülőtalpú cipő viselése ajánlott. Ezen belül foglalkoztam a termék pozitív élettani hatásaival, valamint a mozgásszervek biomechanikájával, mozgáselemzéssel, és járásvizsgálattal.
Ezt követően a piaci környezet bemutatásával folytattam a dolgozatomat. A rollSTEP számára a legfőbb konkurenciát a hazánkban piacvezetőnek számító MBT cipő jelenti, de a versenytársak közül fontos megemlíteni a RYN, Joya, Skechers, Stretchwalker, School, Reebook és a Walkmaxx termékeket is. A rollSTEP árát és népszerűségét tekintve a középkategóriás termékek között helyezkedik el a hazai piacon.
A piaci környezet bemutatásán belül kitértem a rollSTEP termék forgalmazása során alkalmazott marketing stratégia bemutatására, valamint annak összehasonlítására a konkurens termékek értékesítése során alkalmazott módszerekkel.
A felhasználói kör összetételének megismerésére, illetve a potenciális felhasználók azonosítására a kérdőíves felmérés, és a mélyinterjú készítés módszerét választottam. A kérdőívem főként cipővásárlási szokásokra vonatkozó kérdéseket tartalmazott, a gördülőtalpú cipő üzletek eladóival végzett interjúk során pedig a vevőkör összetételére, illetve a vásárlói magatartásra vonatkozó kérdéseket fogalmaztam meg. Kutatásom során fontosnak tartottam a szakmai véleményeket is a cipő kialakításával, illetve jótékony hatásaival kapcsolatban, ezért reumatológus szakorvosokkal is készítettem interjút.
Az eredményeket összefoglalva fogalmaztam meg a marketingstratégia fejlesztésére vonatkozó javaslataimat, a Dr. Batz rollSTEP gördülőtalpú cipő értékesítési folyamatára vonatkozóan, melyek véleményem szerint elősegítenék a cipő népszerűségének növelését, és kedvezőbb irányba mozdítanák el a rollSTEP cipő pozícióját a hazai gördülőtalpú cipő piacon.
Gajdács Adrienn A korzett, és aki benne van Dr. Antalovits Miklós
Hazánkban és a világ többi országában is egyre nagyobb számban találkozunk gerincferdüléses megbetegedésekkel. A mozgató szervrendszeri betegségek nem csak a felnőtteket, hanem növekvő számban a gyermekeket is érintik. A felmérések szerint, az iskoláskort el nem érő gyermekek körülbelül 10%-ánál észlelhető a rossz testtartás, és ez az arány 30%-ra nő kisiskolás korra. Emellett, már a 13-15 éves korú gyermekek 50%-a panaszol valamilyen hát- vagy derékfájdalmat. Ezen betegség kiemelt kezelései közé tartozik a gyógytorna és a gyógyúszás. A gerincferdüléses gyermekek gyógykezelésére egy speciális, műanyagból készült fűző is rendelkezésre áll, amelyet szakdolgozatom tárgyául választottam. Sajnos a növekvő számú gerincbetegségek miatt is aktuális ennek a kérdéskörnek a vizsgálata, emellett személyes érintettségem is befolyásolta a témaválasztásomat, mert kisiskolás koromban én is korzettet viseltem.
Vizsgálatomat a SALUS Orthopedtechnika Kft.-nél végeztem, amely 35 fővel, 1990 óta van jelen a gyógyászati segédeszközök piacán. Fő profilja a segédeszközök gyártása és forgalmazása, az ország jelentős területéről számos különböző gyógyszertárral, és gyógyászati segédeszközöket forgalmazó vállalkozással tartja a kapcsolatot. Termékeik felölelik az Országos Egészségbiztosítási Pénztár által támogatott termékek jelentős körét.
Az általam vizsgált gyógyászati termék a feltalálójáról - Jacques Cheneau francia professzorról - elnevezett Cheneau-korzett. A fűző funkciója a gerincre meghatározott pontokon nyomás gyakorlásával a testtartás javítása. A betegnek napi 20-23 órát kell hordania a fűzőt, ekkor lehet csak igazán hatásos a gyógykezelés. A fűző felhasználói körét elsősorban tizenéves gyerekek alkotják, akik gerincferdüléses betegségben szenvednek, illetve felhasználóként említhetjük még a gyerekek szüleit, hiszen ők is naponta szembesülnek gyermekeik fűzőviselési nehézségeivel.
A szakdolgozatom fő célja a fűzőviseléssel kapcsolatos fizikai (ergonómiai, anyagösszetételi), valamint pszichés problémák feltárása és elemzése volt, továbbá ennek alapján olyan javaslatok kidolgozása, amelyek megvalósítása könnyítheti mind a gyermekek, mind szüleik számára e gyógyászati segédeszköz elfogadását és használatát. Empirikus kutatásaim a személyes megfigyeléseken (a SALUS Kft. által szervezett korzettes táborok), interjúkon (szakemberekkel, valamint érintett szülőkkel és gyermekekkel), valamint az érintett szülők és gyermekek körében elvégzett széleskörű kérdőíves felméréseken alapultak. . A felmérések eredményeit részletesen bemutatva és összegezve, olyan következtetéseket és javaslatokat fogalmaztam meg, amelyek egyrészt javíthatják a korzettes piacon a SALUS Kft. pozícióját, másrészt elősegíthetik hazánkban a korzett egyéni és társadalmi elfogadottságának növelését.
Alföldi András Az Óbudai Autójavító Kft. által forgalmazott Audi A6-os személygépjárművek piaci helyzetének javítása a vevői kommunikáció fejlesztésével Mischinger Gábor
Dolgozatom célja az volt, hogy segítsem az Óbudai Autójavító Kft. által forgalmazott Audi A6-os személygépjárművek piaci helyzetének javítását. Ennek elérése érdekében a vevői kommunikáció fejlesztését tűztem ki célul. Kutatásaim egy részében felméréseket készítettem az ügyfelek elvárásaira való tekintettel. A mérések eredményéhez empirikus vizsgálatok útján jutottam el.

Az empirikus vizsgálati lehetőségek közül a kérdőívet és az interjút választottam. A kérdőív választásánál a módszer gazdaságossága és gyors értékelhetősége befolyásolt, valamint az, hogy a kényes témáknál a válaszadás őszintébb lehet. A kérdőívet az Audi potenciális és leendő vevőinek szántam.

Az interjú mellett azért döntöttem, mert kérdőív formájában nem lehet mindenre kiterjedő információhoz jutni a cég és a vevő közötti kapcsolatról. Interjúvázlatom alapján Audi- tulajdonosokat kérdeztem meg.

A továbbiakban részletes mérések alapján teszteltem az Óbudai Autójavító Kft. honlapát, vevőkiszolgálását és kommunikációs csatornáit. A fenti vizsgálatok figyelembe vételével együtt tettem meg javaslataimat a cég weboldalára, vevőkiszolgálására, kommunikációs csatornáira, szervizére, garanciális időre, az A6-osba rendelhető extrák árára, az egyénre szabott kedvezményekre és a parkolási lehetőségeire.

Remélem szakdolgozatom az A6-os piaci helyzetének javítása mellett, az elemzett vevőkommunikáció segítségével a többi modell értékesítéséhez is segítséget nyújthat.
A dolgozat minőségét több tesztalanya bevonása javítaná.
Kegyes Balázs

A Csepel Royal egysebességes kerékpár piaci bevezetése

Dr. Antalovits Miklós

A kerékpár nem mai találmány. 1817 óta hihetetlen változásokon ment keresztül. Az egykori lábbal hajtós kerékpárnak már alig van köze a mai csúcstechnológiás biciklikhez, amelyek számtalan sebességfokozattal, teleszkóppal és szénszálas alkatrészekből szerelnek össze. A trend jelenleg mégis látszólag visszafelé halad. A szakdolgozatom témájául szolgáló kerékpár ugyanis nélkülöz minden kényelmet, így a sebességváltás lehetőségét is. Mi több, még gurulni sem lehet vele, mert állandóan hajtani kell. Hogyan is juthatott ide a termékfejlesztés, amikor technológiailag ez mérföldes visszalépésnek számít. A válasz a divatban keresendő. A minimal design fogalma ismerősen hangzik mindenkinek. Ez a kerékpár egy abszolut minimalista darab, amely csak azt tartalmaz, ami a kerékpározáshoz elengedhetetlenül szükséges. A rendszer mindenki számára könnyen átlátható, nem kell hozzá mérnöki képzettség, hogy sejtsük mi zajlik benne. Egyszerűen egy lánccal össze van kötve a kerék és a hajtómű. Az alkatrészek pedig a legfrissebb trend szerint vannak díszítve a szivárvány minden színében. Ugyanakkor divatcikk lévén sok kihívást tartogat a piaconmaradás, hisz olyan folyamatok is befolyásolják a termék megvásárlását, amelyekre kevés rálátásunk van.
Korunk súlyos problámája a változó természeti környezet, mely lassan mindennapjainkra is hatással van. A nem megújuló energiaforrások árainak növekedésével és az egyre egészségtelenebb környezettel előtérbe kerül a spórolás és a környezetbarát életmód. Ebből a szempontból szerencsés termék a kerékpár, mivel egyre nagyobb teret nyer a közlekedésben. Saját magam is tapasztalom a kerékpárosok növekvő számát és a kerékpározást elősegítő infrastrukturális és szabálybeli fejlesztéseket. A kerékpárokat előállító vállalatok számára tehát társadalmi kötelesség is a termék életútjának egészében figyelembe venni a környezet minél kisebb mértékű terhelését. A Schwinn Csepelnek is szerepel céljai között, hogy támogatja a tömegsportot, az egészséges életmódot és a környezetbarát közlekedést. Ezért természetesen tenni is kell minden nap, de egy biztos: minden eladott kerékpár eggyel közelebb visz bennünket a természet megóvásához és minden autó helyett biciklivel megtett kilométer hozzájárul a károsanyag kibocsátás csökkentéséhez.
Pados Botond Fogászati implantátumok beépítéséhez kapcsolódó szolgáltatások elemzése és fejlesztése Dr. Németh Edit
A szakdolgozat témaválasztása a fogászati implantátumokon keresztül történő teljes kezelési folyamat szolgáltatás-marketing valamint szolgáltatás ergonómiai irányú kutatás és információelemzés volt. A szükséges, és fellelhető információk összegyűjtése után elvégeztem az előirányzott empirikus kutatásokat. Amelyek célja fogászati implantátumhoz kapcsolható szolgáltatások felmérése volt.

A szolgáltatás piaci hátterének megismeréséhez nem csupán a lehetséges helyettesítő szolgáltatások megismerésére volt szükség, hanem az egyre fejlődő egészségipar megismerésére is.

Kijelenthető, hogy az emberek számára az általános egészségi állapot fontossága emelkedő tendenciát mutat. Mind fontosabb szerephez jutnak az általános és rendszeres szűrővizsgálatok. Az egészségipar piacon való térnyerése automatikusan fontosabbá teszi a fogászati kezelések jelentőségét is. Emellett az empirikus kutatások alkalmával is kiderült számomra, hogy az egészségügyi kezelések igénybevétele során is növekvő tudatossággal és információ éhséggel találkozhatunk. Ez fontos tényező, hiszen az újító jellegű fogászati ellátások sikerességében ez elengedhetetlen.

Az összegzés fókuszát a fogászati implantátum felé fordítva, igen pozitív képet kaptam a szolgáltatás minőségét illetően. A szolgáltatás minősége fontos megkülönböztető tényező, mely a páciens bizalmának elnyerésében kiemelkedő szerephez jut.

A kiválasztott szolgáltatás ismertsége közepesnek tekinthető. Ez egy orvosi szolgáltatás esetén pozitív, hiszen általában a leendő páciens akkor találkozik egy-egy szolgáltatással, amikor konkrét problémájára megoldásként kínálják. Egy fogászati szolgáltatást nem lehet reklámozni, hiszen a lehetséges felvevő piac nem tudja magáról megállapítani, hogy számára szükséges szolgáltatásról van e szó. Így gyakorlatilag a marketingvonatkozások mind direktnek tekinthetők, hiszen minden páciens egyénre szabott ajánlatot kap abban az esetben, ha a kezelő orvos felismeri a szolgáltatás alkalmazhatóságának meglétét.

A kiválasztott szolgáltatás kapcsán felmerült a már igénybevevők körének megkérdezése is, hiszen az előzetes felmérések és interjúk eredményének alátámasztásához szükség volt arra, hogy megismerjük a tényleges felhasználók preferenciáit is.

