Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem

Ergonómia és Pszichológia Tanszék


SzerzőA szakdolgozat címeTémavezető
Barát Gábor Fogyasztói igények feltárása és beépítése LED fénycsövek termékmenedzselési folyamatába  Dr. Lógó Emma
Témám során lehetőségem volt megismerkedni a világítástechnika történetével, elkezdve Edison wolframszálas izzójától a LED-es fényforrásokig. A projekt során egy olyan témát próbáltam kibontani, amivel kapcsolatban kevés egybehangzó véleményt kaptam. A LED fénycsövek megjelenését vizsgáltam a világítástechnika piacán. Ezen belül is azt, hogy a mai LED technológia eléggé fejlett ahhoz, hogy felváltsa, azokat a technológiákat,amelyek  jelen vannak a szegmensben.

A dolgozat készítése alatt befejezett vizsgálatok, és az olvasott szakirodalmak alapján a LED technológia forradalmasítja a világítástexhnikát. A fejlesztések olyan eredményeket mutattak, hogy a dióda minden tekintetben fel tudja váltani összes más elven működő fényforrásokat. Tulajdonságai jobbak minden tekintetben.

Szakdolgozatom során megismerkedik az olvasó két technológiával azok negatív és pozitív tulajdonságaival, piaci szereplőkkel, gazdasági környezetével, a témához kapcsolódó szabályozásokról, a környezeti szempontokkal, a vevői elvárásokkal.

Az empirikus kutatásaim célja, hogy tisztább képet keresek a vevői elégedettség növelésére, a potenciális célcsoportok preferenciarendszerére vagyok kíváncsi világítástechnológiával kapcsolatban. Ezekből és a szakirodalom alapján levont következtetésekből megpróbálok olyan megoldási javaslatokat készíteni, amelyek növelhetik az elégedettséget a vevők körében.

A szakdolgozatomból kiderül, hogy a LED technológia a világítástechnika új iránya, amely kétségtelenül háttérbe fogja szorítani a hagyományos, jelenleg elterjedt rendszereket.

Arra a kérdésre keresem a választ, hogy milyen szempontok azok, amelyek a leginkább befolyásolják a fogyasztói döntéseket a technológiák kapcsán

Farkas Dávid

Tömör fából készült padló-burkoló termékek értékesítésének továbbfejlesztése termékmenedzsment eszközökkel

Koloszár Kata
A dolgozatomban a tömör fából készült padló burkoló termékek értékesítésének továbbfejlesztése volt a célom, melyek közül a svédpadlóra fektettem a legnagyobb hangsúlyt. Rendkívül sokféle, és különböző pontokat vettem alapul a témám kidolgozása alatt. A megfelelő bevezetés, figyelemfelkeltés után, fontosnak tartottam, hogy bemutassam az EGERERDŐ Zrt. Mátraparkett gyárát, annak piaci helyzetét, az üzemben használt rendszereket, és a vállalat legfontosabb jellemzőit. A cégbemutató után, a svédpadlót, mint terméket mutatom be. Többek között, hogy milyen fafajokból gyártják, gyártásai folyamatait, szárítását, felületkezelését, a burkolat beépítését stb. Ebben a részben megemlítettem a csaphornyos parkettát, mozaik parkettát, élkötegelt ipari parkettát, valamint a lamella parkettát, amiket még tömör fából készít a Mátraparkett, azonban az értékesítés szempontjából nem meghatározóak a svédpadlóhoz képest. Összehasonlítási alapként jellemeztem. A termékek bemutatása után, jellemeztem a felhasználó kört. A műszaki rész után, fontosnak tartottam a gazdasági helyzet ismertetését is, amiben az üzem értékesítési politikáját, marketing koncepcióját vizsgáltam. A gazdasági rész keretein belül kitekintést tettem még a nemzetközi parkettapiacra is, valamint elvégeztem az önköltségszámítást a svédpadlóra. Ezt követően a kutatási módszereket értékeltem ki, melyeknek az eredményeire támaszkodva sikerült megtennem a javaslataimat. A javaslataim főként a termékfejlesztésre, új piacokon való értékesítési lehetőségekre, azokon való sikeres közreműködés, és a minőségfejlesztésre is tettem javaslatokat. Végezetül azt is megvizsgáltam, hogy a közeljövőben mire kell felkészülni.
Pál Gergő

A Jó munkahely, mint belső termék, egy gyártósor példáján keresztül

Koloszár Kata
Úgy vélem, hogy a kutatásomat napjaink egyik legaktuálisabb kérdéskörében végeztem, a munkahelyi körülmények kérdése igencsak előtérbe került az elmúlt 10 év során. Több könyv és tanulmány íródott a humán erőforráshoz kapcsolódó legkülönfélébb tudományok neves, és szakértő képviselői tollából. A dolgozatom megírása során igyekeztem összeszedni azokat a tényezőket és feltételeket, amelyek befolyásolják egy munkahely megítélését a leendő és későbbi dolgozói szemében. Ahhoz, hogy a gyakorlatban is információkat tudjak szerezni, a hatvani Robert Bosch Elektronika Kft.-t választottam, mint bemutatandó és elemzendő munkahelyet. Úgy gondoltam, hogy a vállalaton belül egy kisebb csoport közvetlen munkahelyét, egy gyártósort, és a hozzá kapcsolódó fizikai és egyéb „puhább” tényezőket vizsgálom meg. A téma feltárásának első fázisában szakirodalmi kutatást végeztem, ahol az olyan tudományok álláspontjait gyűjtöttem össze, mint például humán erőforrás menedzsment, munkapszichológia, ergonómia, vagy épp a munkaszociológia. Ezt követően igyekeztem bemutatni a Bosch hatvani leányvállalatának belső, alkalmazottakkal kapcsolatos tevékenységeit, például a képzési rendszert, a juttatásokat vagy épp a motiválási eszközöket. A cég bemutatásával egy időben a kiválasztott, műszerfalak készítésére szakosodott gyártósor műszaki ismertetését is elvégeztem, az azt körülvevő fizikai környezet leírásával együtt. Mindezek után a két kiválasztott empirikus kutatási módszerem, az interjú és az ergonómiai kockázatbecslő módszerek ismertetése következett. Az elvégzett eljárásokból szerezett eredményeket és információkat, a dolgozat megfelelő részeinél építettem bele a munkámba. A szakirodalom nézeteinek ellentmondó tényezőket, valamint az ergonómiai elemzés során előkerülő hiányosságokat a javaslatok fejezetben vázoltam fel. A javaslatok esetében külön vettem azokat, amelyek a fizikai tényezőkre és azokat, amelyek a „puhább tényezőkre.” vonatkoznak. A javaslati blokkom végén ismertettem, hogy szerintem mik azok a tényezők, amelyek későbbi munkák témáját hordozzák magukban, illetve amelyek még több információszerzést és ötletelést igényelnek. A szakdolgozatom gazdasági részében saját kalkulációmra és statisztikai adatokra hagyatkozva kiszámoltam anyagi értelemben mit jelent a szervezetnek az, hogy fel kell vennie egy új munkatársat, és őt ki kell képeznie. Az itt kapott számadatokat összevetettem az átalakítások esetleges későbbi költségével, ezzel is a fejlesztési javaslataim fontossága mellett kívántam érvelni. Remélem az én szakdolgozatom is hozzájárul a téma fontosságának érzékeltetéséhez, továbbá elsősorban a munkaerőpiac igényeinek megértéséhez és hatékonyabb kielégítéséhez.
Szűcs Attila

A sörkollektor beillesztési lehetőségeinek vizsgálata a Szociális Építőtábor Egyesület kínálatába

Koloszár Kata
Magyarországon nagy múltra tekint vissza a pálinkakészítés és a pálinkafogyasztás, különösen igaz ez az ország dél-keleti részében elterülő Békés megyére is, ahol számos országos hírnevű párlatot állítanak elő.

Dolgozatom fő célja, hogy megvizsgáljam a Békés megyében rejlő pálinkafőzési és forgalmazási lehetőségeket és ennek tükrében javaslatot tegyek egy gazdaságosan működő vállalkozási modell alkalmazására.

Az első fejezetekben bemutatattam a pálinka történetét, a pálinkához köthető tradíciókat, valamint a pálinkafőzés folyamatait és technológiáját az első lépésektől a párlat elkészültéig. Ezen kívül kitértem még a különböző pálinkához köthető jogi és forgalmazási szabályozásokra.

A továbbiakban interjúk segítségével megvizsgáltam a magyar pálinkapiac szereplőit; a háztáji-, és bérfőzetőket, valamint a bér-, és kereskedelmi főzdéket. Kérdőív segítségével elemeztem a hazai fogyasztói társadalom pálinkákkal kapcsolatos igényeit.

Végezetül ezen tapasztalatok segítségével kidolgoztam azt a pálinkafőzésre, illetve forgalmazásra épülő vállalkozási modellt, amely nyereségesen üzemelhet a mai gazdasági helyzetben.
Róka Edina Egy egyetemi szórakozóhely fejlesztése ergonómia és marketing szempontból Tóvölgyi Sarolta
Az általam elkészített szakdolgozatban egy egyetemi szórakozóhely ergonómiai és marketing felépítését vizsgáltam. Vizsgálatom célja az volt, hogy fény derüljön arra, hogy milyen változtatások során lehet, az adott hely sikeresebb, ismertebb, valamint az ott dolgozók számára megfelelőbb munkahely. Az általam választott szórakozóhely a Mad World, ami a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki Karának a szórakozóhelye. Más egyetemi szórakozóhelyekhez hasonlóan itt is hallgatók dolgoznak azért, hogy a többi hallgató és más vendégek jól érezzék magukat az általuk végzett munkának köszönhetően. Szakdolgozatom első nagyobb fejezetében a Mad World gazdasági helyzetét mutattam be, valamint kitértem arra, hogy ez az egyetemi szórakozóhely milyen jogi keretek között működhet. Ezt követően a Mad World által használt marketingstratégia részletes bemutatása olvasható. Ezen fejezet után találhatóak meg a más egyetemi szórakozóhelyek vezetőivel készített interjúk során megszerzett anyagok alapján elkészített bemutatások, amelyek a hasonló egyetemi szórakozóhelyek marketingstratégiáját és marketingeszközeit tartalmazzák. Ezen szórakozóhelyekkel való összehasonlítás és a Mad World vezetősége által formált vélemény alapján fény derült arra, hogy a marketingköltségek a Mad World tekintetében magasak, ezen oknál fogva a költségek csökkentésére is figyelemmel voltak a megfogalmazott javaslataim, amelyeket a versenytársakkal való összehasonlítás eredményére alapozva tettem. Javasolt a kevesebb hirdetési felület használata, de ezen felületeken által hatékonyabban érjék el a választott célközönséget. Ezen változtatás a plakátok és szórólapok darabszámának csökkentésével, valamint óriásplakátok forgalmasabb csomópontokban való elhelyezésével érhető el. Ezen javaslataimat, a gazdasági adatoknál valamint a marketingköltségeknél bemutatott számadatokra alapoztam. Az elkészített interjúkon kívül még két kérdőívet készítettem annak érdekében, hogy a Mad World helyzetére még pontosabb rálátást szerezhessek. Ezen kérdőívek közül az egyik a Mad World vendégei számára készült, a kérdőív során fő fókuszban a Mad World marketingtevékenysége, valamint az ergonómiai kialakítás áll. A beérkezett válaszok alapján a Mad World-ről a legtöbben ismerőseiken keresztül hallottak, amiből arra a következtetésre jutottam, hogy a belső marketingre fontos nagyobb figyelmet szentelni. A helyszínen történő marketing sikerességét, valamint a vendégek pozitív véleményét a hely megfelelő ergonómiai kialakítása is nagymértékben befolyásolja, tehát e két vizsgálati szempontot nem szabad különválasztani. A kérdőívben beérkezett válaszok alapján, kiderült, hogy a vendégek számára fontos, hogy a ruhatárban a megfelelő szolgáltatásokkal szembesüljenek, külön hangsúlyt fektettek arra a kitöltők, hogy a táskák a megfelelő módon legyenek tárolva. A jelenlegi raktározási módszer nem a legalkalmasabb ezért javasoltam a szakdolgozatomban egy mobil polcrendszer kialakítását. Fontosnak találtam még, hogy a vendégek a helyszínen magasan képzett - a beosztásukhoz mérten - alkalmazottakkal találkozhassanak, akik rendelkezésükre állnak, és biztosítani tudják nekik a várt kikapcsolódást. A kutatások alapján kiderült, hogy fontos a bulizni vágyóknak, hogy az adott este folyamán milyen minőségű zene-, és fénytechnikával találkoznak, így a hely számára javasolt, hogy az általuk nyújtott performansz változatosabb legyen. A másik kérdőív a dolgozók számára készült, melynek fő témája a hely ergonómiai kialakítása. Emellett a kérdőívhez szorosan kapcsolódik egy úgynevezett ergonómiai ellenőrző lista, melyben a különböző javaslatok voltak megfogalmazva a helyszín munkakörülményeinek változtatására. Ezen javaslatok közül tudták a kitöltők kiválasztani, hogy melyik javaslatot érzik szükségesnek az adott munkahelyen. Az ellenőrző lista és a dolgozók által kitöltött kérdőív eredménye alapján arra a következtetésre jutottam, hogy a következő intézkedések végrehajtása lenne szükséges: a pult átalakítása – mosogató másik oldalra helyezése, a koktélpult kiszolgáló felületének áthelyezése -, a takarítóeszközök máshol kialakított raktárba helyezése, a ruhatárban lévő fényforrások megnövelése, szellőztető rendszer beszerelése. A feltett javaslatokat a kérdőívek és egyéb empirikus kutatásaim eredményeire alapoztam. Összességében elmondható, hogy az adott szórakozóhely és más egyetemi szórakozóhelyek hasonlóan működnek, valamint a marketingeszközeik nagy része is megegyezik. De a legtöbbször akad egy-egy olyan ötlet, amiből a másik hely tanulhat, vagy ötletet meríthet. Valamint fontos megjegyezni, hogy az ergonomikus kialakítást egy szórakozóhely felépítése során is fontos szem előtt tartani. A későbbiekben a szakdolgozat folytatásában meg lehetne vizsgálni, hogy a pultban lévő italok elhelyezésének milyen hatása van a fogyasztókra, valamint mélyebb kutatásokat lehetne végezni több egyetemi és egyéb szórakozóhelyek gazdasági adatainak feltárására, és ezek összehasonlítására.
Szabó Lilla Oktatási intézmények közösségi bútorainak ergonómiai szempontú fejlesztése Dr. Németh Edit
A szakdolgozatom célja az volt, hogy összegyűjtsem a felsőoktatási intézmények tanulásra használt közösségi tereivel szemben támasztott igényeket, funkcionális és ergonómiai szempontokat is figyelembe véve. Ezeknek az elvárásoknak az ismeretében vizsgáltam meg egy új, oktatást segítő célokra megalkotott termékcsalád, a Kinnarps - Trixagon termékek használhatóságát a felsőoktatásban, valamint felépítését és piaci környezetét.

A termékek ilyen célú használhatósági vizsgálatához azonban meg kellett ismernem a
XXI. századi felsőoktatásban tanuló Y generáció tanulási szokásait, elvárásait, preferenciáit, ehhez két különböző empirikus kutatási módszert használtam: online kérdőíveztetés és projektív technikával egybekötött interjúztatás. Az online kérdőíveztetés során Magyarország legnagyobb egyetemeinek diákjai adták meg válaszukat az egyetemen tanulási szokásokra irányuló kérdéseimre, ezeknek a válaszoknak a kiértékelése alapján arra a következtetésre jutottam, hogy a felhasználók a kényelmes, könnyen átrendezhető bútorokat igénylik, melyeknél a laptopok és táblagépek is biztonságosan és megfelelően használhatóak.

Az interjúk során arra kerestem a választ, hogy a hallgatóknak mennyire lényeges a design a termékfunkciók mellett, illetve hogy milyen fogadtatással viseltetnek a Trixagon termékek iránt. A projektív technika módszerrel arra irányult a vizsgálatom, hogy megtudjam a válaszadók Trixagon termékekről valamint az ideális tanulási környezetről alkotott véleményét, és ezáltal azt is, hogy ezzel az ideális környezettel azonosítani tudnák-e a Trixagon termékeket. Ezekből a válaszokból azt sikerült megtudnom, hogy a megkérdezettek a modern küllemű és mobilis berendezéssel rendelkező tereket preferálják, valamint ilyen terekbe illőnek találják a Trixagon termékcsaládot is.

A tanulási környezetek és bútorzatuk ergonómiai megfelelőségének vizsgálatához szakirodalmakból, illetve a téma aktualitása miatt főként internetes forrásokból találtam információkat. Ezeket a forrásokat összevetve az empirikus kutatásaim során szerzett adatokkal támasztom alá a hipotézisem helytállóságát, melynek értelmében a Trixagon termékek megfelelően használhatóak lennének a felsőoktatási intézmények közösségi tereiben, illetve csoportmunkára kialakított tantermeiben, a gyártó által a termékcsalád kiegészítő termékeként ajánlott XACT székekkel kiegészítve.
Kujalek Ádám Vívófelszerelés termékélmény központú továbbfejlesztése Dr. Lógó Emma
Szakdolgozatomban egy rövid történelmi bevezetést követően, mind a hazai, és mind a nemzetközi vívószervezetek feladatait és felépítésük lényegi részét mutatom be. Ezt követően ismertetem a vívósport nemzetközi és hazai helyzetét annak érdekében, hogy az olvasó tisztább rálátást kapjon a felvevőpiacról. Az eddig leírtak egy átfogó bevezetőt képeznek a szakdolgozatom megértéséhez.

Ez után következik a szakdolgozatom témájául választott termékcsalád, a vívófelszerelés és annak gyártója, a PBT Hungary Kft. rövid bemutatása. Ekkor még nem célja a dolgozatomnak részletesen tárgyalni sem a felszerelést, sem a céget bármilyen szempontból. Erre később kerül sor strukturált formában. A termék és cégbemutatót a részletes műszaki és biztonsági normák bemutatása követi, mely a felszerelés minden eleméhez útmutatást ad a gyártáshoz, valamint a késztermék minőségének ellenőrzéséhez. Ezt a user profile követi, melyben bemutatom, hogy a felszerelések használatához milyen adottságokkal kell rendelkeznie a felhasználónak, hogy a termék megfelelően és rendeltetésszerűen használni tudja. A felszerelés elemeinek a ismertetése után a gyártó cég történetét,a piaci helyzetét nemzetközi és hazai viszonylatban, valamint a gazdasági helyzetét mutatom be részletekbe menően.Miután bemutattam mind a termékcsaládot, és mind a gyártót, ismertetem a kutatási célomat, majd ennek fényében a kutatási tervemet és ennek eszközeit, az interjút és a kérdőívezést.Utána következik a véghezvitt kutatásom eredményeinek bemutatása és kiértékelése. Az utolsó kérdéscsoport faktoranalízises kiértékelését követően tetszem meg a saját javaslatomat a kapott faktorok értékesítési stratégiájára.
Ladila Robin Az EMIR vállalatirányítási rendszer felhasználó-központú továbbfejlesztése és bővítése modulokkal Mischinger Gábor
A szakdolgozat célja a konzulens cégemnek megválasztott CoDe Kft. által fejlesztett és működtetett EMIR vállalatirányítási rendszer vizsgálata, illetve javaslattétel a felhasználó-központú továbbfejlesztésére és modulokkal való bővítésére. Azért választottam ezt a témát, mert mindig is érdekelt a mobiltechnológia, az okos eszközök világa és a rajtuk futó alkalmazások, szoftverek. Emellett egy olyan technológiai megoldásról, informatikai rendszerről van szó, ami jelenleg nagyon újnak, így érdekfeszítőnek is számít. A szakdolgozat elkészítéséhez mindenekelőtt megismertem a rendszert és működését, amiben segítségemre volt Seres Sándor, céges konzulensem. Az Enterprise Mobile Integration Rack (röviden EMIR, magyarul Vállalati Mobil Integrációs Platform) a vállalatirányítási igényeknek a kielégítésére létrehozott mobil integrációs platform, amely vállalati biztonsági szabályok alapján éri el a cég adatait. Ebbe a platformba manuálisan lehet alkalmazásokat telepíteni és ezek az applikációk gyors információ- hozzáférést biztosítanak számunkra bárhol, bármikor. A dolgozatomban részletes bemutatásra kerülnek a rendszer műszaki jellemzői, a hardveres és szoftveres részeket külön-külön részletesen kifejtve. Itt többek között kitérek a kliens oldali eszközökre és a vállalati mobil alkalmazásokra. A dolgozat ezenkívül kitér a cég bemutatására és gazdasági szempontból való elemzésére, különösebben feladatköreit és marketingjét ismertetve. Az empirikus kutatásban online kérdőívet és interjút használtam kutatási módszerként, mivel ezeket találtam a leghasznosabb módszereknek a vizsgálat megvalósításához. A kérdőív nem volt reprezentatív, de az eredmények alapján a jelenlegi helyzetet figyelembe véve helytálló következtetésekre jutottam. Az interjúk során már meglévő, prototípus EMIR alkalmazások kerültek leginkább szóba. Szoftver-ergonómiailag, a dizájnt illetően és gazdasági oldalról egyaránt rendkívül hasznos ötleteket, javaslatokat kaptam a különböző területekről érkező emberektől. Az interjúk és a megszerzett tapasztalataim alapján a legfőbb javaslatom a cég számára egy olyan marketingstratégia kialakítása, ami a cég összes szolgáltatására köztük az EMIR-re is kiterjed. Viszont a projekt csak akkor lehet sikeres, ha a termék a felhasználói igényeket maximálisan figyelembe véve van fejlesztve és működése, üzemeltetése 100%-ig hibamentes. A dolgozat a kutatás alatt felmerült problémákra és kérdésekre részletes javaslatot tesz. A kutatás lefolytatása alatt hasznos tapasztalatokat szereztem mind a témát és a terméket, mind a módszerek minél hatékonyabb kialakítását, megvalósítását illetően.
Mihályfi Dalma

Vonatnemváltó szerelde gyártásoptimalizálása és fejlesztése ergonómiai elvek alapján