Kijelenthető, hogy akik ténylegesen igénybe vették már a szolgáltatást, azok maximális elégedettséggel bírnak, tehát a kínált megoldás valóban sikeresen, annak ellenére, hogy ára kiemeli az általános fogászati szolgáltatások köréből.

Az empirikus kutatások közül az utolsó a szolgáltatást véghez vivő rendelők ergonómiai elemzése és összehasonlítása volt, mely eredménye egységes képet mutat. Így a fejlesztés javaslat során nem ezen a vonalon kívánok elindulni. Ezzel együtt nagyon pozitív példa, hogy a fogászati magánrendelések ergonómiai kialakítása megfelelő minőségű és akadálymentes, mely a fejlődő gondolkodás szabályozásokban való megvalósítását is mutatja. Az irány teljes mértékben pozitív a kiegyenlített esélyek tekintetében is, hiszen egy adott esetbe kerekes székes felhasználó sincs kirekesztve a felhasználók köréből.
Nándorfi Nóra A Starbucks magyarországi társadalmi szerepvállalása a termékmenedzsment szemszögéből Dr. Lógó Emma
Szakdolgozatomat a Starbucks kávézólánc hazai piacának vizsgálatáról írtam. Az AmRest Kft. és a Starbucks bemutatása után végigkísértem a kávétermesztés folyamatát a termesztéstől a fogyasztásig.
A kávézó jellemzői és az általa nyújtott szolgáltatásokon keresztül szerettem volna közelebbről megismertetni a Starbucks-ot és az általa nyújtott élményt.
Ennek az élménynek egy kevésbé tudatos szeletét az empirikus vizsgálati módszeremmel az ún. projektív technikával igyekeztem megragadni. Az eredmények elemzése után már tudtam pozícionálni a márkát a konkurencia között, illetve kaptam egy képet a márkáról alkotott képről.
Fontosnak tartottam megtudni, hogy mennyire ismerik a Fair Trade fogalmát, azaz a társadalmi szerepvállalásnak milyen jelentőséget társítanak.
Amiben a Starbucks különbözni tud és különbözik is a többi versenytárstól, az a méltányos kereskedelem kommunikálása. Erre az értékre építhet a márka, ez teheti egyedivé a termékélményt, amit egy Starbucks kávé, bármely más termékük vagy szolgáltatásuk nyújthat.
Erre irányulva stratégiákat, projekteket, ötleteket készítettem, mivel és hogyan tudná a Starbucks a róla alkotott képet még pozitívabb irányba változtatni.

Az Egyesült Államokban a Starbucks már felépített egy imázst, figyel a fenntartható fejlődés lehetőségeire, óvja a környezetét, fiatalokat motivál a változásra.
Az egyenlőre még csekély számú üzlettel rendelkező hazai márka a társadalmi és etikai szempontokra hangsúlyt helyezve, kihasználva az ezekben rejlő marketing lehetőségeket, dinamikus fejlődésen mehet keresztül.
A Starbucks elöl járhat és példát mutathat a többi vállalatnak, hogy vigyázzunk értékeinkre a világon és Magyarországon egyaránt.
Bozzai Mónika Fogyasztói szokások és preferenciák felmérése a Dr. Hauschka arcápoló készítmények körében Dr. Lógó Emma
Dolgozatomban bemutattam a Natura-Budapest Kft. által forgalmazott Dr. Hauschka arcápoló készítmények termékfejlesztési filozófiáját és a kozmetikumok gyártásának technológiai hátterét.
Szintén bemutatásra került a Dr. Hauschka termékek és a márka piaci helyzetképe a marketing mix 7P-jének segítségével. Megtudhattuk, hogy a kozmetikumok előállítási módja a világon szinte egyedülálló, ezért konkurenciája sem akad hagyományos értelemben véve a kozmetikai piacon.

Témám aktualitását az adta, hogy napjainkban az emberi szervezet, épp így az emberi bőr is folyamatosan káros hatásoknak van kitéve. Gondoljunk csak a mindennapos stressz és az egyre növekvő káros anyagkibocsátásra. Ezek mindegyike hozzájárul bőrünk védekezőképességének gyengüléséhez.
Magyarországon, akárcsak a többi fejlett országban egyre nagyobb jelentőséget tulajdonítanak az egészség megőrzésére, egy egészséges életmód kialakítására. Ehhez hozzátartozik a bőr megfelelő ápolása is. Fontos, hogy a fogyasztók megfelelő kozmetikumokat vásároljanak, amelyek nem tartalmaznak tartósítószereket és különböző, az emberi szervezet számára káros vegyi anyagokat.

Dolgozatomban a márka valós felhasználói körében végeztem kérdőíves vizsgálatot. A kérdőíveket a Dr. Hauschka magyarországi honlapján regisztrált fogyasztók körében töltettem ki Tóth Márk ügyvezető igazgató segítségével, aki hírlevélben küldte ki a kérdőívemet. A 251 visszaérkezett, kitöltött és értékelhető kérdőív alapján mértem fel, hogy a cég által megfogalmazott termékfejlesztési célok megvalósulnak-e. A kérdőívek kiértékelése során azt az eredményt kaptam, hogy a márka használói elégedettek a kozmetikumok hatásaival, vagyis a célok megvalósultak.

Másik vizsgálati módszernek egy mini csoportos interjút választottam, 5 résztvevő közreműködésével. Ennek a felmérésnek a célja a fogyasztói szokások és preferenciák felmérése volt az arcápoló kozmetikumok vásárlása során. A résztvevők itt nem a márka használói voltak. Az interjúk kiértékelés után tudtam javaslatot tenni egy lehetséges megújított termékstratégiára, amihez a marketing mix 4P-jével összefüggésben álló 4C-t használtam fel. Ezzel a módszerrel olyan javaslatot tudtam készíteni, ami a vásárlók szemszögét tartja szem előtt.
Mivel a cég forgalma folyamatosan nő annak ellenére, hogy a Dr. Hauschka kozmetikumok nincsenek „agyonreklámozva”, olyan lehetőségekre adtam javaslatot, amik a márkát még szélesebb körben ismertté tehetik, így még több fogyasztóhoz juthatnak el.
Nikolopulosz Thomasz Egészségipari integrált kommunikációs eszközök, nővérhívó-rendszerek fejlesztése Dr. Németh Edit
Szakdolgozatom témája az egészségügyben használt belső kommunikációs eszközök és nővérhívó-rendszerek.
A szakdolgozatom első felének feldolgozása közben értettem meg igazán a belső kommunikációs rendszerek létjogosultságát a kórházi szférában. Szinte minden ember találkozott már ilyen rendszerrel, de csak akkor lehet igazán megérteni jelentőségét mikor komolyabban foglalkozik vele az ember. Megismertem a rendszer egyes elemeit és támogató funkciót. Elmondható, hogy mára már ilyen rendszerek használata nélkül nem alakítható ki betegközpontú minőségi betegápolás. Ennél sokkal súlyosabb tény, hogy hiánya esetén rosszabbak a betegek esélyei a gyógyulásra. Az élet a legnagyobb kincs és minden ország legfontosabb feladata lakosai védelme. Ennek tudatában, véleményem szerint nem lehet olyan gazdasági helyzet, amiben az egészségügy támogatottsága csökkenne.
A szakdolgozatom második témájának keretében ismertettem a nővérhívó-rendszerek általános elemeit és funkcióit. Fontos volt számomra a használatban lévő rendszer ergonómiai kérdése is. Ennek érdekében több magyarországi rendszert figyeltem meg az elmúlt időben és vontam le a tapasztalataimat. Így az összes rendszerelemet vizsgálat alá vontam. Annak érdekébe, hogy megismerjem a végfelhasználók elvárásait és az általuk használt nővérhívó elégedettségéről, kérdőíves felmérést készítettem az ápolók és a páciensek számára. Alapvető demográfiai adatokon felül sikerült feltérképeznem a kórházi környezetet, kitöltők számára fontos funkciók listáját és a páciensek egészségi állapotát.
A kutatási eredményeket felhasználásával és a mai technológia kutatásával készítettem el a jövőbe mutató fejlesztési javaslataimat. A javaslataim alapja a mobilitás és az ergonomikus kialakítás. Véleményem szerint fejlesztési ötleteim technológiai alapja akár öt éven belül felhasználható lesz. Jövőben szeretném a fejlesztési javaslataimról készíteni egy kérdőívet, hogy az ápolók és a páciensek véleményét megszerezzem. Az így megszerzett információk alapján további elemekkel, funkciókkal egészíteném ki, hogy egy használható rendszer alakuljon ki.
Bán Balázs

A SOLO alternatív jármű bevezetése a hazai piacra

Mischinger Gábor
A szakdolgozatom témája „A SOLO alternatív jármű bevezetése a hazai piacra”. A célom a SOLO sikeres piaci bevezetésétnek a támogatása. Kutatásom során megvizsgáltam a vállalatot és a piaci környezetét. Elvégeztem egy STEEP elemzést, elemeztem a vállalat versenyhelyzetét majd készítettem egy SWOT elemzést is. Összegyűjtöttem és elemeztem a SOLO legfőbb versenytársait. Ezt követően végeztem egy szekunderkutatást az empirikus kutatás előkészítése érdekében.
Végeztem egy empirikus kutatást a SOLO-val kapcsolatban, melynek fő célja a felhasználók igényeinek megismerése volt, valamint annak a vizsgálata, hogy a potenciális felhasználók mennyire tartják megfelelőnek a SOLO egyes tulajdonságait. További céljaim voltak még az alternatív járművek és a SOLO ismertségének felmérése, a SOLO biztonságosságáról, megbízhatóságáról és külsejéről az első találkozás alkalmával kialakuló kép meghatározása és a fizetési hajlandóság felmérése. Az empirikus kutatás során 410 ember töltötte ki a kérdőívemet és 3 mélyinterjút készítettem.
Az általam megkérdezettek többsége szívesen használna alternatív meghajtású autót. A legfontosabb a megbízhatóság volt számukra. Ezt követte a biztonság és az alacsony fogyasztás. Az ár csak az ötödik volt a fontossági sorrendben. A válaszadók mindössze 12%-a fizetne többet egy környezetbarát autóért, mint jelenlegi autójának árkategóriája. A megkérdezettek többsége legalább két alternatív meghajtási módot ismer és 55%-uk nem ismerte a SOLO-t. A válaszadók többsége úgy gondolja, hogy a SOLO nem biztonságos. A válaszadók 63%-ának tetszik a külső megjelenése. A válaszok alapján fontosság-elégedettség diagramokat is készítettem.
A megkérdezettek válaszai alapján a hatótávolság a SOLO egyik legfőbb gyengesége. A jármű hatótávolságának növelése érdekében a Wankel-motor, az üzemanyagcellák és a szuperkapacitások felhasználási lehetőségének vizsgálatát javasolom.
A résztvevők véleményének elemzése után az alábbi fejlesztéseket javasolom. Az autó belső kialakítását a felhasználók igényei alapján a hagyományos autókhoz hasonlóvá kellene tenni. Például 4 személyes legyen, elől 2 és hátul 2 üléssel. Az autó szélességét csökkenteni, a magasságát pedig növelni kellene. A pedálgenerátorokat a jármű padlójába süllyeszthetővé kell tenni és azokat csak extraként kell az autóhoz biztosítani. Az akkumulátorcsomagot kivehetővé kell tenni. Javaslom egy mozgássérültek számára is alkalmas járműverzió kialakítását. A vállalat honlapját fejleszteni kell annak érdekében, hogy a potenciális vevő képes legyen a saját egyedi autóját megtervezni és megrendelni az interneten keresztül. A SOLO tulajdonságainak fejlesztése előtt fontos megvizsgálni, hogy a vásárlók hajlandóak-e többet fizetni a fejlesztés hatására. Különösen a kényelem, a külső megjelenés és a nagy hatótávolság esetén kell ezt megvizsgálni.
Az SOLO ismertségének növelése érdekében a SOLO-t lehetőleg minden nagyobb autóbemutatón és környezetbarát témájú rendezvényen be kell mutatni. A környezetbarát témákkal és az autókkal kapcsolatos témákkal foglalkozó honlapokon, fórumokon és a közösségi oldalakon is meg kell jelennie a SOLO-nak. A marketing kampány során ki kell emelni, hogy a SOLO egy környezetbarát, megbízható, biztonságos, kényelmes magyar termék, melynek alacsony az üzemeltetési költsége. A kampány során a SOLO-t biztonságos és megbízható autóként kell bemutatni. A SOLO piacának bővítése érdekében külön kutatás keretében szükség van a mozgássérültek és a cégek flotta igényeinek felmérésére. Javaslom az empirikus kutatás kiterjesztését a vállalat más termékeire, a DUO-ra és a PORTO-ra is.
Véleményem szerint a SOLO a javasolt kutatások és fejlesztések után sikeres lehet mind a hazai, mind a nemzetközi piacon.
Lóth Ágoston

Gyorsétteremlánc termékpalettájának vizsgálata a termékmenedzsment módszereivel – Grill termékek megjelenése a KFC-nél

Dr. Lógó Emma
A szakdolgozatom témája: gyorsétteremlánc termékpalettájának vizsgálata a termékmenedzsment módszereivel.