Mischinger Gábor
A szakdolgozat célja, egy vonatnemváltó szerelde ergonómiai problémáinak feltárása, amihez szorosan kapcsolódik a szereldében dolgozók testhelyzeteinek vizsgálata is. További cél a veszteségek és fejlesztési lehetőségek feltárása a vonatnemváltó gyártási folyamatában és a szerelde kialakításában.
A szakdolgozat első felében a vonatnemváltó előállításával foglalkozó Knorr- Bremse Vasúti Jármű Rendszerek Hungária Kft. szervezeti felépítését, éves mutatószámait, piaci részesedését és versenytársait elemzem. Az eredmények alapján elmondható, hogy a Knorr-Bremse konszern rendelkezik a legnagyobb értékesítési mutatószámokkal és a legnagyobb - 60%-os - piaci lefedettséggel. Versenytársai közül a Faiveley Transport francia vállalat a legnagyobb rivális. További elemzés tárgyát képzi a vonatnemváltó konkurens termékeinek, a felhasználói körnek és az alkatrészek gyártástechnológiai megoldásainak értékelése. Az eredmények alapján elmondható, hogy a konkurens termékeknél jobb minőséget képvisel a Knorr-Bremse által gyártott vonatnemváltó. A termék felhasználói körét három csoportra lehet osztani, a kalauzokra, a szerelőkre és a karbantartókra.
A dolgozat második felében a munkatevékenységet, az alkalmazott szerszámokat és eszközöket mutatom be, majd a primer kutatásom menetét és eredményeit ismertetem. Elsőként az ergonómiai problémák feltárására koncentráltam, melyet a kényelmetlenség értékelőlap kitöltésével kezdtem. Az értékelőlap a szerelők szubjektív fájdalomérzetét méri, melynek eredményéül a nyak, váll, hát, felkar és derék fájdalomközpontok kerültek megnevezésre. A szubjektív tapasztalatok alátámasztása érdekében, megfigyelés útján elvégeztem a REBA testhelyzet értékelő lap kitöltését. A mozgásokat dőlésszögek meghatározásával optimális és kritikus tartományokba lehet sorolni. Fény derült a felkar, a felsőtest és a fej optimális tartományon kívül eső mozgásaira, melyek elkerülése érdekében mihamarabbi intézkedéseket kell tenni. Az utolsó ergonómiai vizsgálat során az ellenőrzőlista módszerét alkalmaztam, mely átfogó képet ad a szerelde ergonómiai állapotáról. Az ellenőrzőpontok segítségével számos problémára megoldást találtam, melyet a szerelde újratervezésénél figyelembe vettem.
A munkafolyamat és a szerelde kialakításában a veszteségeket a Toyota-módszer választott eszközeivel kutattam, melynek elméleti hátterét is bemutatom. A vizsgálat első lépéseként auditálás folyt, mely felhívta a problémákra a figyelmet és a célok megfogalmazásával zárult. Spagetti-diagram segítségével vizuálisan meg tudtam jeleníteni a szerelő által megtett utat. Ez alapján a szerelde nem megfelelő kialakítása és az alkatrészek, eszközök logikátlan elhelyezése került megállapításra. A továbbiakban tevékenységelemzést végeztem, mely felhívja a figyelmet az értéket nem teremtő folyamatokra. A munkavégzés során több mint 30%-ban folyt hozzáadott értéket nem teremtő folyamat, melyet teljes egészében ki kell küszöbölni a fejlesztések során.
A feltárt problémák mindegyikét figyelembe véve javasolt a szerelde alaprajzának újratervezése, mely az egydarabos áramlás elvének eleget tesz. Az eszközök és alkatrészek műveleti sorrendbe állítása és elsődleges elérési tartományba helyezésük elengedhetetlen.
A kutatások két szempontbeli elvégzése folyamán, úgy vélem az ergonómiai és a Toyota-módszerek együttes alkalmazása hatékonynak bizonyul.
Jambricska Éva

Üzemanyagkártyákhoz tartozó elektronikus felhasználói felületek fejlesztése

Dr. Lógó Emma
Szakdolgozatom témája az üzemanyagkártya szolgáltatás bemutatása volt, melyet a MOL Nyrt által kínált Gold/Silver kártyákon keresztül ismertettem. Ezen kártyák célcsoportjába tartoznak azok a vállalkozások, amiknek üzemanyag fogyasztása meghaladja az 500 litert havonta. Az szolgáltatás kialakulásának az oka, hogy megjelent az üzemanyag fogyasztás nyomon követhetőségének igénye.
Dolgozatom során fontosnak tartottam, hogy a vállalatra ható külső tényezőket ismertessem, melyet a STEEP elemzés segítségével tettem meg. Így felmértem, hogy, mik azok a keretek amik között a vállalat működése zajlik. Ezután az a szolgáltatás marketingmix elemeit vizsgáltam, melynek során pontos képet kaptam az üzemanyagkártyákra ható belső tényezőkről és a hozzájuk tartozó kiegészítő szolgáltatásokról.
A szolgáltatás egyik kulcs tényezője az elektronikus felhasználói felület. Ezért a kutatásom során a célom az volt, hogy felmérjem a Virtuális Kártya Központ
fejlesztésének lehetőségeit és a felhasználók igényeit. Ehhez először a konkurens vállalatok hasonló rendszereit figyeltem meg és hasonlítottam össze. A szempontok, amik szerint dolgoztam, az elérhető funkciók, a hozzáférési jogosultságok, az ár és a mobilalkalmazások elterjedtsége voltak. Ezzel megkaptam, hogy mik azok az alternatívák, amik rendelkezésre állnak. A következő lépésben, egy kérdőíves megkérdezés során igyekeztem megismerni a MOL jelenlegi ügyfélkörének véleményét. A kérdéskörök megegyeztek a korábbi szempontokkal.
A kutatás során megismert lehetőségek a Virtuális Kártya Központ lehetséges tartalmára fókuszáltak ezért lényegesnek tartottam, hogy kitérjek a fejlesztés technológiai aspektusaira is. Ennek során ismertettem az információs rendszerek felépítését és a szoftverfejlesztési projektek folyamatmodelljeit, továbbá a szoftverek ergonómiai kialakítását.
Ható Réka A Mobiltárca üzleti elemzése Dr. Balogh Imre
Az internet fejlődése napjainkra eljutott arra a fokra, hogy a kezdeti helyhez kötött felhasználást felváltották az okostelefonon elérhető megoldások. Az okostelefonok és táblagépek viharszerű terjedésével a kereskedelemben megjelent annak a lehetősége, hogy ezek a készülékek kiválthassák az eddigi fizetőeszközöket. Készpénz vagy bank- kártyánk helyett ma már adott az a lehetőség, hogy mobiltelefonunkkal egyenlíthessük ki vásárlásunk ellenértékét. Lehetővé vált, hogy okostelefonunk segítségével személyre szabott ajánlatokkal, hirdetésekkel találjanak meg bennünket, illetve hűség- és pont- gyűjtő kártyáink, tömegközlekedési vagy színházjegyeink is tárolhatóak ilyen formá- ban. Mobiltelefonjaink ilyetén felhasználása még gyerekcipőben jár, a szolgáltatók most dolgozzák ki saját rendszereiket, melyek lehetővé teszik majd a felhasználók körének integrált kiszolgálását.
Fiatal felhasználóként ez az innovatív lehetőség különösen érdekelt, ezért határoz- tam el, hogy Szakdolgozatomat ebben a témában írom. A téma feldolgozása során igye- keztem minél sokoldalúbban megvizsgálni a jelenleg elkészült, illetve készülő megoldá- sokat, melyeket a Magyar Telekom Nyrt. használni kíván. A téma újszerűsége miatt kitértem az alapfogalmakra, a jelenleg ismert megoldások és a szükséges technológiák ismertetésére. Kérdőívvel és fókuszcsoportban vizsgáltam, hogy a célcsoportomhoz tartozók körében milyen fogadtatásra talál a mobiltelefon, mint fizetőeszköz ideája. Felmértem, hogy milyen elvárások, esetleges félelmek merülnek fel a lehetséges fel- használókban egy ilyen Mobiltárca bevezetésével kapcsolatban. Ezek az érvek, ellenér- vek jelentősen befolyásolhatják a fejlesztések irányát, és a felhasználói hajlandóságot.
Az általam elérhető dokumentumok feldolgozása, valamint empirikus kutatásaim alapján azt a következtetést vontam le, hogy bár az emberek érdeklődését felkelti egy ilyen lehetőség, az eszközök korlátozott elérhetősége, valamint a biztonság érzetének hiánya sokakat elriaszt ennek a megoldásnak a használatától. Olcsóbb, és ezért széle- sebb körben elterjeszthető eszközök, a biztonságérzet növelése marketing eszközökkel, illetve választható tárcaelemek esetén a felhasználói hajlandóság jelentősen növelhető, és ezáltal jelentősebb sikerű piaci bevezetés várható.
Mindent egybevetve úgy érzem, hogy a Mobiltárcának hosszútávon sikere lehet az üzleti életben, a megoldás elterjesztése azonban időigényes lehet, elsősorban annak köszönhetően, hogy az elfogadó-eszközök infrastruktúrája még nem éri el a szükséges fejlettségi szintet.
Hornyák Anna

Az illóolaj alapú aromaterápia bővítési és fejlesztési lehetőségei a hazai piacon

Dr. Antalovits Miklós
Az aromaterápia Nyugat- Európában népszerű, illóolajokat alkalmazó alternatív gyógyászat, amelynek ismertsége hazánkban is folyamatosan növekszik. Magyarországon elsősorban a wellness jellegű alkalmazása, azaz az angol irányzata elterjedtebb, de fokozatosan megjelenik a gyógyítási célra alkalmazható francia irányzat is. Az aromaterápia Magyarországi terjedésében nagy úttörő a Panarom Natúrkozmetikai Kft.

Egészen babakortól alkalmazható aromaterápia. Számukra speciális készítmények léteznek, többek közt immunerősítésre vagy fogzásra. A várandóság idején, a szülés alatt és a szülés utáni időszakban felmerülő problémák kezelésére is megoldást gyújthatnak az illóolajok. A legalapvetőbb problémák, mint a fejfájás, kimerültség vagy stressz is könnyen kezelhetőek vele, de komolyabb problémákra, mint keringési zavarok, ízületi fájdalmak vagy nőgyógyászati problémák kezelésére is alkalmas. Külföldön jellemző, hogy rákos betegeknél is alkalmazzák kiegészítő kezelésként.

Az illóolajok felhasználási lehetőségei széleskörűek. Szervezetünkbe juthatnak belégzés útján, ekkor a tüdőnkből kerül a véráramba, illetve a limbikus rendszerbe kerülve különböző folyamatokat indíthat be szervezetünkbe. Bőrünkön keresztül felszívódva (masszázs, bedörzsölés, fürdő) is kifejthetik hatásukat. A francia irányzatban megjelenik a szájon át történő alkalmazás is, mely nagyobb odafigyelést igényel.

A francia irányzat alkalmazásához elengedhetetlen az illóolajok biokémiai ismerete, mely meghatározza tulajdonságait. Az illóolajok bonyolult szerkezetűek, ezért mesterséges úton csak az illatuk állítható elő, hatásuk nem. Vásárlásakor és használatakor fontos figyelmet fordítani a megfelelő minőségre, mivel sok hamisítvány és nem megfelelő tisztaságú olaj található a piacon. Mivel a különböző illóolajok előállítási technikája eltérő lehet és különböző mennyiségű és különféle helyről származó növény szükségesek hozzájuk, ezért nem fordulhat elő, hogy különböző típusú illóolajok ára megegyezik.

A Panarom Natúrkozmetikai Kft. célja, hogy minél szélesebb körben megismertesse az aromaterápiát. Egyedülálló módon mind az angol, mind a francia irányzatot oktatja. Az oktatás mellett illóolajok és Adrienne Feller márkanéven futó kozmetikai termékeket is forgalmaz. A cég nagy szerepet tölt be abban, hogy hazánkban is újabb és újabb helyeken találkozhatunk az aromaterápiával. Ma már óvodákban és orvosi rendelőkben is alkalmazzák.

A szakdolgozat írása során óvodákban, wellness szállodákban és teaházakban végezett kutatásból kiderült, hogy sokan nincsenek tisztában az aromaterápia hatásaival, ennek kiküszöbölésére az óvodák esetében célszerű egy interneten is elérhető dokumentum létrehozása, mely tartalmazza az illóolajok használatával kapcsolatos információkat, tévhiteket és gyakran felmerülő kérdéseket. A wellness szállodák esetében célszerű az emberek helyszíni elérése, ennek érdekében a wellness részlegeken belüli rövid bemutatók tartása. A teaházak esetében személyes felkeresés a legcélszerűbb és a megfelelő minőségű illóolajok hangsúlyozása fontos. A kozmetikusok és masszőrök körében végzett kutatásom tapasztalata, hogy akik egyszer megismerkednek az aromaterápiával, a jövőben ragaszkodnak a használatához.

Úgy gondolom, hogy a jövőben fontos szerepet kap az aromaterápia. Elképzelhetőnek tartom, hogy egyre több otthonban jelennek meg aromaterápiás készítmények, bizonyos gyógyszereket kiváltva, mint például fájdalomcsillapító vagy nyugtatók. Magyarországon ehhez még hosszú út vezet, de jó kezdetnek tatom, hogy egyre több helyen jelenik meg, egyre több helyen van lehetőség találkozni az aromaterápiával, ezzel lehetőséget biztosítva az aromaterápia megismerésére, akár egy wellness hétvége vagy egy kozmetikai kezelés során.
Herman Dávid A Pannonrider fejlesztése ergonómiai szempontból Tóvölgyi Sarolta
Napjaink egyik legnagyobb globális problémája a környezetszennyezés. Saját kényelmünk érdekében gátlástalanul használjuk ki Földünk készleteit, szennyezzük annak talaját, vizeit és levegőjét. Mivel a légszennyezésért elsősorban a közlekedés tehető felelőssé, szakdolgozatom témájául a PannonRidert választottam, amely egy napenergiával és emberi erővel hajtott, háromkerekű jármű. A dolgozatom témája a jármű ergonómiai szempontból történő fejlesztése, ugyanakkor célom az is, hogy felhívjam a figyelmet e járművek szükségességére.
Dolgozatom elején bemutatom a jelenleg fennálló környezeti problémákat, illetve az alternatív energiaforrások szükségességét. Kitérek az Európai Unió által megkövetelt irányelvekre, és arra, hogy Magyarországon milyen mértékben hasznosítható a napenergia.
Ezt követi a PannonRidert fejlesztő Pannon Solar Innovációs Kft. bemutatása megalapítás, piaci helyzet és termékportfólió alapján.
A PannonRider ismertetése a rövid bemutatás után a jármű szerkezeti felépítésével és műszaki paramétereivel folytatódik. Bemutatom a jármű hibrid működési elvét és a termékfejlesztés folyamatát. A termékinnovációs folyamaton belül kiemelten foglalkozom a design kérdésével, továbbá, külön fejezetben taglalom a járműre vonatkozó jogszabályokat és a járműtervezésben alkalmazandó általános ergonómiai követelményeket.
A piaci környezet vizsgálata magában foglalja a cégre és a termékre együttesen végrehajtott SWOT analízist, és a piacon fellelhető versenytársakkal való összehasonlítást.
A gazdasági elemzésben a jármű megtérülési idejét vizsgálom a távolsági tömegközlekedés, egy személyautó és egy robogó használata során felmerülő költségek összehasonlítása alapján. A vizsgálat magában foglalja a versenytársak megtérülési idejével való összehasonlítást is.
A kutatási tervemben kifejtem, hogy az ergonómiai problémák feltárása érdekében választott két kutatási módszerem a használhatósági teszt és az interjú. Bemutatom a vizsgált célcsoportot, az alapfogalmakat, a bemeneti változókat és az egyes kérdéscsoportokat.
A kutatás eredményeit külön fejezetben prezentálóm ábrák, diagramok és táblázatok segítségével. Leírom a kutatás során szerzett tapasztalataimat és az eredményeket, melyekből következtetéseket vonok le.
Végül a kutatási eredmények és következtetések alapján javaslatokat teszek a jármű fejlesztése érdekében, melyek reményeim szerint hozzájárulnak a termék jövőbeli piaci sikeréhez.
Fábián Dalma Egyedi üvegipari termékek és a World Door termékcsalád piaci bevezetése Dr. Antalovits Miklós
Az üvegipar világát, az üveg és az emberek kapcsolatát nagyon nehéz pár mondatban összefoglalni, hiszen rendkívül sokszínű, folyamatosan változó és egyre nagyobb népszerűségnek örvendő termékek születnek ebben az iparágban.
Az síküvegipari termékek (üvegajtók, üvegből készült korlátok, lépcsők, falak stb.) a piacon rendkívül széles palettával rendelkeznek, alkalmazásuk nagyon széleskörű mind otthonokban, mind pedig közintézményekben. Előállítási technológiájuk óriási fejlődést mutatott az elmúlt évszázadban. Az üvegfúvástól mára eljutott a tudomány a float üveg előállításáig, amely segítségével tökéletes felületű és minőségű üvegtermékek létrehozására képesek a vállalatok. A termékek egyediségét, változatosságát növelte a fóliák megjelenése ebben az iparban. A polyflush, polyholo, polyvision fóliák segítségével látványosabb termékek kerültek a piacra, míg végül az üvegre történő nyomtatás elhozta az üvegen való ábrázolás korlátlan lehetőségeit.
Az üvegiparban azonban számos vállalat van jelen, termékeik sokszor hasonlóságot mutatnak, azonban a piacon csak akkor válhat egy vállalat sikeres, ha újdonságot tud felmutatni. Az MKM Üveg Design Stúdió Kft. képes erre; a World Door termékcsaládjával a funkcionalitás mellett pszichológiai, szociológiai értékekkel ruházza fel üvegtermékeit, amitől igazán egyedivé, művészi alkotásokká válnak. Az értékesítés során a legfontosabb, hogy az árképzés területén is kitűnjön a vállalat. A célköltség-elemzés és az ABC módszer segítségével a vállalat meg tudja becsülni azt az intervallumot, amelyen belül még a termék értékesítése nem okoz veszteséget. A minőségköltség vizsgálatával pedig csökkentheti termékének árait vagy jobb minőségű termékek előállítására lesz képes.
A termék sikeres piaci bevezetéséhez szükséges egy megfelelő marketingstratégia. A World Door értékesítésének kulcsmotívuma a lakrendezők és belső építészek vevői köre, akik nyitottak az újdonságokra. Fontos a World Door-ra legjellemzőbb motívumokat hangsúlyozó marketingszlogen kialakítása, ami az egyediség és a design köré épül. A marketingstratégia további fontos eleme az üveg veszélytelenségének bemutatása; ez elengedhetetlen ennél a termékcsaládnál.
Kutatásom célját elérte, hiszen olyan kérdésekre kaptam választ, olyan állításokat bizonyítottam be, amiről a vállalat eddig csak találgatott. Kutatásom eredményei nagy segítséget jelenthetnek a vállalat számára a World Door sikeres bevezetéséhez.
Buzás Bálint Eladható-e hazánkban a Schecter gitárerősítő? Egy hangszer- kereskedelmi cég üzleti döntésének értékelése és alternatív javaslatok kidolgozása Dr. Antalovits Miklós
A szakdolgozatomban bemutattam a gitárerősítők felépítését, részletezve az erősítőkhöz felhasznált alkatrészeket és szerepüket, valamint az erősítők főbb típusainak működési sajátosságait. Ismertettem a gitárerősítők torzításának és jelátvitelének műszaki hátterét és ennek jelentőségét a felhasználók számára.

A dolgozatom további részében ismertettem a hangszer-kereskedelmi piac szereplőit, működésüket, különös tekintettel a Hangszerarzenálra. Betekintést nyújtottam a Hangszerarzenál rövid történetébe, piaci helyzetébe, a Schecter Guitar Research-el való kapcsolatába, valamint a Schecter erősítők bevezetésére vonatkozó döntésüket és az ezt befolyásoló tényezőket.

Empirikus kutatásokat végeztem a gitárosok erősítőkre vonatkozó preferenciáiról, a vásárlást befolyásoló tényezőkről, és a Schecter márkanév és erősítők ismertségének felmérésére. Interjúk segítségével bemutattam a hangszer-kereskedelmi piac szereplőit, valamint a közöttük lévő kapcsolatokat tártam fel. SWOT analízist végeztem a Schecter erősítőkre, feltárva az erősítők erősségeit, gyengeségeit, valamint a piacra lépésükben rejlő lehetőségeket és veszélyeket.

Az empirikus kutatásaimból levont következtetéseimet felhasználva kielemeztem a Hangszerarzenál döntését és alternatív javaslatokat készítettem. A döntést befolyásoló tényezők és kutatásaim eredményeivel alátámasztottam, hogy a jelenlegi feltételek mellett a Hangszerarzenál a megfelelő döntést hozta. Továbbgondolva a bevezetés lehetőségét, a feltételeket korlátozva készítettem egy alternatív javaslatot, amelyben kidolgoztam egy marketingtervet a Schecter erősítők Magyarországon való bevezetésére.
Bernáth Anna Etelka Az ARCHLINE.XP® belsőépítészeti program bemutatása és szolgáltatásainak felhasználó-központú fejlesztése Dr. Németh Edit
Szakdolgozatomban bemutatom a CAD szoftverek piacát, utána, elhelyezem benne a CadLine Kft-t és szoftverüket, az ARCHLine.XP® programot. A versenytársakkal való összehasonlítás után leírom az ARCHLine.XP® erősségeit és gyengeségeit, műszaki jellemzőit. Ezután a marketingmix elemein keresztül a termék megszületését és a fejlesztés éves ciklusát is bemutatom, illetve a felhasználókat és szerepüket a fejlesztésben. Azután a szoftver magyarországi értékesítésének bemutatása következik. Az utóbbiakban – az ARCHLine.XP® megszületése, terméktervezés és fejlesztés, felhasználók szerepe és az értékesítés – Hárosi Erika segített, aki több személyes interjú alkalmával mondta el a dolgozatban szereplő tényeket.