Gyorsuló világunkban az embereknek egyre nagyobb igénye van arra, hogy étkezéseiket gyorsan, kiváló minőségben és megfelelő áron fogyaszthassák. Hazánkban is egyre népszerűbbek a gyorséttermek, melyek kínálata igyekszik megfelelni a vásárlók elvárásainak, figyelembe veszi a megváltozott vásárlói szokásokat.

Dolgozatom aktualitását az adja, hogy a hazánkban jelenlevő gyorsétterem hálózatok közül az egyik, a Kentucky Fried Chicken (továbbiakban KFC) nemrég egy új, grill termékekből álló termékcsaládot vezetett be, mely a Brazer fantázia nevet kapta.

Munkám során a hazánkban jelenlevő gyorséttermeket vizsgáltam, az alapján, hogy az emberek hogyan ítélik meg ezt a fajta étkezést, az itt kapható ételeket, és hogy a KFC új terméke mennyire nyerte el az emberek tetszését.

Két empirikus kutatást végeztem. Az első vizsgálat egy kérdőíves kutatás volt, amelyet négyszázhatvannyolc kitöltővel töltettem ki. Ebben a vizsgálatban egy általános piackutatást végeztem, mely során felmértem, hogy az egyes étteremhálózatot mennyire ismerik és szeretik a különböző korosztályhoz tartozó, eltérő iskolai végzettségű és lakhelyű vásárlók. Vizsgáltam, hogy a kitöltők milyen gyakran szoktak étterembe, gyorsétterembe járni. Ha a gyorséttermi étkezés mellett döntenek, akkor milyen szempontok alapján szelektálnak az éttermek és az ételek közül. Mik azok a szempontok, amelyek döntőek és mik azok amik kevésbé, és hogy ítélik meg a KFC-t adott szempontok alapján. A kérdőív néhány kérdésére kapott válaszokat alapul véve alkottam meg a következő alkalmazott módszer két dimenzióját.

A második vizsgálat egy mélyfúrás jellegű empirikus kutatás volt, melyhez a Q- módszert használtam. Itt az adott ételekre fókuszáltam, és két dimenzió alapján (melyiket tartják egészségesnek, és melyiket fogyasztanák a szívesen) osztályoztattam húsz emberrel a három hazánkban legjelentősebb gyorséttermek kínálatát. A vizsgálathoz a hálózatok marketing fotóit használtam, melyeket a vizsgálat alanyainak pozitív vagy negatív megítélésük szerint kellett rendezniük.

A kérdőíves kutatásból kiderült, hogy a legismertebb gyorsétterem Magyarországon a McDonalds, ami nem meglepő, hiszen ez a hálózat fedi le legjobban az országot, rendelkeznek a legtöbb étteremmel hazánkban. Az étteremválasztásnál a három legfontosabb szempont a válaszadók szerint, hogy hazai alapanyagokat használjanak fel, finom ételeket ajánljanak, széles legyen a választék és megtalálhatóak legyenek az egészséges ételek is a termékpalettán. A KFC hálózatra véleményük szerint az udvarias kiszolgálás, a hangulatos berendezés volt jellemző, valamint az, hogy egészséges ételeket kínálnak termékeik között.

A Q-módszeres vizsgálat eredményeit vizsgálva azt a következtetést vonhatjuk le, hogy a kitöltőket két csoportra lehet bontani, az egyik, akiknél számít az étel választásánál az egészségesség, a másik részük nem feltétlenül az egészségesség az elsődleges szempont a választásnál. Az eredményekből kiderül, hogy az új bevezetett Brazer termékcsalád tagjai mind a két csoportban pozitív megítélésűek, mind az egészségesség mind a szívesen fogyasztás dimenziójában.

Megállapítható, hogy a cég a Brazer család bevezetésével egy a potenciális fogyasztók számára várhatóan kedvelt étellel bővítette termékpalettáját. A levont következtetések alapján véleményem szerint a cégnek hasznos lenne a reklámkampányaiban az új termékeket az egészségesség szempontjából is bemutatni, mivel ez lehetőséget biztosítana új vásárlók meggyőzésére. Továbbra is szem előtt kell tartaniuk a megváltozott fogyasztói igényeket és egyre több olcsó és egészséges terméket kínálni éttermeikben.
Czigány Péter Pénzügyi oktató társasjáték iskolai felhasználásának lehetősége Séllei Beatrix
Az egyéni pénzügyi szakértelem meghatározó anyagi boldogulásunk szempontjából. A lakosság esetében ez a pénzügyi kultúra szintjét is meghatározza, ami fontos tényező az ország gazdasági eredményességében.
A pénzügyi műveltség szintjét a világ többi részén is aktuális kérdésként tartják számon és Magyarországon is készültek kutatások – általában lesújtó eredménnyel.
A pénzügyi kultúra színvonalát a pénzügyi oktatás elterjesztésével lehet emelni – ilyen kezdeményezésekre hazánkban is több példa akadt az utóbbi 5 évben.
A dolgozat témája, Az első millió oktató társasjáték a befektetések világát mutatja be játékos formában. Így eszköze lehet annak, hogy a gyerekek az iskolában megkapják ezeket a létfontosságú készségeket.
A különleges forma azonban különleges elvárásokat támaszt. A dolgozat fő célja éppen ezért a társasjáték felhasználói élményének vizsgálata volt. Ezt elsősorban a társasjátékkal játszók viselkedésének megfigyelésén keresztül vizsgáltam. K ülönböző módszereket használtam a tapasztalataim rögzítésére: az első alkalommal csak lejegyeztem az adódó nehézségeket, egyszer diktafont is használtam e mellett, egy esetben pedig a jegyzetelés helyett csak játszottam rögzített videokamerát is használtam a diktafon mellett. Másik forrásom a játék korábbi megvásárlói által kitöltött kérdőív volt. A társasjáték használói néhány jól meghatározható problémás területtől eltekintve nagyon élvezetesnek találták a játékot és a nehézségeken túllépve bele tudtak feledkezni a szórakoztató tevékenységbe.
A társasjáték esetleges iskolai alkalmazásához szükség van az oktatási intézmények és a tanárok megnyerésére is. Ezért dolgozatom másik kérdésköre az iskolák ilyen irányú nyitottságára vonatkozott. Egy interjú keretében kérdeztem meg a társasjátékot az oktatásban már felhasználó pedagógust a használat körülményeiről és tapasztalatairól, majd kérdőíves kutatást végeztem magyarországi középiskolák körében a pénzügyi oktatás jelenlegi helyzetéről és az ez irányú törekvésekről és a társasjáték ismertségéről. Ez a kutatás nehezen értelmezhető eredménnyel zárult: úgy találtam, hogy az iskolák meglepően nagy hányadában ismerik Az első millió társasjátékot, de ennek okára nem adott statisztikailag szignifikáns módon választ.
Meglátásom szerint elsősorban az együttműködési lehetőségek megtalálása jelenthetné a társasjáték számára a belépési pontot a közoktatásba, így ezen az úton kellene elindulnia a Csodasuli K ft.- nek.
Műszaki fejlesztési javaslataimban a játék élményét tovább javító, a nehézségeket kiküszöbölő módszereket ismertetek röviden és a vállalat weboldalának alapos felülvizsgálatát szorgalmazom.
Grüner Adrienn

Az utastájékoztatás elemzése, különös tekintettel a mobil utastájékoztatásra

Dr. Hercegfi Károly
: A szakdolgozatom témája az utastájékoztatás elemzése, különös tekintettel a mobil utastájékoztatásra. Ehhez szükség volt a MÁV csoport áttekintésére, hogy érthető legyen a vállalat felépítése, működtetése. Így a MÁV Zrt-t, a Pályavasúti üzletágát, a MÁV-START- ot, MÁV-TRAKCIÓ-t és a MÁV-GÉPÉSZET-et is bemutattam a dolgozatom bevezetéseként. A témám fő irányvonala az utastájékoztatás, amely egylényegű a forgalomirányítással, mivel a tevékenység során született információkat osztjuk meg az utazóközönséggel. Így minden visszavezethető a forgalomirányításra, ezért e témakör áttekintésével kezdtem. Megvizsgáltam az EUROPTIRAILS-t, amely a legfontosabb vasúti irányító rendszer és a nemzetközi forgalomirányítás alapjául szolgál. A forgalomirányításon belül utánanéztem még a kötött pályás járművek: villamosok, vonatok, metrók, és e mellett a nem kötött pályás járművek: buszok, repülőgépek irányításának.
Ezek után már megvizsgálhatóak a tervezhető és a nem tervezhető események esetén szükséges utastájékoztatás fontosságai, módjai a különféle közösségi közlekedési ágazatokban. Ezután bemutattam, hogy számos ponton összefügg az utastájékoztatás a marketinggel, a kommunikációs eszközrendszerek csoportjaival és az elektronikus környezet adta lehetőségekkel.
Ahhoz, hogy megismerhessem a bevezetésre kerülő mobilszolgáltatás felhasználói körét, előbb az utazási kínálat és az utastájékoztatás felhasználói körének, valamint a fogyasztói szokások áttekintésére volt szükség.
Majd nemzetközi kitekintést végeztem különféle nagyvárosok tömegközlekedésére, hálózatok megjelenítésére, amelyek megfelelő irányvonalat mutatnak Magyarország számára. Továbbá megfigyeltem, hogy a nemzetközi trend a városi és elővárosi közlekedés integrációja, a tram- train rendszerek elterjedése.
A magyarországi utastájékoztatást a MÁV, a BKV és a Volán közösségi közlekedési társaságok alapján mutattam be. Kifejezett hangsúlyt fordítva a jelenleg futó projektekre, jövőbeni tervekre, fejlesztésékre. Így a MÁV esetén a FOR projektet, a BKV esetén pedig a FUTÁR projektet mutattam be a szakdolgozatomban.
A mobil utastájékoztatás megfelelő áttekintéséhez a mobiltelefonok eredetére és a különféle tájékoztatási módozataira is rávilágítottam a múlt és a jelen technológiáival. Emellett az SMS kialakulását és elterjedését, az emeltdíjas SMS szolgáltatások működési elveit és a magyarországi mobilszolgáltatók emelt díjas SMS konstrukcióit is részleteztem. A MÁV bevezetésre kerülő szolgáltatásának taglalása előtt szükségét éreztem a mobilalkalmazás, a MobilWEB kialakulásának és a különféle operációs rendszerek elterjedésének bemutatását. Ezt követően a MÁV mobil utastájékoztatóját mutattam be, amely tartalmaz mobil alkalmazást, SMS tájékoztatót, illetve MobilWEB-et. Az önálló kutatásom előtt nemzetközi kitekintést végeztem a mobil utastájékozatók terén. Megvizsgáltam a svájci SBB Mobile, az osztrák SCOTTY mobil, illetve az angol Tube Map mobilalkalmazásokat.
Egy önálló kutatást is készítettem kérdőíves felmérés formájában. Számos célt tűztem ki a kérdőívem megalkotása során, amelyek meg is valósultak. A kutatásom alapján kiderítettem, hogy az utazóközönség a bevezetni kívánt szolgáltatások közül mit preferál leginkább, emellett milyen gyakran vennék igénybe a mobilszolgáltatások különféle fajtáit. A mobiltelefonokon elterjedt operációs rendszerek eloszlását is vizsgálati célomnak tűztem ki, amit ugyancsak megvalósítottam.
A dolgozatom végén a kutatás eredményét és a külföldi példákat felhasználva számos fejlesztési javaslatot adtam a vállalatnak a bevezetésre kerülő szolgáltatáshoz: átszállások kezelése, térképes megjelenítés, GPS alapú útvonaltervezés, egyéb információ lekérdezése, offline menetrend, menetjegyvásárlás, menetjegy megjelenítés. Sajnos azonban számos fejlesztésem megvalósítása technikai okok miatt nem lehetséges.