Kutatásomat tervezőszoftverek felhasználói körében végeztem, kérdőívben mértem fel a használati szokásokat, elégedettséget, igényeket. A kitöltők többsége ARCHLine.XP® felhasználó, hiszen ehhez a programhoz kapcsolódó szolgáltatásokat szerettem volna fejleszteni, és ehhez a felhasználók megkérdezése volt a legnagyobb segítség. A kérdőívet ARCHLine Klub alkalmak során készített interjúk egészítik ki, ahol felhasználók szabad szóval is elmondták javaslataikat.

A kutatás eredményei alapján a következőket javasoltam a CadLine Kft-nek: Biztosítsanak lehetőséget a workshopokra való online csatlakozásra. Hirdessenek akciókat egyéni vállalkozóknak, illetve pályakezdő vagy diák építészeknek. Bővítsék az oktatóvideók számát, illetve az anyagkönyvtárban elérhető objektumok számát.

Hogyha mesterképzés keretein belül tovább folytatnám a dolgozatot, a következő változat kezelőfelületének a fejlesztésére tennék javaslatot. Kutatásomban szemmozgás követéses módszert használnék a felhasználók bevonásával. Emellett a belsőépítészek körében végeznék kérdőíves kutatást a számukra ideális felhasználó felületről, ehhez az Inspirációk honlap szerkesztőjétől kérném el a belsőépítészek elérhetőségét, mivel ő több mint százezres e-mailes adatbázissal rendelkezik.
Baboczky Bence István A hybrid kazán hazai ismertségének felmérése és széleskörű elterjesztésének lehetőségei Tóvölgyi Sarolta
Manapság egyre nagyobb szükség van a megújuló energiaforrások használatára a fenntartható fejlődés érdekében. Az Európai Uniós célkitűzéseknek megfelelően Magyarország is egyre nagyobb arányban hasznosítja ezeket az energiafajtákat. Szakdolgozatomban egy olyan termékkel foglalkoztam, amely a levegő hőenergiáját is hasznosítja az épületek felfűtése érdekében.

A két fő alkatrész (kondenzációs kazán, hőszivattyú), és a termékkel kapcsolatos biztonsági előírások bemutatása után, gazdasági elemzésemben kitértem többek között a viszonylag magas beruházási költség megtérülési idejére, ami a leendő felhasználók számára fontos információ lehet. Elemzést készítettem (SWOT-analízis) a termék előnyeiről, hátrányairól, illetve azokról a lehetőségekről és veszélyekről, amelyek befolyásolhatják a termék elterjesztését.

Empirikus kutatásom során két módszert alkalmaztam. Kérdőívemben az emberek által jelenleg használt fűtési technológiák megoszlására voltam kíváncsi, illetve az ezekkel való elégedettségre. Felmértem továbbá a hybrid kazán ismertségét is. Interjúim során olyan felhasználókkal beszéltem, akik rendelkeznek ezzel a technológiával. Itt a felhasználói tapasztalatokra, elégedettségre és az esetlegesen fejlesztendő területekre voltam kíváncsi.

A kutatási eredményeimet felhasználva, dolgozatom utolsó részében, olyan javaslatokat tettem, melyekkel véleményem szerint segíthetem a termék széleskörű elterjesztését. Javaslataim egy része a fejlesztendő területekre, míg másik része a konkrét elterjesztési lehetőségekre irányult. Fejlesztési javaslataim a kényelmesebb kezelést, illetve a rendszer hatékonyabb működését segítik elő. Elterjesztési javaslataim a kommunikációs csatornák kihasználási lehetőségeit taglalják.
Szilágyi Boldizsár

Termálvíz alapú, gyógyhatású kozmetikai termékcsalád marketing stratégiája, és piaci bevezetése

Berki-Süle Margit

A Magyarországon fellelhető gyógyvíz mennyisége, értékeinek kiépítése, valamint az erre épülő iparágak sokszínűsége már a tavaszi félév során, a témaválasztás alkalmával izgalmasan hangzott. Az egri vidék, a bükk, valamint a gyógyturizmus már gyermekkorom óta körülvesznek.

Ebben a környezetben megépülő Sal-Aqua Kft., valamint a wellness turizmus megalakulása, ebből kifolyólag az iparág gyökereiben való átalakulása és a kozmetikai ipar kapcsolata rengeteg újdonságot hordoz magában. Az erre épült kozmetikai ipar az 1990-es évek elején indult el, ebben az időszakban kizárólag a gyógyturizmus fogyasztóinak kiszolgálása volt a cél. A millennium után a wellness ipar teljesen új fogyasztói csoportot hozott létre, ezért kozmetikai iparnak is ehhez kellett alkalmazkodnia. A szakdolgozat kezdeti szakaszában a fogyasztói csoport tulajdonságainak felkutatása során kiderült, hogy egy 8 részszegmensből álló rétegről van szó. Ez után sor került az országos wellness turizmus kielemzésére, a fogyasztók körében népszerű szolgáltatások, valamint az iparág adta lehetőségek felkutatására. A dolgozatomban ismertetem ezt a fejlődő hálózatot, mely nap mint nap alakul, és újabbnál-újabb szolgáltatásokat kínál fogyasztói számára. Bemutatom az USA-ból elinduló wellness turizmus hullámot, mely Európa szerte egy más fogalomnak a megtestesítője, míg a tengeren túlont a test és lélek egyensúlyát az aktív mozgás és az egészséges táplálkozással érik el, addig idehaza is, ahogy Európa szerte a kényelem és a pompa kerül előtérbe.  A kutatásaim rávilágítottak a gyógyvízből készült kozmetikai ipar szegénységére, valamint arra a felismerésre, hogy a gyógyvíz hatásait a népesség szinte egyáltalán nem ismeri, megkülönböztetésük a fogyasztók számára lényegtelen, valamint a tipikus gyógyturizmus fogyasztó majdhogynem eltűnt erről a piacról. Vagyis a több mint 500 fürdővel rendelkező Magyarország, mely a világon az elsők között bővelkedik ilyen típusú gyógyító forrásokban alig, vagy minimális információ jut el a fogyasztókhoz arról, hogy több 100 betegség gyógyítására, valamint a legfontosabb tényezőre a megelőzésre alkalmas a gyógyvíz. A fogyasztók és az ipar adta sajátosságok elemzése után az egyik legnagyobb mértékben a konkurens és helyettesítő termékek garmadáját tártam fel. A szintén gyógyvízből készült termékcsaládok felkutatásával bemutattam, hogy mennyire sokszínű és sokféle a gyógyvíz hatása. Tanulmányoztam azt is, hogy a különféle gyógyvizek, az ebből készült termékek milyen tulajdonságokat hordoznak. A piackutatás során felhasznált információkat marketing szemlélet alapján tároltam, dolgoztam fel, és arra kerestem a választ, hogy az Aqua Dream termékcsalád hogyan is lehetne sikeres.

 A dolgozat műszaki tartalma összefoglalja az alkotóanyagok kinyerési technológiáját, valamint a bőr anatómiáját, az ásványok és vitaminok szervezetre és bőrben kifejtett hatását. Az empirikus kutatásom célja az volt, hogy az eredmények segítségével a marketing stratégia csatornáit kijelöljem, valamint megtaláljam azokat az eszközöket, amelyek a legjobban segítik a termékcsalád bevezetését a piacra. Az empirikus kutatás során sikerült egy olyan elemzést végeznem, mely feltárta azokat a tényeket, melyek jellemzőek a magyar fogyasztókra, nem csak kozmetikai termékek vásárlásra vagy üdülési szokásaikra vonatkozóan, hanem a magyar gazdaság és wellness ipar által kínált sajátosságok esetében is. Az elvégzett kutatás alatt a gyógyszertárban való kozmetikai termékek értékesítését is elemeztem, mely megdöbbentő eredményeket produkált, itt elsősorban a termékek rossz minősége, valamint magas ára volt szembetűnő. A termékcsalád szempontjából ezek az információk, valamint a kitöltők válaszaiból adódóan értékesítési csatornaként ez a helyszín elvetésre került. A válaszokat elemezve, valamint az ehhez kapcsolódó esetlegesen gazdasági helyzettel összehasonlítva kirajzolódott, hogy a potenciális vásárlók keveset tudnak magáról a gyógyvízről, hatásiról, a termékekről, azok bőrön keresztül vagy szervezetben való felszívódásról, valamint arról, hogy ezen termékek milyen áron is vannak jelen a piacon. A marketing stratégia kialakítása az empirikus kutatás során nyert információk, az ehhez kapcsolód piacelemzés, valamint az elvégzett SWOT analízisnek köszönhetően kirajzolódott a marketing stratégia. A Saliris Resortban az interjú elkészítését követően nyilvánvalóvá váltak az értékesítési helyszínek, a boltok, valamint a felállított promóciós pult segítségének köszönhetően. A marketing fő irányát a wellness iparág folyamatos bővülése befolyásolta. Ennek köszönhetően a termék értékesítése is az észak magyarországi wellness szállodákat, fürdőket, valamint kozmetikai központokat célozza meg, egy a versenytársakénál magasabb termékárral, igényesebb, magasabb minőséget sugárzó csomagolással, prémium termékminőség kialakításával. Az észak magyarországi régiót az ügynök rendszer kebelezheti be, s a termék sikeres értékesítését követően indulhat meg az egész országra, valamint külföldre történő értékesítését. A termékcsalád sikerességének elérésében a Thermál Kozmetika Kft.-vel való együtt működés adhatja meg a kezdő lökéseket, valamint a már kialakult vevőkörrel rendelkező cég szolgálhat a Sal-Aqua Kft. termékeinek másodlagos értékesítési csatornájaként is.

A Sal-Aqua Kft egy olyan KKV, mely az első termék bevezetésénél tart. Jövőbeni tervei között kutatásokat célszerű végezni kizárólag a wellness turizmus fogyasztók körében, arra vonatkozóan, hogy mik az elvárások kozmetikai termékek megvásárlása során, valamint a tényleges fogyasztói ár megállapítására vonatkozóan is. Mivel a piacon megfigyelhető a nagyon magas –és nagyon alacsony kategóriájú kozmetikum egyaránt, ezért a Sal-Aqua Kft.-nek célszerű középre pozícionálni termékét, a rés betöltése céljából. A termékdizájn ebben az esetben elengedhetetlen feltétele a termék sikerességének. Szükséges több dizájn ügynökség megversenyeztetése, valamint a kiválasztott legjobb 5 variációt feltenni egy wellness szakportálra, kérdőív mellé csatolva kitölteni wellness szállókban, esetlegesen a Facebook felületét használva kiválasztani a nyertes dizájnt. Az bevezetés előtt a termékek beharangozása, a figyelem felkeltése célszerű, természetesen azokon a helyeken ahol ezt be is vezetik. Szaklapok, szakportálok, internetes felület adta lehetőségeket kihasználva. A termék megjelenés előtt már egy minőség érzését keltve a potenciális fogyasztókban

A tudatosan épített marketing stratégia, márka, valamint a piac folyamatos bővítése a márkát akár Superbrand minősítéssel is jutalmazhatja, akárcsak a versenytárs Salvus termékeket forgalmazó cég esetében.

Szegő Boglárka Az autóvezetők szemüveg-használati szokásai  Tóvölgyi Sarolta
Szakdolgozatom témája az autóvezetők szemüveg használati szokásainak bemutatása, fókuszban a Magyar Optikus Ipartestület kezdeményezésével valamint a speciális autóvezető lencsék hatékonyságának vizsgálatával. Az Ipartestület tervei között szerepel, a 40 év feletti autóvezetők esetében kötelező szakorvosi vizsgálat bevezetése jogosítvány meghosszabbítás esetén. A dolgozatom áttekintést nyújt a kezdeményezés értékelése és fontosságának megítélése érdekében, a jogosítvány szerzés jogszabályban foglalt feltételeiről, a vezetők szemüveg használati szokásairól, illetve a vezetői engedély kiadásában érintett szakorvosi, és háziorvosi véleményekről. Emellett, ismertetem a szemüveglencsék műszaki paramétereit, valamint gyártásuk folyamatát, a látáskorrekció költségeit. Három vizsgálati módszert végeztem a 40 év feletti autóvezetők szemüveg használati szokásainak megismerése, a szakorvosi vizsgálat bevezetésének fontossága, és a Drive lencsék hatékonyságának megismerése érdekében. A kérdőíves megkérdezés alapján megismertem a kitöltők vezetés közben milyen optikai eszközt használnak leggyakrabban megfelelő látásélesség elérése érdekében, illetve milyen típusú szemüvegekkel rendelkeznek, milyen gyakran járnak látásvizsgálatra, valamint azt is, hogyan érintené őket a kötelező szakorvosi vizsgálat. A mini interjúk célja az volt, hogy megismerjem a szakmai oldal véleményét a kezdeményezésről és bevezetésének fontosságáról, valamint a Drive lencsékről. Az utolsó módszer esetében szemüvegek tesztelése történt. A teszt eredménye szerint a Drive lencsék valóban hatékonyak. Kutatásaimra alapozva értékelem a Magyar Optikus Ipartestület kezdeményezését a kötelezően bevezetendő szakorvosi látásvizsgálatról, valamint a Drive lencsék hatékonyságát. Mindemellett a dolgozat utolsó részében javaslatot fogalmaztam meg a kezdeményezés paramétereire vonatkozóan.
Csorba Klaudia A Megyeri híd megvalósításának műszaki/ gazdasági elemzése, valamint használhatósági vizsgálata a kerékpáros közlekedés szempontjából Dr. Antalovits Miklós
Tehát a dolgozatomban láthattuk, hogy miért is választottam ezt a témát a szakdolgozat témámnak, a híd milyen különleges tulajdonságai vezettek a témám ilyen irányú megközelítéséhez.
Soraimban részleteztem a Megyeri híd megépülését övező vállalati kapcsolatrendszert, ezen belül pedig a négy fő vállalatot, és a vállalati életben betöltött szerepét a hídnak. Ebből megállapítottam, hogy az egyes vállalatok értékes referenciát szereztek a híd építésében való közreműködés által.
Betekintést nyújtottam a híd építési technológiájába, valamint egyes műszaki ismérveinek a megismerésébe. Továbbá megmutattam, hogy az idők folyamán hogyan alakult ki ez a típusú híd és hazánkban milyen történelmi események játszottak szerepet, magának a Megyeri hídnak a tervezésében. Biztonság, újdonság, design és ergonómia szempontjából is értékeltem a hidat, ami alapján megállapítottam, hogy a Megyeri híd megépülése fontos a jövő hídépítésének innovációja szempontjából, mivel maga a híd is egy innovatív szerkezet.
Elemeztem a híd megépülésének gazdasági vonzatát és hatását, valamint a beruházás fontosságát. Összehasonlítottam a 21. században épült hidak költségeivel, és megállapítottam hogy gazdasági szempontból gazdaságos és hatékony volt a híd megépítése.
Továbbá ismertettem a hazai kerékpárhálózat kialakulásának főbb lépéseit és gazdasági hátterét, ezen belül a Megyeri híd kerékpárútjának fontosabb tulajdonságait. A kutatásaim is főként a kerékpárútra és a kerékpározási szokásokra terjedtek ki a Megyeri híd és környzetének vizsgálatával.
Kérdőíves felméréssel, interjúkkal, mintavételes felméréssel és usability vizsgálattal elemeztem a Megyeri hidat és kerékpáros közlekedését a gazdaság, a közlekedés, a városkép és a technológiai innováció szempontjából. Ezekből megállapítottam, hogy jelentős gazdaság-élénkítő hatással van a főváros északi régióira (amit még tovább lehetne erősíteni), valamint a közlekedésben is jelentős könnyítést tett lehetővé a híd megépítése. Megállapítottam, hogy a városkép szépítése is fontos feladata a hídnak, amivel a felhasználók és a megkérdezettek teljes mértékben elégedettek.
A továbbfejlesztési javaslatok során műszaki és népszerűsítési javaslatokat tettem a kerékpáros kultúra fejlődése és a híd kihasználtságának növelése érdekében, valamint a meglévő hibák javítása céljából.
Végül a kutatásaim alapján megállapítottam, hogy a hidat célszerű és hasznos volt megépíteni, de mindenképpen szükséges néhány kisebb-nagyobb fejlesztést és javítást tenni annak érdekében, hogy végül teljesen hatékonynak tekinthessük a híd megépülését.
Bakó Bence

Épületek energetikai korszerűsítésének termékmenedzsmentje

Berki-Süle Margit

Szakdolgozatom célja az épületek energetikai korszerűsítési lehetőségeinek mind gazdasági, mind pedig műszaki bemutatása, majd fejlesztési javaslatok tétele a az aktuális problémákra.

A hitelesség és a szemléletesség kedvéért a témát egy konkrét példán keresztül, egy Budapesten lévő, az átlagos panelházat jól reprezentáló épület energetikai korszerűsítése kapcsán mutatom be/járom körbe. Az épület egy közel negyven éves panelház amely több lépésben, egy mintaprojekt keretében kerül felújításra, azzal a céllal, hogy a több ütemben történő megvalósítás végeredményeként elérje a passzívház minősítést és ezzel például szolgáljon hasonló épületek korszerűsítéséhez.
A téma feldolgozását a döntéshozó szakemberekkel és a felújításban érintettek megkeresésével készített interjúk, a bemutatott épület lakóival végzett kérdőíves felmérés, valamint szakirodalmi források segítségével végeztem el.
Bevezetésképpen ismertetem a hazai épületállomány állapotát, különös figyelmet fordítva a panelépületeknek, azon belül is a fővárosiaknak. Ezzel kapcsolatosan részletesen bemutatásra kerül, hogy miért rendkívül sürgető ezen épületek energia megtakarítást célzó korszerűsítése.
A téma jellegéből adódóan a gazdasági és a műszaki tartalom azonos hangsúllyal bír a szakdolgozatomban. A gazdasági vonatkozású fejezetekben részletesen bemutatom a hazai lakóépületek energetikai korszerűsítésének támogatási rendszerét, majd az a legfontosabb különbségek kiemelésével összehasonlításra kerül Németország, Nagy-Britannia és Csehország támogatási rendszerével. Szintén a gazdasági témával kapcsolatosan mutatom be a konkrét beruházás anyagi vonzatait, a kivitelezést végző vállalatot a Confector Kft-t és annak piaci környezetét, valamint egy ilyen jellegű projekthez kapcsolódó közbeszerzési pályázatot és annak részvételi feltételeit. Mind a gazdasági, mind pedig műszaki tartalmat magába foglalóan egy a mintaépület alapján készült tanulmányra támaszkodva megtérülési számításokat végzek, különböző műszaki tartalommal rendelkező alternatívák esetében.
A műszaki tartalom felvezetéseként bemutatásra kerülnek a hazánkban legelterjedtebb iparosított építésmódok, különös tekintettel a házgyári panelos technológiára. Ezt követően részletesen ismertetem a már megvalósult ütem során elvégzett munkálatokat. Az épület külső homlokzati és födém szigetelését, a fűtés korszerűsítését, valamint a nyílászáró cserét. Részletezem az itt felhasznált anyagoknak és technológiáknak a legfontosabb paramétereit, előnyeit és hátrányait. Külön kitérek a Confector Kft saját gyártású nyílászárói, azok műszaki paramétereire és gyártási folyamatára is. Ezen kívül magának a kivitelezésnek a folyamatát, ütemezését, lépéseit és a kivitelezés műszaki megvalósításának módszereit is bemutatom. A

már megvalósult ütem műszaki részletein túl, kitekintek a jövőben megvalósítható, energianyerést szolgáló lehetőségekre, hővissszanyerő szellőzés, napelem, napkollektor, hőszivattyú ezek alkalmazási lehetőségeire és működésük rövid bemutatására.
A szakdolgozat lezárásaként, az elvégzett kutatások alapján fejlesztési javaslatok kerülnek megfogalmazásra az energetikai felújítások valamennyi szereplő számára előnyös lebonyolítására és finanszírozási rendszerére vonatkozóan. Ez a javaslat tételi rész egy meta- Swot elemzés keretében kerül kidolgozásra. Egyrészről, ez lehetővé teszi a dolgozat eredményeinek egy átlátható rendszerben történő összefoglalását, másrészről pedig a felmerülő problémákra történő ajánlattétel kidolgozását.
Baranyai András Az iGO navigációs szoftver megjelenése Józsa Eszter
Vizsgálatom célja az IGO használhatósági hibáinak feltárása volt, szemmozgáskövetéses vizsgálattal. Ennek érdekében először megvizsgáltam a piaci szereplőket, az iGO-t összehasonlítottam a legfőbb konkurens termékekkel. Empirikus kutatásaim fő részét a szemmozgáskövetéses vizsgálatok adták. Két különböző szoftvert terveztem megvizsgálni, az eredetit, és egy, az eredetin alapuló, de módosított verziót. Az utóbbi módosításait az eredetin végzett vizsgálatok alapján javasoltam. Célom volt megállapítani, hogy a javasolt fejlesztések segítették-e a szoftver jobb használhatóságát. A vizsgálatba összesen 11 fő vett részt, ők általában két vizsgálatot végeztem el egymás után. A vizsgálatok májustól szeptemberig zajlottak, ennek egyik oka az volt, hogy a nyári szünet miatt nehéz volt résztvevőket találni, valamint a módosítások elvégzése is időt vett igénybe. A szemmozgáskövetéses vizsgálat mellett készítettem három szakértői interjút az NNG Kft. fejlesztővel, melyből megismertem a fejlesztési szokásokat, irányvonalakat.

A vizsgálatok alapján kijelenthető, hogy a módosítások beváltották a hozzájuk fűzött reményeket. Többségük javított a szoftver használhatóságán, a maradék pedig nem okozott jelentős változást. A résztvevőknek tetszett az új dizájn, és a vizsgálatok elemzéséből is fejlődés állapítható meg. Egyedül a POI keresés mutatott rosszabb eredményeket, mert ez a lehetőség nehezen megtalálható lett a szoftverben. Javaslataim egyik részét ennek fejlesztésére szenteltem. Másik fejlesztési pont a szoftver egyszerűsítése volt, amit mind a felhasználók, mind a fejlesztők is említettek. Javaslataim másik fő részét erre építettem. Ha cég valóban a mobil és autós eszközök összekötésében látja a jövőt, akkor érdemes a marketingjüket nem csak a hardvergyártókra összpontosítani, hanem a végfelhasználókat is megcélozni. Javaslataim harmadik részét erre vonatkozó tanácsok adják. Javaslatokat tettem a cég marketingkommunikációjának fejlesztésére, annak érdekében, hogy a felhasználókat jobban el tudják érni.