Összességében a szakdolgozatommal a céljaimat elértem és bízok benne, hogy a vállalat is hasznosnak érezte a munkámat és a közös együttműködést.
Hives Bálint Termékmenedzselési javaslatok a Gál Lajos Pincészet Egri Bikavér borával kapcsolatban Dr. Lógó Emma
Gál Lajos Pincészete egy hagyományos kézműves borászat az Egri Borvidéken. Az északi régió vezető borászatai közé tartozik. Az 1999-ben alapított cég folyamatosan foglalkozik az Egri Bikavér gyártásával, évről évre tökéletesítik a terméket.

Dolgozatomban ismertettem az Egri Bikavér klasszikus és superior változatának legfontosabb jellemzőit, paramétereit. A kiemelkedő versenytársak hasonló termékeinek bemutatásával igyekeztem szemléltetni a magyar borászat Bikavérre jellemző szegmensét. Az Európai Unió és a világ borpiacát szakirodalomra támaszkodva jellemeztem.

Saját kutatásaim során fókuszcsoportot és online kérdőívet készítettem. A fókuszcsoportot 2011 októberében tartottam meg, melynek központi témája a Gál Lajos Pincészet: Egri Bikavér (klasszikus bor) külső jegyei voltak. Szóba került itt a palack színe, formája, a címke színvilága, valamint hogy milyen esetleges változtatásokkal lehetne növelni a termék sikerét. A két órás fókuszcsoportnál sokkal lényegesebb empirikus kutatásom volt az online kérdőív, ugyanis ezzel a módszerrel több, mint száz potenciális és tényleges fogyasztóval sikerült felvennem a kapcsolatot. Az appi surveys oldalon készített kérdőívvel az általános borfogyasztási szokások felmérése volt a célom. Koncentrált és kvótás mintavételi eljárások segítségével sikerült egy olyan 100 fő fölötti mintát kapnom, aminek az eredményei minden szempontból hitelesnek tekinthetők. A számos témát boncolgató kérdőívben három központi kérdésre kerestem a választ: hogyan viszonyulnak a nők a vörösborokhoz, van-e összefüggés az iskolai végzettség és a borra szánt pénzösszeg között, valamint döntően befolyásolja-e az embereket a bor évjárata vásárlás során. A kiértékelésen és elemzésen túl dolgozatomban megtalálható a teljes kérdőív a mellékletek között.

A folyamatos konzultációk és kutatások, valamint a kérdőív adatainak a kielemzése olyan lényeges információkhoz juttatott, melyek segítséget jelenthetnek a cégnek akár rövid, akár hosszú távon. A termékmenedzselési ötleteket elsősorban a marketing- kommunikáció, az árstratégia kialakítása, valamint a termék pozícionálása során használhatja fel konzulensem.
Jankó Tamás

A SpinFizz fejlesztési és piaci lehetőségei

Dr. Jókai Erika
A dolgozat előző fejezeteiben a SpinFizz létrejöttének körülményeit, vállalati és a piaci környezetét, műszaki és technológiai megoldásait, fejlesztési folyamatát valamint a témában általam végzett kutatásokat foglaltam össze. A vizsgálatok eredményei és tapasztalatai alapján észrevételeket tettem illetve javaslatokat, ötleteket fogalmaztam meg a felmerülő problémákra és kérdésekre.

Az irodalom tanulmányozásának egyik legértékesebb tanulsága számomra, hogy számos kidolgozott terv és módszer létezik már a menedzsment területén piacelemzésre, termékbevezetésre, marketing stratégia kidolgozására, promóciós célok elérésére azonban minden termék és piac más azért ezeket a technikákat összegezni kell és speciális helyzethez igazítva felhasználni őket.

Rendkívül sokat segítenek a különböző vizsgálatok a helyes stratégia kiválasztásában, mint az a SpinFizz esetén is kiderült. Megtudtam, hogy a felhasználók mennyire elégedettek a termékkel és, hogy hol várnának el még változtatásokat, fejlesztést. A cég és környezete viszonyát megvizsgálva azt a feltételezést látom beigazolódni, hogy lényeges a minőség iránti elkötelezettség és a vevői, felhasználói igények figyelembevétele.

Az új lehetőségek keresése és az innovatív szemlélet mindezt elősegíti, hiszen új, korszerű technológiák használata és a folyamatos fejlesztés, tökéletesítés javítja a minőséget, amely megbízhatóbb terméket eredményez. A megbízhatóság pedig vonzó a vásárlók körében, ugyanis az az érdekük, hogy a termék minél tovább működjön problémamentesen, hiszen a kiesés pénzveszteséggel, sőt többletköltségekkel jár. Az egyik interjúm során kiderült, hogy a cégek hajlandóak magasabb vételárat is kifizetni azért a termékért amelyik hosszabb élettartamot garantál számukra. Ezért meglátásom szerint a jó minőségű és hosszú élettartamú termékeknél érdemes a promóció során ezeket a tulajdonságokat kihangsúlyozni a potenciális vásárlóknak.

Célom volt analizálni a piaci környezetet és megvizsgálni a vetélytársakat, hogy összevetve a SpinFizz-zel őket le tudjam vonni a konklúziókat kapcsolatukról és a piaci helyzetről.

A dolgozat rávilágított arra, hogy számos másik aspektusból és különböző

vonatkozásokból lehet még vizsgálatokat végezni a termékkel kapcsolatban, mert felvetődtek ötletek, amelyek között van megfontolásra érdemes valamint a használói és vevői szokásokról és hajlandóságról is új információk kerültek elő. Érdemes a jövőben újabb kutatásokba fogni az itt megismert attitűdök, vélemények és visszajelzések alapján, hogy ez az új termék sikeres lehessen a telített piaci környezetben.
Kersner Attila

Hídmérlegek ergonómiai fejlesztése a termékcsalád piaci helyzetének javítására

Mischinger Gábor
A szakdolgozatom témája a hídmérlegek ergonómiai fejlesztése a termékcsalád piaci helyzetének javítására címet viseli.

Már témaválasztásom előtt is sokat foglalkoztam hídmérlegekkel, így kézenfekvőnek tűnt a választás.

A hídmérlegek az ipar a mezőgazdaság és a kereskedelem területén egyaránt megtalálhatóak, hiszen maga a mérés elengedhetetlen része a termelői folyamatoknak. A széles körű felhasználásból adódóan célom az volt, hogy minél több ágazatban felmérjem a felhasználói igényeket.

A kutatásaim azonban nemcsak a felhasználókra korlátozódtak, sikerült bevonnom a hitelesítést, javítást és karbantartást végző szakembereket is.

Empirikus kutatásom két alapvető részből állt. Kérdőívet készítettem, amelynek 48 darab (értékelhető) kitöltő lett az eredménye, valamint két interjút készítettem.

Kérdőívemben a hídmérlegek teherfelvevő szerkezetét és a kezelőfelületét külön vizsgáltam. Főként a felhasználók elégedettségének mértékére és fejlesztési javaslataikra voltam kíváncsi. A kérdőíves kutatással kapcsolatban elmondható, hogy a felhasználók számára a kezelőfelület használata okozza a legfőbb problémát. A tulajdonosok, (vevők), a termék árában érdekeltek elsősorban, a javítást, karbantartást végző szakemberek rendelkeznek a legtöbb konkrét fejlesztési javaslattal.

Az első interjú, egy csoportos interjú volt, melyre Hódmezővásárhelyen, a METRISoft Mérleggyártó Kft-nél került sor. Itt kaptam a legtöbb információt a termék piaci helyzetével és a konkurens termékekkel kapcsolatban. A másik interjút a Magyar Kereskedelmi és Engedélyezési Hivatal igazgatójával készítettem. Ennek az interjúnak az eredménye a metrológiai követelmények és a hitelesítési előírások megismerése volt.

Szakdolgozatomban igyekeztem bemutatni a termék műszaki jellemzése mellett, történeti fejlődését is.

Remélem, hogy a kutatásokból levont eredmények és javaslatok a jövőben a hídmérlegek fejlődését fogják szolgálni.
Lugasi Zoltán

Sporttaktika elemző rendszer piaci bevezetésének vizsg{lata termékmenedzsment eszközeivel

Dr. Lógó Emma
Szakdolgozatom tárgya a sporttaktikai elemző szoftverek piaci bevezetése, illetve ennek a vizsgálata. Azt a problémát vizsgáltam, hogy az elemző szoftvereket napjainkban miért nem használják Magyarországon, illetve hogyan lehetne előkészíteni a bevezetést.
Ma már számos eszköz rendelkezésre áll, a választott termékemet több mint száz városban használják. A piacvezető rendszer úgy működik, hogy a pálya szélén lévő kamerák felveszik az értékelendő mérkőzést, és valós időben kielemzi azt.
Ennek a szolgáltatásnak a használatát kezdetben az edzők és a hozzájuk kapcsolódó szakmai stáb végezte, majd a termék piaci növekedése megkövetelte az új felhasználói kör megcélzását.
Kétféle kutatást végeztem, hogy véleményt formálhassak a piaci igényekről. Az egyik a kérdőíves módszer, ahol az előbb említett felhasználói kör – sportszurkolók - igényeit mértem fel. Arra szerettem volna választ kapni, hogy vajon hajlandóak lennének-e fizetni ilyen szolgáltatásért, illetve mennyi összeget áldoznának a mobiltelefonra telepíthető alkalmazásra, ami képes valós időben adatokat/statisztikákat közvetíteni felhasználói számára. Az eredmények hűen tükrözik a hipotézisemet, vagyis azt, hogy csekély az a szegmentum, aki követné kedvenc csapata mérkőzését/elemzését.
A másik kutatási módszer volt a leghatékonyabb. Itt is a piaci igényeket mértem fel az elsődleges felhasználók körében.
A fő probléma abból adódott a kutatási eredményeim alapján, hogy a termék potenciális fogyasztói bizalmatlanok ezzel szemben, úgy vélik, hogy ennek a működtetéséhez megfelelő képzettségnek kell párosulnia. Ezt a leendő felhasználók komoly problémáját egyszerűen meg lehet oldani, még pedig felhasználói útmutató készítésével, tanfolyamok szervezésével és termékbemutatók segítségével.
A következő, már súlyosabb probléma a költségeket illeti. Magyarországon jelenleg a sportpiacnak nincsenek meg azok a pénzügyi erőforrásai, amik egy ilyen rendszer bevezetéséhez szükséges lenne. Kotler állításának kell igazat adni, mégpedig „ha a cég technológiai, minőségi vagy márkafölénnyel rendelkezik, célszerűbb lehet, ha csak később lép be a piacra”, mivel jelenleg nem képes a piac egy ilyen rendszer befogadására.
Pálfy Tamás Gyermekeknek készülő húskészítmény menedzselése Dr. Lógó Emma
Significant competition can be experienced on the meat market product in Hungary. More and more products are made which targets special customers. One of these is meat products for children which can be found in supermarkets. The aim of my research is to examine the product especially made for children of Hungerit Zrt.
I would like to give a picture of the market situation of Hungerit Zrt. and the manufacturing process of the product on the production line. I have done a survey to get the answer whether it is worth to specialize on children on rather adults who purchase the product. For collecting information I chose the method of the questionnaire, one of them for children and the other for adults.
The questionnaire for children examined whether they receive the information through promotion campaigns, programs and TV advertisements and whether it supports the sales of the product.
The questionnaire for adults examines how much they know at the product and the promotion campaigns. I also studied whether more potential products can be made for the consumers by changing certain features of Zizu.
By collecting enough information I choose the method of focus group interview in which I emphasized the features of the product (packaging, presentation, taste and quality of the meat product) not the marketing and the promotion campaigns.
Comparing and assessing information arisen from the two questionnaires and the focus group interview I want to give the overall idea about the above mentioned. Finally I would like to make a suggestion about how promotion campaigns, programs and TV advertisements changed to meet the requirements of more and more customers.
Dominkó Dóra

Sportolás közbeni bokasérülések rehabilitációjában alkalmazott segédeszközök    termékmenedzsment-kérdései

Séllei Beatrix
A sportolás a szabadidő eltöltésének az egyik legnépszerűbb formája. Rendszeres, intenzív testmozgás esetén gyakran fordulnak elő sportbalesetek, illetve egy-egy sportág magas szintű űzése során sportártalmak alakulhatnak ki. A sérülések kezelésében a különféle módszerekről megoszlik az orvostársadalom véleménye. Magyarországon még nem kiforrott gyakorlat, de külföldön nagy népszerűségnek örvend a gipszelést helyettesítő, különféle rögzítő és stabilizáló gyógyászati segédeszközök (ortézisek) alkalmazása a sérülések rehabilitációja terén.
A gyógyászati segédeszközök rendeltetésükből adódóan speciális csoportot képeznek a termékek piacán. Tervezésük és gyártásuk folyamán kiemelkedő szerepet kap az emberi tényező figyelembe vétele, hiszen egy beteg vagy sérült személy rehabilitációjának sikerességében játszanak kulcsfontosságú szerepet. Emellett szigorú műszaki és orvostechnikai előírásokat kell figyelembe venni az eszközök tervezésekor. Az egészségügyben használatos termékek értékesítése és marketingje is elkülönül a hagyományos értelemben vett termékekétől. Az egészségügy piacán komoly gazdaságpolitikai törvények uralkodnak, így annak jelentős befolyása érvényesül a termékek menedzselése során is. Egyik legjelentősebb hatás a támogatási rendszer. Általánosságban kijelenthető, hogy a társadalombiztosítás által támogatott termékek magasabb eladási volumennel rendelkeznek a gyógyászati segédeszközök piacán. A támogatottság hátránya a termékekkel kapcsolatos reklámtevékenység felhasználók irányába történő tilalma.
Az Otto Bock vállalat Malleo TriStep terméke szemszögéből mutattam be azon lehetőségeket és korlátokat, melyek egy viszonylag új és kevésbé népszerű termék magyarországi piaci bevezetésében szerepet játszhatnak. Az elméleti háttér és empirikus kutatásaim alapján (kérdőívek, interjúk) arra a megállapításra jutottam, hogy termékmenedzsment szempontból hosszú távon ideális megoldást a termék TB támogatottsága nyújtja, de a piaci bevezetés szakaszában nem érdemes azt kérvényezni. Sokkal fontosabb szerepet kap a termékre vonatkozó intenzív marketingtevékenység, leginkább az egészségügyben dolgozó személyek (orvosok, gyógytornászok) irányába, mivel nagyrészt nekik van döntő szerepük a termékválasztásban. Ha a termék már elért egy bizonyos fokú népszerűségi szintet, csak azután érdemes mérlegelni a társadalombiztosítási támogatás kérvényezését. Így a Malleo TriStep esetében jelenleg a legfontosabb feladat egy megfelelő marketingstratégia kialakítása.
Heisz Marcell

Az egykerekű piaci helyzetének javítása műszaki és marketing eszközökkel

Mischinger Gábor
Az eddig összegyűjtött információk nagy vonalakban leírják, hogy tulajdonképpen micsoda az egykerekű. A rövid történeti áttekintés jó okot ad arra a feltételezésre, hogy a termék fejlődése nem fog megállni ezen a szinten. Az egykerekűs sport hódolóinak száma folyamatosan nő, különösképpen igaz ez hazánkra. Ez a tény még egy okot ad arra, hogy az egykerekűt ne csak, mint eszközt, hanem immár mint terméket vizsgáljuk a továbbiakban, és mint termék, a hozzátartozó termékfejlesztési és marketing eszközöket alkalmazzuk a fejlesztésre. A teljesség igénye nélkül megemlítenék pár részletezési lehetőséget. Hydroforming. Ez az eljárás nagyban megkönnyíti a gyártást, ezért úgy gondolom, hogy érdemes részletesebben szólni róla.
Az agy és az egyensúly kapcsolata. Mint lexikális tudás, elengedhetetlen az emberi jellemzők figyelembevételekor.
Önálló, gépi egyensúlyozás, önállóan egyensúlyozó egykerekű (self-balancing unicycle). Számos eszköz működik ma már a jól ismert giroszkóp elvén. Az egykerekűnél ezt a módszert is fel lehet használni az egyensúlyozásra.
Mi várható a jövőben a termék piacán? Hogyan és hogyan nem érdemes folytatni a piaci terjeszkedést? Ezekre a kérdésekre is szeretnék választ adni a jövőben.
Andrási Norbert

A fővárosi tömegközlekedési szolgáltatás utastájékoztatási rendszerének vizsgálata

Dr. Jókai Erika
A fővárosi tömegközlekedés szolgáltatásával kapcsolatos alapvető hipotézisem a vállalati értékek és célkitűzések megvalósulásának hiánya, ezen túlmenően a tömegközlekedés alapvető feladatainak ellátásával kapcsolatos mulasztások és az optimálisan elvárt szolgáltatási szintnél alacsonyabb minőségi szinten történő tömegközlekedés biztosítása volt.

A vállalat bemutatását követően első lépésként a hiányosságok feltárását valósítottam meg, melyek sajnálatos módon alátámasztották hipotézisemet. A kutatásaim során a BKV Zrt. alkalmazottjaival folytatott feltáró interjúk, egy online kérdőív illetve egy látásában sérült hölggyel folytatott interjú által nyert információkat dolgoztam fel. Emellett rengeteg a BKV Zrt. által megjelentetett publikus belső prezentációt és adatot használtam fel, valamint lehetőségem adódott a BKV Figyelő, a legnagyobb illetve legnépszerűbb fővárosi tömegközlekedéssel foglalkozó hazai online fórum adataihoz hozzájutni és azokat elemezni.

Az elvégzett kutatásaim alapján sikerült megállapítanom, hogy a fővárosi tömegközlekedés három leginkább fejlesztésre szoruló területe a járműpark, a menetdíjak ellenőrzési rendszere és az utastájékoztatás. A jelenleg kezdeti stádiumban lévő beruházás a FUTÁR olyan lehetőség, mely mindhárom területre pozitív hatást gyakorolhat.

A kutatások eredményei, saját ötleteim és a külföldi minták példája alapján megoldási javaslatot tettem több, a tömegközlekedéssel kapcsolatos aktuálisan problémás területtel kapcsolatban. Az általam javasolt alternatívák esetében ezt követően saját következtetéseim alapján és további felmérések segítségével fejlesztési javaslatokat tettem, melynek célja egy mindenki számára minőségi szolgáltatást nyújtó tömegközlekedési rendszer megvalósítása.

Bízom abban, hogy megoldási és fejlesztési javaslataim eljutnak addig a szintig, hogy azok megvalósítása nem csupán javaslatként, hanem tervként jelenik meg egy jobb és valóban utasbarát tömegközlekedési rendszer kialakítása érdekében.

Belvári Nikolett

Napelemek piaci helyzetének a javítása, szélesebb körben való elterjesztése

Mischinger Gábor
A marketing menedzsment folyamat elemeit, a vállalatok helyzetének a vizsgálatát, a fogyasztói piacot és a vásárlói magatartást vizsgáltam meg jobban. A vállalati szintű stratégiákat, a piaci szegmentumokat és a marketingkommunikáció eszközrendszereit vizsgáltam.
Az egyes napelem típusokat, a hálózatra visszatápláló napelem rendszert a felhasználás és elhelyezés lehetőségeit, valamint a felhasználói kört vizsgáltam részletesebben.
Konzulens cégem bemutatására is sor került, a piacon fellelhető más cégek
vizsgálatára és összehasonlítására. Valamint megvizsgáltam a jelenlegi támogatási rendszert is.
A Lime Survey nevű internetes kérdőívszerkesztő programmal készítettem a kérdőívemet, melyben a felhasználók véleményére és ismereteire voltam kíváncsi a napelemmel kapcsolatosan. Felhasználtam a Manitu Solar által korábban készített kérdőívet is.
Ez év októberében kilátogattam a CEP-Expora, ahol alkalmam nyílt beszélgetni az ott jelen lévőkkel és megdöbbenve tapasztaltam, hogy még a kiállításokra kilátogató érdeklődők is meglehetősen keveset tudnak a napelemről, ami bizonyítja a tájékoztatás égető hiányát. Noha elméletileg egyre többen szimpatizálnak a környezetvédelemmel, ritkán tesznek is érte valamit, pénzt meg végképp nem szeretnének áldozni rá. Főleg nem több milliót, még akkor sem, ha az hosszabb távon megtérülne a napelembe fektetve, utána meg ingyen szolgáltatná az áramot. Megnézve a jelenlegi helyzetet jól körvonalazódott, hogy mely területeken vannak hiányosságok és kiaknázatlak lehetőségek a piacon, így ezek javítására, betöltésére tettem a javaslatot, illetve elkészítettem a napelemekre vonatkozó használati, telepítési és karbantartási útmutatót.
Kulcsár Imre Gábor

Potenciális felhasználói kör felmérése és marketingstratégia kidolgozása egy CAD szoftver magyarországi bevezetéséhez kapcsolódóan

Józsa Eszter
Az értékelés során fontos, hogy ne csak az adatokat, de a kutatási módszert is elemezzük, hiszen csak ezek tükrében juthatunk használható következtetésekre.

A kérdőíves kutatás során már a kezdeti szakaszban látható volt, hogy nehéz elérni a felhasználói kört, illetve célcsoportot, hiszen nem egy tömegtermékről van szó. A kérdőívek kitöltését gyakran valamilyen módon megpróbálják motiválni. Ilyen lehet egy ingyenes program, oktatás, előfizetés egy újságra stb.. A kérdőív sok diákhoz lett ugyan eljuttatva, de az érkező válaszok mennyisége kis aktivitást mutat a céges levelezőlistákról érkező válaszokéhoz képest. Míg az egyetemi listákról mintegy 73 kitöltés érkezett, a 800 címre kiküldött levél közül 136-ról érkezett válasz.

A kérdőív eredményeinek értékelése során láthattuk, hogy a felhasználóknak fontos a kis hardverigény. Mivel a program ennek a követelménynek eleget tesz, érdemes a reklámanyagban, illetve a termékbemutatón ezt erősen hangsúlyozni. Ugyancsak ez a helyzet a rugalmas importmodell kezeléssel. A már meglévő termékismertetőben erre, valamint az egyszerű modellalkotásra helyezik a legnagyobb hangsúlyt. Ez jó irányvonal és meg is kell tartani a későbbiek során is. A lemezalkatrész tervező modul megléte is fontos a kérdőívre érkezett válaszok alapján. Új felhasználóknak lehet vonzó, ha már az alapmodult is egy alapvető szabványos alkatrészeket tartalmazó elemtárral szerelik fel. A felhasználói felület áttekinthetőbbé és egyszerűbbé módosítása azonban már több munkát kívánhat – ennek kiváltására célszerű lenne egy rövid oktató videó kialakítása a testreszabási és egyszerűsítési lehetőségekről. A terméktámogatással kapcsolatos kérdések között láttuk, hogy a közösségi oldalakon való kommunikáció egyre inkább előtérbe kerül. Ez egyelőre elsősorban a diákok körében jellemző, de ahogy ez a generáció a munka világába lép, a terméktámogatási szolgáltatásokat is az ő igényeiknek megfelelően kell kialakítani. A közösségi oldalakon számos lehetőség nyílik a kommunikációra, és információ megosztásra. A problémák felvetésén és megvitatásán kívül a segítség érkezhet egy videó-bemutató formájában is. Ez mind amellett, hogy jól követhető a felhasználó részéről, bármikor megtalálhatják és használhatják hasonló problémákkal küzdők, így csökkentve a helpdesk munkatársak terheltségét. Az oktatási anyagok nyilvánossá tétele hozzájárulhat a program és a speciális modellezési szemlélet elterjedéséhez, ezáltal a program felhasználói- és megvásárlóinak körének bővüléséhez.

Az interjú és a megfigyelés során tapasztaltakból a kezdő felhasználók lehetséges általános nehézségeire kapunk válaszokat. Mivel a cég elsődleges szempontja az eladások növelése, fontos, hogy az először a termékkel kapcsolatba kerülők minél pozitívabban értékeljék a programot. Mivel az S&T nem fejleszt, csak forgalmaz a program közvetlen fejlesztésére nincs lehetőség. Közvetettre természetesen van, vagyis a céghez érkező terméktapasztalatokat eljuttatja a PTC-hez ahol igyekeznek ezek alapján is végezni a javításokat, újításokat. Mivel az S&T forgalmaz egy ingyenes változatot is a szoftverből, amely kisebb korlátozásokkal használható (maximum 60 alkatrészes összeállítás, az ipari verziók által készült fájlformátumot nem tudja közvetlenül, csak köztes interfészen keresztül olvasni és a vele készített fájlokat sem tudják feldolgozni az ipari liszenszek), a program bevezetésén gondolkozó cégek valószínűleg élnek az ingyenes tesztelés lehetőségével. Ez a forgalmazó szempontjából is fontos, hiszen egy megnyerő próbaverzióval növelheti az eladások számát. Az interjúból kiderült, hogy a programmal kapcsolatban a legtöbb gondot a speciális megközelítés elfogadása és a programba épített intelligencia kihasználása jelenti. Az interjú során az alanyok pozitívan értékelték azt a felvetést, hogy az ingyenes verzióhoz egy rövid,

„első lépéseket” tartalmazó és a néhány alapvető ám leggyakrabban használt funkcióhoz készült segédlet javítaná már az első használatkor szerzett felhasználói élményt. Egy ilyen rövid kiegészítővel, nagyobb eséllyel lehetne megnyerni a kezdő felhasználókat. További pozitív eredményeket hozhatna az interjúalanyok véleménye alapján, ha az ingyenes verzióhoz tartozó felhasználói felülethez az S&T egy egyszerűbbet konfigurálna.