A kutatásokat tovább lehetne folytatni mobileszközök vizsgálatára alkalmas eye trackerrel, így a szoftvert a valódi környezetében lehetne tesztelni. További feladatokat lenne érdemes megfogalmazni, hogy átfogóbb képet kaphassunk a szoftver és a felhasználó interakciójáról.
Hári Judit

Fogyasztói szokások termékközpontú megközelítése a péksüteményeken keresztül

Dr. Lógó Emma
Szakdolgozatom során a péksütemények által kifejtett termékélményt, valamint a fogyasztók vásárlási szokásait vizsgáltam a Zalaco Sütőipari Zrt. termékein keresztül.
Először ismertettem a több mint 60 éves sütőipari tapasztalattal rendelkező vállalat történetét, az alapítástól kezdve, a privatizáció évein keresztül egészen napjainkig. Kiemeltem a 2001-es évet, amikor tulajdonosváltással egybekötve nagyarányú fejlesztések indultak el a vállalat életében. Ezután bemutattam a péksütemények termékvonalának fejlesztését. Ismertettem a termékek pozícionálásának menetét, a várt piaci életciklust, az ár kialakításának módszerét, valamint azokat az értékesítési csatornákat, ahol a Zalaco termékeit forgalmazzák. Kifejtettem a márkaépítés, és a promotálás jelentőségét, a versenytársak legyőzésének módját.
A következő fejezetben a termék műszaki előállításával foglalkoztam: az országban egyedülálló, német robot vezérelte gyártástechnológia alkalmazásával és a termékek logisztikájával. Érintettem az előállítás és az értékesítés költségelemeit, amelyek a sütőipari gépek és a minőségi alapanyagok beszerzésén túl, az üzletek kialakításánál jelentkeznek.
Ezután következett a fogyasztói érzékelést vizsgáló fejezet. Biológiai szempontból a látás, tapintás, ízlelés és szaglásra vonatkozó sajátosságokat gyűjtöttem össze. Pszichológiai szempontból a termékélmény érzelmi oldalát ragadtam meg. A következő témám a megbízható élelmiszeripari anyagok használata volt, amelyben kiemeltem a vállalat egészséges életmódra való ösztönzését is.
Az utolsó részben az empirikus kutatásomat mutattam be. Primer adatgyűjtést végeztem nyomtatott és elektronikus kérdőív segítségével. A vásárlás helyén, gyakoriságán, és a hetente elköltött összegen túl azt is felmértem, mennyire márkatudatosak az emberek a péksütemények esetében. Továbbá kíváncsi voltam, milyen termék attribútumokat tartanak fontosnak a vásárlási döntésük meghozatalánál. A válaszadók véleménye alapján megállapítható, hogy egyes termékjellemzők együttesen fejtik ki hatásukat a vásárlókra. A különböző változók alapján faktoranalízis segítségével fogyasztói csoportokat képeztem. Végül a kérdőívet kitöltők véleménye és a saját észrevételeim alapján megfogalmaztam javaslataimat a termékek fejlesztési irányára vonatkozóan.
Úgy vélem sikerült betekintést nyújtanom a hazai piacon kiemelkedő sütőipari vállalat életébe. A Zalaco Sütőipari Zrt. törekszik arra, hogy a fogyasztói igényeknek megfelelően fejlessze termékeit, ami a kulcs a további piaci sikerek eléréséhez.
Kecskés Ágnes Folyamatos Glükózmonitorozás - Felhasználói piac bővítésének lehetőségei Dr. Jókai Erika
A dolgozatom első fele a cukorbetegek esetében alkalmazható olyan modern eszközöket mutatja be, mint a folyamatos glükózmonitorok, és az inzulinpumpa. Előbbi esetében egy modern, és kevesek által alkalmazott lehetőségről van szó, melyet az országban jelenleg csak a Medtronic Kft. forgalmaz. A dolgozat következő nagyobb egysége az eszközök működéséről, kialakulásáról szól, ezután következik a lehetséges, és jelenlegi felhasználói kör bemutatása, gazdasági hatások, a költségek (mind a felhasználók, mind a gazdaság számára jelentkező kiadások), a használatból származó előnyök áttekintése. A pozitív eredmények miatt, a magas költségek ellenére is ajánlott lenne minél több beteg esetében alkalmazni a folyamatos monitorozó eszközöket.

A dolgozatom második fele a kutatásom módszereinek, eredményeinek ismertetéséből, és a Medtronic kft számára megfogalmazott javaslatokból áll. Kutatásom során cukorbetegek körében végzett kérdőíves felmérés eredménye alapján megállapítható, hogy a betegek hozzáállása pozitív a glükózmonitorozáshoz, de a magas költségek visszatartó erőt jelentenek. Interjút készítettem egy olyan intézmény orvosával, ahol évek óta sikeresen alkalmazzák a glükózmonitorokat a betegek körében.

Saját és az empirikus kutatás tapasztalatai alapján elmondható, hogy a glükózmonitorok megfelelnek az olyan ergonómiai követelményeknek, mint a biztonság és hatékonyság. Funkcióiban nagyrészt megfelelnek a felhasználók elvárásainak, kisebb méret, cukorszintre reagáló inzulinadagolás, és telefonos alkalmazások mellett többek számára vonzóbb lenne.

A hazai helyzet áttekintése után a lehetséges stratégia ismertetése következik, melyben több alternatívát is megfogalmaztam, összefoglaltam a felmerülő költségeket, és bevételeket, lehetséges finanszírozási konstrukciókat kerestem. Arra a következtetésre jutottam, hogy a növekedés kizárólag az érintett szereplők szoros együttműködésével valósulhat meg.
Bendik Orsolya A LUSH kozmetikai termékek utazó-szett kialakításának piaci bevezetése Dr. Németh Edit
A két félév alatt, amíg a témámmal foglalkoztam, az olvasott szakirodalom és a megismert cégek révén rájöttem, hogy a természetes eljárásokkal készült termékek, a természetes alapanyagok csábítóak a mai tudatos vásárlók számára, akár élelmiszerről, kozmetikumokról vagy ruhaneműkről legyen szó. Ha a termék megvásárlásával még valamilyen fontos társadalmi vagy környezeti probléma megoldását is támogathatják, akkor szívesebben vásárolnak. A vásárlást az igény kielégítésén túl is hasznosnak fogják tartani. A Lushnál is ezt használják fel annak érdekében, hogy bővítsék a piacukat és a meglévő vásárlókat megtartsák.

A vásárlás ösztönzésére emellett különböző ajándékokat használnak, melyek a vásárlás összegétől függően kaphatnak meg a vásárlók. Egy ilyen terméket terveztem a szakdolgozatomban. A termék lényeges tulajdonságai, egyedisége révén új vásárlókat is vásárlásra csábíthat, ösztönözhet. A témában elvégzett empirikus kutatás eredményeként azt kaptam, hogy az utazó szett nem indul nagy esélyekkel a piacon, viszont mivel hiánypótló szerepet tölt be, vásárlásösztönzési céllal nagy hatékonysággal használható.

Úgy gondolom, hogy azoknak a cégeknek, akik nem folytatnak reklámozási hadjáratot, fontos, hogy a meglévő vásárlóik megtartására nagy hangsúlyt fektessenek. Erre irányult az utazó-szett vásárlásösztönzési céllal bevezetett ötlete is. A terméket ajándékként kaphatják meg a vásárlók, ha nagyobb összegért vásárolnak, ezáltal azt érzik, hogy a vásárlásukért hálás a cég

A termékben rejlő lehetőségek palettája igen széles. Az alapanyagok, méretek megváltoztatásával különböző termékeket kaphatunk, így a későbbiekben akár a termék továbbfejlesztése is lehetséges.

További lehetőség rejlik abban, hogy a terméket egyben vagy külön-külön, részenként kínálják. Mivel ha részenként teszik, azzal a későbbi vásárlásra ösztönzik a vevőt, az egy darabban történő értékesítéskor pedig a magasabb értékű vásárlás érhető el.
Hives Bálint Termékmenedzselési javaslatok a Gál Lajos Pincészet Egri Bikavér borával kapcsolatban Dr. Lógó Emma
Gál Lajos Pincészete egy hagyományos kézműves borászat az Egri Borvidéken. Az északi régió vezető borászatai közé tartozik. Az 1999-ben alapított cég folyamatosan foglalkozik az Egri Bikavér gyártásával, évről évre tökéletesítik a terméket.
Dolgozatomban ismertettem az Egri Bikavér klasszikus és superior változatának legfontosabb jellemzőit, paramétereit. A kiemelkedő versenytársak hasonló termékeinek bemutatásával igyekeztem szemléltetni a magyar borászat Bikavérre jellemző szegmensét. Az Európai Unió és a világ borpiacát szakirodalomra támaszkodva jellemeztem.
Saját kutatásaim során fókuszcsoportot és online kérdőívet készítettem. A fókuszcsoportot 2011 októberében tartottam meg, melynek központi témája a Gál Lajos Pincészet: Egri Bikavér (klasszikus bor) külső jegyei voltak. Szóba került itt a palack színe, formája, a címke színvilága, valamint hogy milyen esetleges változtatásokkal lehetne növelni a termék sikerét. A két órás fókuszcsoportnál sokkal lényegesebb empirikus kutatásom volt az online kérdőív, ugyanis ezzel a módszerrel több, mint száz potenciális és tényleges fogyasztóval sikerült felvennem a kapcsolatot. Az „appi surveys” oldalon készített kérdőívvel az általános borfogyasztási szokások felmérése volt a célom. Sikerült egy olyan 100 fő fölötti mintát kapnom, aminek az eredményei minden szempontból hitelesnek tekinthetők. A számos témát boncolgató kérdőívben három központi kérdésre kerestem a választ: hogyan viszonyulnak a nők a vörösborokhoz, van-e összefüggés az iskolai végzettség és a borra szánt pénzösszeg között, valamint döntően befolyásolja-e az embereket a bor évjárata vásárlás során. A kiértékelésen és elemzésen túl dolgozatomban megtalálható a teljes kérdőív a mellékletek között.
A folyamatos konzultációk és kutatások, valamint a kérdőív adatainak a kielemzése olyan lényeges információkhoz juttatott, melyek segítséget jelenthetnek a cégnek akár rövid, akár hosszú távon. A termékmenedzselési ötleteket elsősorban a marketingkommunikáció, az árstratégia kialakítása, valamint a termék pozícionálása során használhatja fel konzulensem.
Nándorfi Nóra

A Starbucks magyarországi társadalmi szerepvállalása a termékmenedzsment szemszögéből

Dr. Lógó Emma
Szakdolgozatomat a Starbucks kávézólánc hazai piacának vizsgálatáról írtam. Az AmRest Kft. és a Starbucks bemutatása után végigkísértem a kávétermesztés folyamatát a termesztéstől a fogyasztásig.
A kávézó jellemzői és az általa nyújtott szolgáltatásokon keresztül szerettem volna közelebbről megismertetni a márkát és az általa nyújtott élményt.
Ennek az élménynek egy kevésbé tudatos szeletét az empirikus vizsgálati módszeremmel az ún. projektív technikával igyekeztem megragadni. Az eredmények elemzése után már tudtam pozícionálni a márkát a konkurencia között, illetve kaptam egy képet a márkáról alkotott benyomásokról.
Fontosnak tartottam megtudni, hogy mennyire ismerik a Fair Trade fogalmát, azaz a társadalmi szerepvállalásnak milyen jelentőséget tulajdonítanak.
Amiben a Starbucks különbözni tud és különbözik is a többi versenytárstól, az a méltányos kereskedelem kommunikálása. Erre az értékre építhet a márka, ez teheti egyedivé a termékélményt, amit egy Starbucks kávé, bármely más termékük vagy szolgáltatásuk nyújthat.
Erre irányulva stratégiákat, projekteket, ötleteket készítettem, mivel és hogyan tudná a Starbucks a róla alkotott képet még pozitívabb irányba változtatni.