A különböző felhasználói csoportok más és más igényeket támasztanak az általuk használt CAD programokkal kapcsolatban. A tervezőként dolgozó gépészmérnökök jelentős része terméktervezéssel foglalkozik. Nem szabad azonban megfeledkeznünk az egyedi gépek tervezőiről sem. Míg az első csoportnak elsősorban a parametrikus eszközkészletre van szüksége, addig a második csoport munkáját a direkt modellezéssel dolgozó rendszerek is segíthetik. Ki kell emelni, hogy az egyik legfontosabb szempont a preferencia kérdéskörben az import geometriákkal szembeni rugalmasság volt, amit megerősített az, hogy a zavaró jelenségek között szintén kiemelkedő helyen szerepelt az import modellek kényszereinek elvesztése. A fentiek együttesen azt jelzik, hogy Magyarországon van piaci igény egy olyan termékre, ami a fenti követelményeknek megfelel, és egyszerű átjárhatóságot biztosít egy nagyobb parametrikus rendszerbe, jelen esetben a Creo többi alkalmazásába.

Nagy Zoltán

Az e-papír felhasználóközpontú vizsgálata, felhasználási lehetőségeinek feltárása

Koloszár Kata
Ahogy az a dolgozatomból kiderül az E-ink technológia kedvező tulajdonságainak köszönhetően, szinte korlátlan lehetőségekkel rendelkezik a felhasználás tekintetében. Bárhol alkalmazható, ahol kis energia befektetéssel kell megjeleníteni valamilyen információt. Ezen újítás nem csak technológiai szempontból aktuális, hanem üzleti szempontból is. Hiszen, mint az eladás prognózisából látható volt, a leggyakoribb alkalmazási módnak tekinthető e-könyv olvasók piaca bővülő tendenciát mutat. Így a hazai forgalmazónak, azaz a Koobe Magyarország Kft.-nek még egy viszonylag telítetlen, bővülő piacon kell megállnia a helyét, megőrizni piacvezető képességét. Az oktatás szegmentumába való belépés jó stratégiának mutatkozik, hiszen a használatra vonatkozó igény jelen van, mint ahogyan az a felméréseimből kiderült. Ámbár az oktatásban felmerülő speciális igényeket, - ahogyan a használhatósági vizsgálat eredményei tükrözték - sajnos nem tudják még megfelelő mértékben kielégíteni a készülékeikkel. Erre példa a vizsgálódásaim tárgyát képező, a BME könyvtárában elhelyezett, és a cég által ajánlott Onyx Boox 60 Wifi készülék. A kutatási eredményeim alapján kidolgozott ergonómiai modell segítséget nyújt az e-könyv olvasóknak a felsőoktatásba való integrálásához. Ezen ajánlott felhasználási keretrendszer figyelembe vesz minden egyes résztvevőt és azok elvárásait, úgy, hogy a minőségi oktatást tartsa szem előtt. Azonban a rendszer hatékony működéséhez a javasolt és mindenképpen szükségszerű fejlesztéseket végre kell hajtani. Így a továbbfejlesztést követően, a cég számára nem csak az e-könyv olvasók közvetlen értékesítése jelent hasznot, hanem a minőségi oktatás elkötelezett támogatója és híveként, a cég jó híre is növekszik. Az eladás és az imázs növelése elősegíthető, a megfelelően alkalmazott marketing stratégiákkal is. Amelyeket, ha a felhasználáshoz javasolt modellt alkalmazzuk, akkor azzal összhangban kell kidolgozni, azaz a dolgozatban javasolt stratégiákat kell igénybe venni. Ezen stratégiák megalkotásakor figyelembe lett véve a cég jelenlegi pozíciója, eddigi marketing stratégiái és az ebből fakadó gyakorlati tapasztalatai is. Így egy olyan marketingmix jött létre, amelynek segítségével tartható a költséghatékonyság és cég kitűzött célja is elérhető.

Mindezek alapján elmondható, hogy a javaslataim alkalmazásával nem csak a cég sikeressége növelhető, hanem egy, az e-könyvekre épülő minőség oktatási rendszer is kialakítható.

Szűcs Anna

Az új Danuvia motorkerékpárok piaci helyzetének javítása a termékmenedzsment eszközeivel

Mischinger Gábor
Az elmúlt egy évben, mialatt ebben a témában dolgoztam megismerhettem azt, hogy egy cégnek, amely a piacra készül belépni, milyen nehézségekkel kell megküzdenie.

Ezek a nehézségek a vásárlók viselkedéséből is fakadnak, melyek szintén a piachoz köthetőek. Ma már nem elég jónak lenni, mert ha valaki a piac meghatározó szereplője akar lenni, akkor a legjobbnak kell lennie.

A motorkerékpárok elemzése során megismertem azt, hogy milyen lehetőségeket rejt magában a magyar ipar. Igaz, hogy az alkatrészek egy része külföldről érkezik, de később, ha minden problémát sikerül megoldani, akkor a magyar motorgyártás el kezdheti fellendülését. Hiszen az, hogy egy cég gyártó lesz, nem jelenti azt, hogy csak számukra hoz majd profitot. Az pedig nyilvánvaló, hogy egy ilyen jellegű fellendülés milyen hatásokkal járna.

A lehetőségek adottak, csak élni kell vele. Pozitívum, hogy a média egyre nagyobb érdeklődést mutat a téma iránt, és egyre több felkérés érkezik a céghez. Ez pedig egy olyan lehetőség, melyet mindenképpen meg kell ragadnia a céghez ahhoz, hogy minél nagyobb ismeretségre tehessen szert. Hiszen az általam készített kérdőív eredményeinek elemzése során is arra a következtetésre jutottam, hogy jelenleg nincs a magyar társadalomnak megfelelő információja arról, hogy milyen munkálatok folynak már évek óta.

Az ismertség szorosan kapcsolódik a marketing fogalmához. Annyi bizonyos, hogy a cégnek a marketing részleget erősítenie kell. A 7. fejezet második felében bemutatott kommunikációs eszközök csak részei annak, hogy milyen lehetőségei vannak ma már egy terméknek arra, hogy ismert legyen.

Az ismertség olyan fogalom volt, mely szinte teljesen végigkísérte dolgozatom. Ez nem véletlen. Már ebben a fejezetben is megemlítettem, mert ez egy olyan probléma, melyet nehéz leküzdeni, de ha sikerült, akkor határtalan lehetőségek nyílnak meg a piac bekebelezésére. És hol máshol lehetne a lehető legnagyobb ismeretségre szert tenni egy magyar termékkel, mint a magyar piacon. A termelő ágazat kezd teljesen elhalványulni és egy ilyen piaci mozgás akár a társadalomra is nagy hatással lehet.

Összességében elmondható, hogy ez a téma még számtalan lehetőséget rejt magában, melynek az általam elkészített dolgozat csak egy kis része. De reményeim szerint a jövőben, már sokkal több pozitív eredménnyel lehet majd elemezni ebben a témában.

Vokó Beáta Tanulást segítő online játék fejlesztése Dr. Németh Edit
Szakdolgozatom ötlete a napjainkban reflektorfénybe került „Life Long Learning” fogalma kapcsán merült fel bennem. Azért, hogy a tudáselsajátítás ne csak egy mindennapi kényszer legyen az ember életében, szórakoztatóbb és élvezhetőbb formába kell önteni a környezet elvárásait. Erre számos megoldási terv készült már, de olyan univerzális, mindenki által és szinte mindig rendelkezésre álló lehetőség még nem, mint amilyenre én teszek javaslatot.
Ahhoz, hogy mindez megszülethessen elengedhetetlen volt az elméleti háttér részletes feltérképezése. Külön hangsúlyt fektettem a tanulás folyamatának megismerésére, az oktatási elméletekre és szemléletekre, valamint a technikai háttérre, a Web 2.0-ára. Kiemeltem az e-learning jelentőségét, előnyei és hátrányait is, amely konkretizálta bennem a megoldás előkészítését egy már létező online flash játékba, a Honfoglalóba való integrálását az elektronikus tanulás lehetőségének.
A Honfoglaló, a web 2.0 és az e-learning összekapcsolásával egy egészen új lehetőség nyílik az „élethosszon át tartó tanulás” megvalósítására. Nem csak a fiatal korosztály számára lenne elérhető és élvezetes, hanem az idősebb generációk számára is. Sőt! A potenciális célközönség kimondottan a munkaerő piacon résztvevők lennének, hiszen számukra már nincs, vagy csak nagyon minimális lehetőségük van formális, iskolarendszerű tanulásra. E-learning tananyagok elsajátítására szükségük van tudásuk aktualizálása érdekében, ezt pedig nagyban színesítené elképzelésem.
Összegezve a leírtakat az általam javasolt kiegészítésekkel, újra nagy népszerűségnek örvendhet a Honfoglaló, ugyanis minden korosztály számára kihívásokat rejtene. Különböző érdeklődésű embereknek nyújtana plusz élményt, amit a játék örömével ötvözött szokatlan tanulási módszer biztosítana. Ötletem innovativitása biztosítja a bárki számára ingyenesen elérhető online tanulás örömét, amelyből mindenki csak profitálhat a jövőre nézve.
Szőke Milán A Kinect-ben rejlő lehetőségek és hatásai Dr. Jókai Erika
Szakdolgozatomban a Kinect hazai piaci lehetőségeit vizsgáltam, valamint új alkalmazási területeit kutattam. A Kinect a Microsoft terméke, az Xbox 360 konzol kiegészítője.

A Kinect-et elsősorban játékprogramok vezérlésére készítették, de használat közben derült ki, hogy sok egyéb területen is kiválóan alkalmazható. A játékok vezérlése során teljes szabadságot nyújt a játékosnak, mivel saját teste a kontroller, és nem igényel egyéb kiegészítőt, ebben rejlik az újszerűsége és hasznossága. Megmozgatja az eddig ülő játékosokat.
Egy éve van a piacon és ezalatt a rövid idő alatt nagy népszerűségre tett szert, főleg a hobbyjátékosok körében. Az eddig megjelent 75 játékból a legkedveltebbek a sport és az ügyességi játékok. A felhasználók jelentős része fenntartással kezeli az fps játékok létjogosultságát Kinect-en.

A témában indirekt módszerekkel empirikus kutatásokat végeztem. Az egyik módszerem webes alapú kérdőív, amelyet Facebook-on tettem elérhetővé, a másik pedig az interjú, melyet három személlyel készítettem. Az interjúk alanyait különböző területekről választottam. Az első egy virtuális valósággal foglalkozó laboratórium igazgatója, a következő egy személyi edző, majd egy gyógytornász.
Az interjúk alanyait a Kinect játékon kívüli felhasználási lehetőségeiről kérdeztem. A beszélgetések eredményeképpen több új lehetőségre hívták fel a figyelmemet, melyek közül négyet tartok életképesnek: az időskori felügyeletet, a csoportos fitneszt, az élsportolók rehabilitálását és a gyógytornában való alkalmazását fiatalok körében.
A kérdőíves vizsgálattal a játékosok játszási, vásárlási és felhasználási szokásait térképeztem fel. A kérdőívet közel kétszázan töltötték ki, túlnyomó részt ifjú korú férfiak, ami nem volt meglepő számomra.

A kutatási eredményeim alapján marketing ötleteket dolgoztam ki a cég számára a piaci részesedés növelése érdekében. Az ötletek alapgondolata azon nyugszik, hogy a konzol felhasználók java része a internetes társadalom tagja. Ennek következtében online marketinges ötleteket dolgoztam ki.

A Kinect még gyerekcipőben jár sok fejlesztési lehetőséget rejt magában a játékpiactól az ipari felhasználáson át az egészségügyig.
Tóth Mariann

Napelemek piaci helyzetének javítása a termékmenedzsment eszközeivel

Mischinger Gábor
Szakdolgozatom megírásában a Korax Solar Kft. volt segítségemre, ahol megismerkedhettem a napelemes rendszerek működésével, a gyártástechnológiával, képet kaptam a vállalat jelenlegi piaci helyzetéről és szerepvállalásáról, valamint az aktuális marketing stratégiájáról.

Az első fejezetben maga a vállalat került bemutatásra, kezdve a megalakulástól, egészen mély területeket érintve, mint a vállalat gyengeségei, erősségei, és jövőbeli célkitűzései.

A későbbiekben a termék széleskörű ismertetése olvasható. Itt esik szó többek között a napelemekről és a napelemes rendszerek felépítéséről, a gyártási folyamatokról és a gyártástechnológiáról, a Korax Solar által gyártott modulokról, a rendszertervezésről, az engedélyeztetésről és a használatba vételhez szükséges minősítésekről.

A továbbiakban utánanéztem a jelenlegi energiapiaci helyzetnek, majd ennek függvényében, korábbi adatokat is felhasználva szemléltettem a termék várható jövőjét az energiapiacon. Itt esik szó a versenytársakról, a hazai- és külföldi támogatási rendszerről, a vállalat piaci helyzetéről és szerepvállalásáról, valamint a jövőben várható innovációs fejlesztésekről is.

A következő fejezetben a termék fogyasztói köre került meghatározásra, valamint feldolgoztam a fogyasztók visszajelzéseit és kielemeztem a termék környezetvédelmi szerepét.

Ezt követően a szolárpiac jelenlegi helyzetét elemeztem, a hazai és külföldi piacon egyaránt. Kutatásaimat kérdőíves felmérések és mélyinterjúk is segítették. A kérdőíves felméréssel a célom az volt, hogy felmérjem a jelenlegi tendenciákat hazánkban a környezettudatos életmódról, arról, hogy mennyire fogékony a lakosság az alternatív energiaforrásokra való átállásra, és mennyire ismerik ezeket, elsősorban a napelemek hasznosítását illetően. Remélem azt is, hogy ezzel sikerült felhívnom az emberek figyelmét korunk legmeghatározóbb problémájára, és a jövőben környezettudatosabb létformát alakítanak ki maguknak a mindennapokban.

Mint már említettem, kutatásomat mélyinterjú is segítette, ahol a témában otthonosan mozgó szakemberek adtak választ a témával kapcsolatos néhány általános-, szakmai-, és marketingkérdésre.

A szakdolgozatomban következtetéseket vontam le, és ötleteket dolgoztam ki a termék szélesebb körű megismertetése és piaci térnyerése érdekében.

A termék több szempontból is egyik úttörője lehet a tágabb értelemben vett környezetbarát szemléletnek, hiszen nem csak a környezetbarát és fenntartható áramellátást teszi lehetővé, hanem az áramszolgáltatói költségeket és a szolgáltatóktól való függést is nagymértékben csökkenti, valamint az emberek gondolkodásmódját is képes jó irányba befolyásolni az alternatív energiaforrásokról.

A napenergia, mint megújuló energiaforrás fényes jövő előtt áll, így reális az a feltevés, miszerint a hagyományos energiaszolgáltatók potenciális versenytársai lesznek a jövőben. A szolárpiacon évről-évre erősödő versenynek lehetünk szemtanúi, ennek köszönhetően válik egyre ismertebbé a termék és az általa képviselt irányvonal.

A felmérés alapján általánosságban elmondható, hogy az emberek befogadóképesek, nyitnak az újdonságok felé, fontos számukra a környezetük megóvása, így a termék várhatóan egyre nagyobb sikereket érhet el a piacon, amennyiben az emberek megfelelően informálva lesznek a témát illetően, valamint a termék az árát tekintve elérhetőbb közelségbe kerül.

Amennyiben lett volna még lehetőségem, megvizsgáltam volna a hazai és külföldi vállalatok marketingstratégiája közötti különbségeket, valamint azt is, hogy mely országokban és milyen kormányzati politikával értek el sikereket a támogatási rendszerek tekintetében. Ezek véleményem szerint igen kritikus pontok a magyarországi helyzetet tekintve, és érdemes lenne őket a továbbiakban tüzetesebben megvizsgálni.

A jövőben egyre több fejlesztési ötlet valósulhat meg a gyakorlatban. A kutatások során napról - napra egyre több új gyártási-, szerelési-, technológiai fejlesztés kerül a nyilvánosság elé. Érdemes szem előtt tartani és figyelemmel kísérni a változásokat és az újításokat, annak érdekében, hogy lépést tarthassunk és felvehessük mi is a versenyt a szolárpiacon, hiszen nagy valószínűséggel ezekben a megújuló energiaforrásokban rejlik a jövő.
Urbányi Nóra

A Curiosa sebkezelő gél piaci helyzetének javítása termékmenedzsment módszerekkel

Mischinger Gábor
Szakdolgozatom témája a Richter Gedeon Nyrt. által gyártott és forgalmazott Curiosa sebkezelő gél piaci helyzetének vizsgálata és javítása termékmenedzsment módszerek segítségével.
A Curiosa gél 2004-ben került forgalomba háztartási sérülések kezelésének céljából. A gél hatóanyaga a cink-hialuronát, melyet a Richter kutatói fejlesztettek ki. A vény nélkül kapható készítmény rendkívüli hatásmechanizmusának köszönhetően – a gyógyulás gyorsítása, a gyulladás csökkentése, a fertőzések elleni védelem mellett – hegmentes gyógyulást eredményez. Hatékonysága és pozitív tulajdonságai ellenére mégis csekély mennyiségben vásárolják meg Magyarországon.
Dolgozatomban, többek között, ennek okait igyekeztem felderíteni különböző, általam végzett empirikus vizsgálatok, elemzések és kutatások segítségével.
Először a Curiosa versenytársait, a konkurens OTC forgalmazású sebkezelő készítményeket vizsgáltam meg SWOT-analízissel. Összegyűjtöttem a konkurencia erősségeit, gyengeségeit, valamint a sebkezelő piacon előttük álló lehetőségeket, illetve a fenyegetettségeket, amelyekkel a termék gyártóinak esetlegesen szembe kell nézniük, majd ezek alapján összehasonlítom őket a Curiosával.
Az elemzés mellett végzett empirikus kutatásom egyik lépéseként kérdőíves felmérést végeztem a potenciális fogyasztók körében, mellyel elsősorban a háztartási sérülések kezelési szokásaira, illetve a Curiosa sebkezelő gél ismertségére, kedveltségére próbáltam fényt deríteni. Végül egy 217 fős minta segítségével vizsgálhattam meg ezeket a szempontokat. Ezen kívül hat szakorvossal készítettem interjút – főképp sebészekkel és bőrgyógyászokkal – azzal a céllal, hogy betekintést nyerjek az orvosok által alkalmazott, ajánlott sebkezelési módszerekbe, illetve, hogy megismerjem a Curiosa géllel kapcsolatos véleményüket.
A kérdőívben megjelölt és az interjúk során megnevezett válaszok kiértékelésével megtudtam, hogy a kitöltők igen nagy hányada alkalmaz vény nélküli készítményeket háztartási sérüléseik kezelésére, azonban ehhez képest a Curiosát nagyon kevesen ismerik és használják. Így levontam azt a következtetést, hogy a bevezetés sikertelenségének elsődleges oka nem a hibás pozicionálás, hanem a nem megfelelő marketingstratégia alkalmazása volt. Emellett a SWOT-elemzés segítségével arra is fényt sikerült derítenem, hogy a Curiosa magas árát tekintve lényegesen lemarad versenytársai mögött, melyekhez jóval olcsóbban juthat hozzá a vásárló.
Az eredmények feldolgozása és a szakirodalom-kutatás után javaslatokat dolgoztam ki a Curiosa keresletének növelésére, végül ehhez két utat vázoltam föl. Az egyik lehetőség a termék átpozicionálása a krónikus sebek piacára, majd – a megfelelő marketingeszközök segítségével – megismertetése az orvosokkal, gyógyszerészekkel és természetesen a potenciális fogyasztókkal. A másik lehetőség szerint nem változtatnám meg a jelenlegi piacot (háztartási sérülések piaca), csupán kiszélesíteném a megcélzott szegmenst, ezúttal nem csak a kisgyermekes családokra összpontosítva. Ehhez is új marketingkampány kidolgozását javasoltam, valamint ebben az esetben az ár csökkentését is kulcsfontosságúnak tartottam.
A termék ergonómiai jellemzőit megvizsgálva is ajánlásokat fogalmaztam meg, – különös tekintettel betegtájékoztató egyszerűbb használhatóságára – melyeket bármelyik út kiválasztása és alkalmazása mellet, érdemes lenne megfontolni.
Szakdolgozatom megírásához a saját vizsgálati és elemzési munkáim mellett feldolgoztam a témát érintő szakirodalmakat is, valamint beszélgetéseket folytattam a Richter munkatársaival. Ezek alapján készítettem el a cég és a termék bemutatásáról, a műszaki elemzésről, a piaci környezet vizsgálatáról és az OTC gyógyszerek marketingjéről szóló fejezeteket.
Remélem, hogy az általam végzett kutatómunka alapján kidolgozott javaslataimmal hozzá járulhatok a Curiosa gél sikeresebb értékesítéséhez.
 
Vadász Vera Judit

Hulladékból termék - a kartonbútor szerepének erősítése a lakás­ és irodakultúrában
Mischinger Gábor
A Terbe Design Kft. egy 1996-ban alapított kisvállalkozás, vezetője Terbe János nívódí- jas termék- és formatervező művész. A vállalat újrahasznosított többrétegű hullámlemezből készít lakberendezési tárgyakat, ezek három jól elkülönülő termékcsaládba sorolhatók: stan- dard bútorok, exkluzív bútorok és kiegészítő termékek. A standard bútorok hajtogatással állít- hatók elő, modulárisan épülnek fel, míg az exkluzív bútorok lemezek sorolásával készülnek, és design bútorként kerülnek értékesítésre. A kiegészítő termékek elsőszámú piacát a hobbi- boltok jelentik.
Az empirikus vizsgálat megtervezése és lefolytatása előtt megismerkedtem a karton, mint alapanyag történetével, gyártásának folyamatával és a papír újrahasznosításának technológiai hátterével. Vizsgáltam a karton felépítését, gyakran használt változatait, illetve károsodásai- nak módjait és az ellenük való védekezés lehetőségeit.
Felmértem a vállalat makro- és mikrokörnyezetét, különös tekintettel a gazdasági környe- zetre, a versenytársakra és a felhasználói körre, a potenciális vevőkre.
Az empirikus vizsgálatot három módszerrel végeztem. Először kiállításokon vettem részt a Terbe Design Kft.-vel, beszélgettem a látogatókkal, tapasztalatokat gyűjtöttem a termék és cég ismertségével, továbbá a termékek iránti érdeklődéssel kapcsolatban. Vizsgálataimat a kiállításokon is sokszor elhangzó „tetszik, de otthonra azért nem kellene” kijelentés mögött rejtőző kettősség határozta meg. A célom az volt, hogy megtudjam, hogy mik azok a termék- előnyök, melyek ismeretében a potenciális vevők értéket látnának az újrahasznosított karton- lemezből készült bútorokban, illetve hogy melyek azok a kétségek, amelyek alaptalanok, és cáfolásuk a piaci helyzet erősödését segítené. Továbbá vizsgáltam, hogy kiket nevezhetünk a vállalat potenciális vevőinek, milyen igényeik, szokásaik vannak, hol informálódnak leggyak- rabban, milyen csatornákon lehet legjobban elérni őket, és milyen elvárásaik vannak a búto- rokkal szemben. A vizsgálatot utcai kérdőívezéssel végeztem, e során 200 személlyel folytat- tam rövid beszélgetést, illetve a cég három korábbi vevőjével készítettem egy mélyebb, a ter- mékkel kapcsolatos sokéves tapasztalatokat felmérő interjút.
Az eredmények alapján javaslatot tettem a vállalat kommunikációjának, ezen belül is el- sősorban a honlap funkcióinak és a potenciális vevők felkutatásának javítására, illetve a ter- mék és a hozzá kapcsolódó szolgáltatások fejlesztésére. Végül összeállítottam egy tájékoztató füzetet, melyben a kiállításokon és a kérdőívekben is legtöbbször elhangzó termékelőnyök bemutatását és a leggyakoribb kételyek eloszlatását tűztem ki célul.
Csillag Gábor

Az Organic Mission Supra Naturals natúrkozmetikai családjának arculatfejlesztése

Dr. Lógó Emma

Az Organic Mission natúrkozmetikai termékcsaládja a prémium bőrápolási készítmények csoportjába tartozik. A vállalat 2009 augusztusi indulásakor vezette be a jelenlegi termékskála magját képező 12 terméket. Ma már a folyamatos fejlesztés és bővítés eredményeként, mintegy 23 készítmény áll a partnerek és fogyasztók rendelkezésére.
A termékcsalád a hálózati értékesítés franchise szintű megvalósításával történik. Az Organic Mission számára a termékek magas hozzáadott értéke (bio komponensek és toxikus adalékanyag-mentesség) és a mögöttük meghúzódó jelentős kutatás teszi erősen specializált és különleges készítményekké a Supra Naturals Cosmetics család tagjait, melyek esetében a személyes tanácsadás éppen a termékek komplexitása miatt indokolt.
A hiteles tudományos háttérrel és a magas minőség iránti elvárásokkal ellentétben, a termékportfolió csomagolásának arculata sok esetben puritán és kiforratlan képet mutat. Egyes termékek megkülönböztethetősége és az organikus jegyek hangsúlyozása elenyésző, továbbá az újabb készítmények csomagolása teljesen eltérő, ezáltal az arculati egység fragmentált képet sugároz. Milyen víziókat támaszt a vállalat vezetősége a termékek és az arculat jövőjével szemben? Mely versenytársakkal „osztozik" leginkább a cég a hazai piacon és milyen arculati sémát követnek ezek a vállalatok? Hogyan ítélik meg a fogyasztók a kozmetikai termékek piacát, valamint mely vásárlási szokások jellemzik őket? Milyen igényeket támasztanak a vállalat partnerei a termékek csomagolásával és ergonómiai jellemzőivel szemben? Szakdolgozatom célja ezáltal, a termékarculatra vonatkozó fogyasztói preferenciák felmérése, a vállalati vízió és a termékek minőségi hátterének megismerése, valamint ezen szempontok javaslattételembe építése volt.
Szakdolgozatom első fejezetében az Organic Mission vállalat bemutatását végeztem el. Feltártam a cég megkülönböztető jegyeit, szervezeti struktúráját, a termékek fejlesztésének tudományos hátterét és az értékesítéshez szervesen kapcsolódó képzési és támogató rendszer jelentősségét. A vállalat megismerését szolgálja továbbá Ludmán Szabolcs, a cég alelnökének és operatív igazgatójának gondolataira alapozott STEEP és SWOT analízis. A vállalati környezet részletes megismerését javaslattételem egyik legfontosabb elemének tekintem, hiszen a hazai prémium kozmetika piaca kiélezett versenyhelyzete egyediséget és magas minőségi szintet követel meg, mely sikeres megvalósítása ugródeszkát jelenthet a cég számára.
A vállalat és márka ismertetését követően a hazai kozmetikai piacról és a cég által megnevezett legfőbb versenytársakról nyújtottam átfogó képet. Az egyes brandek bemutatása során az arculati elemek és a termékminőség szempontjait helyeztem előtérbe, vizsgálva a két fogalom kapcsolatát és napjaink kozmetikumainak arculati trendjeit. A vizsgálat kettős képet mutatott: egyes márkák komoly, míg mások szinte minimális hangsúlyt fektetnek a termékek csomagolásának kialakítására. Véleményem szerint ez a jelenség és sok esetben a megfelelő tájékoztatás hiánya, megtévesztő a fogyasztók számára, kimagasló minőségű termékek kerülik el a figyelmünket és helyettük, konvencionális készítményeket vásárolunk, csupán a csomagolás pillanatnyi benyomása alapján.
A fogyasztóvédelmi kritériumrendszer megismerése a termékminőség arculati megjelenítése szempontjából bírt jelentősséggel. A kozmetikai termékek minőségi szintjei, a jelenlegi és jövőbeni kritériumok, melyek hitelessé és egyedivé teszik az Organik Mission termékeit a piacon fontos részét képezik egy környezettudatos dizájn alapjának.
A kozmetikai piac és a vásárlói igények pontosabb megismerése céljából kvalitatív és kvantitatív kutatást végeztem mind a vállalaton belül és kívül. Interjúm Gyólai Györggyel, a cég elnök vezérigazgatójával képet nyújtott az Organic Mission víziójáról és a kozmetikai termékcsalád arculatával szemben támasztott céges elvárásokról. Empirikus kutatásom továbbá két kérdőíves megkérdezéssel is kiegészült. Az elsőt a hazai fogyasztók körében, véletlenszerű megkérdezések során hajtottam végre, 146 magyar fogyasztó bevonásával. Célom az általános fogyasztói magatartás és a választási preferenciák megismerése volt. Második kérdőívem a korábbi kutatási eredményekre alapozva került kidolgozásra, célja a termékekkel szemben támasztott ergonómiai elvárások megismerése és egy általam kidolgozott ikonrendszer felismerhetőségének ellenőrzése volt, melyet a termékek megkülönböztethetőségének javítására alakítottam ki.
A kutatási eredmények feldolgozása és kiértékelése alapján javaslattételt alakítottam ki. Javaslataim a termékportfolió megkülönböztetheőségének és egységesítésének fejlesztésére, egy környezettudatos és modern és a vállalati küldetést reprezentáló organikus koncepció kialakítására irányult. Olyan arculat kialakítása volt célom, amely valóban megvalósítható és életképes a hazai és nemzetközi piacon, építőelemei pedig hasznosíthatóak és akár továbbfejleszthetőek is a későbbiekben.
Jövőbeni terveimet illetően a promóciós anyagok, brossúrák arculatának fejlesztését szeretném megvalósítani, amely szorosan kapcsolódik jelenlegi kutatásom tárgyához, mégis új terület, nyomdatechnikai és fotográfiai kihívásokkal.
Hartyányi Katalin

Egy hazai gyártású vércsoport-szerológiai automata fejlesztési lehetőségei

Tóvölgyi Sarolta
A Szakdolgozatom egy hazai gyártású vércsoport-szerológiai méréseket végző automata fejlesztési lehetőségeiről írtam. Az általam választott termék az ACT 36 Robot, melyet a többségi magyar tulajdonban lévő Cytotech Kft. gyárt és fejleszt, több mint 20 éves szakmai tapasztalattal.
Szakdolgozatom első fejezetében röviden bemutatom, hogy mit foglal magába a vércsoport-szerológia. Ismertetem a szerológiai alapfogalmakat és két vércsoportrendszert, az AB0 és az Rh vércsoportrendszer lényegét. Továbbá leírom a szerológiai vizsgálatok során alkalmazott módszereket (Direkt agglutinációs módszer, Enzimes módszer, Coombs módszer, Polybrene módszer) és technikákat (Lemezes technika, Kémcsöves centrifugálásos technika, Automatikus csöves technika, Mikroplét technika, Mikrooszlop technika).
A második fejezetben bemutatom a transzfuziológiai piacon automatákkal jelenlévő cégeket, a Cytotech Kft-t és még öt versenytársát, melyek a következők: Biotest Hungaria Kft, DiaGast Kft, DiaMed Hungaria Kft, Grifols Logistics SA. és az Ortho Clinical Diagnostics.
A harmadik fejezetben részletesen jellemzem a már ismertetett cégek vércsoport-szerológiai mérésekhez gyártott automatáit, műszereit és egyes termékeit, különös tekintettel, a Szakdolgozatom témájául szolgáló ACT 36 Robotot. Emellett különböző szempontok és a piaci részesedés alapján összehasonlítom a versenytársakkal. Az összehasonlításból kiderül, hogy az ACT 36 Robot versenyhelyzetében két fontos pozitív tulajdonsága jelenthet lényeges előnyt a többi termékkel szemben, ami az általa használt automata csöves technikában és a termék alacsony beszerzési árában, illetve fenntartási költségeiben nyilvánul meg.
A következő fejezetben megvizsgálom a vércsoport-szerológiai piac iparági és gazdasági környezetét, valamint az iparági versenyt. Továbbá definiálom a piaci szegmenst és a felhasználói kört.
Az ötödik fejezetben, két általam készített empirikus kutatást és azok eredményeit mutatom be, valamint az azokból levonható következtetéseimet. Az első empirikus kutatásom a kérdőív, amit a tényleges felhasználókkal és a potenciális felhasználókkal is kitöltettem. A másik empirikus kutatásom az interjú volt, melyet három valós felhasználóval készítettem el. A kutatásaim középpontjába a felhasználók szokásait, véleményeit, javaslatait és az ACT 36 Robot használhatóságát helyeztem. Az eredményekből jól látszik, hogy az ACT 36 Robotnak még vannak tovább fejlesztendő tulajdonságai, melyeket a használhatóság, az ergonómia és a dizájn témakörökbe csoportosítottam.
Szakdolgozatom utolsó fejezetében, a már ismertetett három témakör alapján sorra veszem az ACT 36 Robot fejlesztendő tulajdonságait, és a felhasználók véleményeit szemelőtt tartva, leírom fejlesztési javaslataimat. Ezeket az ACT 36 Robot sebességére, színére, külső borítására, belső kialakítására, tisztíthatóságára, a zajszint csökkentésére, illetve az ajtók kényelmes felnyithatóságára és átlátszóságára, valamint az ékszíjak lecserélésére és a reagensek felrázására vonatkozóan fogalmaztam meg.
Véleményem szerint, az általam javasolt fejlesztési leehetőségek, mind felhasználó központúak és megvalósíthatók lennének. A téma továbbgondolásaként a fejlesztő cégnek érdemes lenne megvizsgálnia, hogy az általam tervezett új külső és technikai módosítások mennyiben módosítanák a termék árát és ez összességében, hogyan befolyásolja az ACT 36 Robot eladhatóságát.
Mihályfi Bálint

A környezettudatosság mint marketing eszköz a Volkswagen modelljeinél

Mischinger Gábor
A dolgozat megpróbálja összefoglalni mindazt, ami releváns lehet egy zöld modell értékesítése során. A vezérfonal a környezetvédelem, hogyan lehetne felhasználni marketing eszközként úgy, hogy az a társadalom számára is hasznos legyen. A megoldás egy 3 lépésből álló program: Először szükség van egy környezetbarát autóra, másodsorban pedig vezetéstechnikai ajánlásokkal és kiadványokkal lehetne növelni a márka ismertségét. Fontos, hogy maga az autó is környezetbarát módon készüljön és nagy része újrahasznosítható legyen. A 3. eszköz azonban sokkal érdekesebb: a már kibocsátott széndioxidot próbálja meg csökkenteni. Egy Spanyol ötlet alapján fákat ültethetnénk minden eladott autó után, amik elnyelik a CO2-t a légkörből fotoszintézis segítségével. Az eredmény: egy 0 CO2 kibocsátású autó. Ez a mondat és a program egésze elég frappáns ahhoz, hogy felvegye a versenyt az egyik legnagyobb zöld versenytárssal, a Toyotával.

Feltérképeztem a piacot, megvizsgáltam az adótörvényeket, versenytársakat, költségeket, utánajártam a technológiáknak és igyekeztem minden olyat összeszedni, ami hasznos lehet a megvalósulás szempontjából. Például, hogy a gazdasági válság milyen módon vetette vissza az eladásokat. Nemzetközi kitekintéseket is tettem, hiszen onnan is sok ötletet lehet meríteni. Részletesen bemutatom a közlekedésben alkalmazható hajtóanyagokat és miért érdemes inkább a hagyományos technológiák lehetőségeit kiaknázni.

Fák ültetése merész ötletnek tűnhet, hiszen sok kérdés merül fel a megvalósulással kapcsolatban. Nevezhetjük ezt gerillamarketingnek is, mert szokatlan. Szükség van előzetes felmérésre, hogy az ötlet megvalósítható-e és a felhasználók milyen ötletnek tartják ezt. Ennek a vizsgálatára a kérdőíves kutatást tartottam a legalkalmasabbnak, ezért két kérdőíves kutatást végeztem el:

1. Kérdőív: Igények, lehetőségek, versenytársak, használati szokások felmérése

2. Kérdőív: Konkrét marketing ötlet felmérése (Fák ültetése)

Az eredményekből olyan javaslatokat igyekeztem kidolgozni, amikkel elő lehetne segíteni a termék értékesítését, illetve módosításokat dolgoztam ki, melyekkel a faültetéses program megvalósítható lenne a magyar sajátságok figyelembevételével.

Az eredményeket figyelembe véve jól elkülöníthető két célcsoport, illetve kiderült, hogy a termék mely előnyeit érdemes jobban kidomborítani. Az a tény is megerősítést nyert, hogy az emberek csak akkor áldoznak a környezetvédelemre, ha valamilyen ösztönző is párosul emellé. A kérdőívből nyert információkat továbbgondolva, és a forgalmazó jelenlegi, hazai marketing tevékenységét elemezve próbáltam meg javaslatokat kidolgozni, hogy a termék szélesebb körben értékesíthető legyen.

A legtöbb autóst érdeklik a felvetett témakörök és hajlandóak lennének változtatni, például a gépjárműadó rendszerén A sok érdeklődő és a növekvő üzemanyagárak mind azt bizonyítják, hogy a terméknek helye van a piacon.