Az Egyesült Államokban a Starbucks már felépített egy imázst, figyel a fenntartható fejlődés lehetőségeire, óvja a környezetét, fiatalokat motivál a változásra.
Magyarországon még csekély számú üzlettel rendelkező hazai márka a társadalmi és etikai szempontokra hangsúlyt helyezve, kihasználva az ezekben rejlő marketing lehetőségeket, dinamikus fejlődésen mehet keresztül.
A Starbucks elől járhat és példát mutathat a többi vállalatnak, hogy vigyázzunk értékeinkre a világon és Magyarországon egyaránt.
Ricsovics András Hőszivattyúk szélesebb körben való elterjesztése Magyarországon Tóvölgyi Sarolta
A hőszivattyú fűtésre való alkalmazása jelentős primer-energia megtakarítást tesz lehetővé. ezért az ésszerű energiafelhasználás fontos eszköze. A hőszivattyúk növekvő jelentősége nem csak a gyártók, tervezők figyelmét kelltette fel, hanem a felhasználókét is.

Az európai országok különböző mértékben támogatják a megújuló energia hasznosítását, ebből adódóan Magyarország jelentős lemaradásban van – elterjedését tekintve – a legtöbb szomszédjával szemben. Empirikus kutatásokat végeztem, hogy kiderítsem, hogyan lehetne szélesebb körben elterjeszteni a hőszivattyút a magyarországi háztartásokban

A szakdolgozatom megírásához a leggyakoribb primer kutatási, információszerzési technikát választottam, a kérdőívet, célom, az volt, hogy releváns válaszokat kapjak a válaszadóktól. Információt gyűjtöttem a népesség több meghatározott csoportjáról, csoportjától. Szakértői interjút készítettem, hogy objektív, számszerűsíthető adatokat kapjak. Interjú alanyom Imreh Márton hőszivattyús rendszerértékesítő volt. Ezen kívül lakossági körben interjút végeztem, a hőszivattyú használhatóságára vonatkozóan, illetve a tapasztalatok megismerése miatt.

A dolgozatomban kifejtettem, hogy nem csak a mindenkori kormány, hanem a gyártók is felelősek a jelenlegi helyzetért. A technológia hatékonyabbá tételéhez nem tud hozzátenni az állam. Az államnak a pályázati struktúrát kell fejlesztenie, s nyugati szomszédjaihoz hasonlóan több pénzt fektetni a fenntartható jövő biztosításába. Az állam és a forgalmazók közös feladata volna szakemberek képzése, illetve a nem szakmabeliek tájékoztatása, figyelemfelkeltése.
Nagy Zoltán

Az e-papír felhasználóközpontú vizsgálata, felhasználási lehetőségeinek feltárása

Koloszár Kata
Ahogy az a dolgozatomból kiderül az E-ink technológia kedvező tulajdonságainak köszönhetően, szinte korlátlan lehetőségekkel rendelkezik a felhasználás tekintetében. Bárhol alkalmazható, ahol kis energia befektetéssel kell megjeleníteni valamilyen információt. Ezen újítás nem csak technológiai szempontból aktuális, hanem üzleti szempontból is. Hiszen, mint az eladás prognózisából látható volt, a leggyakoribb alkalmazási módnak tekinthető e-könyv olvasók piaca bővülő tendenciát mutat. Így a hazai forgalmazónak, azaz a Koobe Magyarország Kft.-nek még egy viszonylag telítetlen, bővülő piacon kell megállnia a helyét, megőrizni piacvezető képességét. Az oktatás szegmentumába való belépés jó stratégiának mutatkozik, hiszen a használatra vonatkozó igény jelen van, mint ahogyan az a felméréseimből kiderült. Ámbár az oktatásban felmerülő speciális igényeket, - ahogyan a használhatósági vizsgálat eredményei tükrözték - sajnos nem tudják még megfelelő mértékben kielégíteni a készülékeikkel. Erre példa a vizsgálódásaim tárgyát képező, a BME könyvtárában elhelyezett, és a cég által ajánlott Onyx Boox 60 Wifi készülék. A kutatási eredményeim alapján kidolgozott ergonómiai modell segítséget nyújt az e-könyv olvasóknak a felsőoktatásba való integrálásához. Ezen ajánlott felhasználási keretrendszer figyelembe vesz minden egyes résztvevőt és azok elvárásait, úgy, hogy a minőségi oktatást tartsa szem előtt. Azonban a rendszer hatékony működéséhez a javasolt és mindenképpen szükségszerű fejlesztéseket végre kell hajtani. Így a továbbfejlesztést követően, a cég számára nem csak az e-könyv olvasók közvetlen értékesítése jelent hasznot, hanem a minőségi oktatás elkötelezett támogatója és híveként, a cég jó híre is növekszik. Az eladás és az imázs növelése elősegíthető, a megfelelően alkalmazott marketing stratégiákkal is. Amelyeket, ha a felhasználáshoz javasolt modellt alkalmazzuk, akkor azzal összhangban kell kidolgozni, azaz a dolgozatban javasolt stratégiákat kell igénybe venni. Ezen stratégiák megalkotásakor figyelembe lett véve a cég jelenlegi pozíciója, eddigi marketing stratégiái és az ebből fakadó gyakorlati tapasztalatai is. Így egy olyan marketingmix jött létre, amelynek segítségével tartható a költséghatékonyság és cég kitűzött célja is elérhető.
Mindezek alapján elmondható, hogy a javaslataim alkalmazásával nem csak a cég sikeressége növelhető, hanem egy, az e-könyvekre épülő minőség oktatási rendszer is kialakítható.
Szórád Péter Róbert 

A MÁV-TRAKCIÓ Zrt. szolgáltatási hatékonyságának javítása az informatikai fejlesztések által

Dr. Hercegfi Károly
A dolgozatomban bemutattam, hogy a piaci körülmények között is a MÁV-TRAKCIÓ Zrt. ki tudja elégíteni a magyar vasúti szektor vontatási igényeit. Ezen belül arra a feladatra vállalkoztam, hogy bemutassam, hogy egy vállalat informatikai fejlesztései milyen mértékben befolyásolják a működését és hatékonyságát.

A megrendelőket a legmagasabb színvonalon kell kiszolgálni, ennek érdekében az egész cégnek folyamatosan fejlődni kell, a piacnyitás nyitással kialakult versenyhelyzetben is csak úgy maradhat sikeres a Társaság, ha igazi szolgáltató céggé változik. Meg kell tanulni, hogyan adják el a szolgáltatást, tanulni kell a gyorsaság, a rugalmasság, a pontosság, az ügyfél-orientáltság terén, ehhez elengedhetetlenek az informatikai fejlesztések. Ezek nem különleges elvárások, hiszen részint máris rendelkezésre állnak.

A teljes kép kialakítása érdekében ismertettem a nemzetközi vontatási-tolatási szolgáltatásokkal foglalkozó vállalatok helyét a vasúti rendszerekben, illetve a MÁV- TRAKCIÓ Zrt. helyét a MÁV Csoporton belül. Részleteztem a MÁV-TRAKCIÓ Zrt. szolgáltatási és elszámolási rendszerét, az ezeket segítő informatikai fejlesztéseket, elsősorban a Mozdonyfedélzeti Berendezést és a szorosan hozzá kapcsolódó Elektronikus Menetigazolványt.

Bemutattam a hasonló rendszerek európai gyakorlatát és megvizsgáltam, hogy milyen gazdasági hatásai voltak az említett fejlesztéseknek.

Vizsgálatot végeztem a Mozdonyfedélzeti Berendezés használatóságával kapcsolatosan, mely megerősített abban, hogy a munkavállalók elfogadják és elismerik a Társaság informatikai fejlesztéseinek kihívásait.

Az interjú során számomra az derült ki, hogy országos szintű vontatási szolgáltatásra csak a MÁV-TRAKCIÓ Zrt. képes négyezer jól képzett, tapasztalt mozdonyvezetőjével, több száz mozdonyával és korszerű informatikai háttérrel. Szakemberei amellett, hogy a vontatási területen évtizedes tapasztalattal rendelkeznek, fő vevőik folyamatait és értékláncát megfelelő mélységben ismerik. Ez lehetővé teszi, hogy a vevők érdekeit szem előtt tartó, rendkívül szoros, kollegiális vevőgondozás és szolgáltatásnyújtás valósuljon meg.

Összességében elmondható, hogy nem csak eszközoldalról lesz képes a MÁV-TRAKCIÓ méret hatékony szolgáltatások nyújtására, hanem a szervezéstechnológiai oldalon is versenyelőnyhöz jut vetélytársaival szemben, és érdekévé teszi az esetlegesen megjelenő konkurenciának az együttműködést.

A MÁV-TRAKCIÓ Zrt. informatikai fejlesztései során átfogóan, nem szigetszerűen fejlesztette az informatikai rendszereit. A Mozdonyfedélzeti berendezés kifejlesztése okán jelentős tudás és pénzügyi tőke halmozódott fel a MÁV-TRAKCIÓ Zrt-nél és annak megtérülése az ezen rendszereket alkalmazó társaságoknak is elemi érdeke lett. Egy ilyen átfogó mindent figyelembe vevő fejlesztés bemutatása során nagyon nehéz továbblépési javaslatokat megfogalmazni. Javaslataim egyrészt a kérdőív során megfogalmazódott kisebb korrekciókat tartalmazza, másrészt nagyobb volumenű továbblépési lehetőségeket fogalmaztam meg. Bízom abban, hogy dolgozatom nem az íróasztal fiókjába készült, hanem a MÁV-TRAKCIÓ Zrt. további lehetőségeinek kiaknázásában hasznosítható.
Nógrádi Ádám

Termékinnováció, mint a vásárlói igényekre történő reagálás

Tóvölgyi Sarolta
Dolgozatom célja az volt, hogy ismertessem, hogy a termék innováció miként biztosíthatja a vásárlói igényekre történő „azonnali” reagálás leghatékonyabb módját a dizájngondolkodás kiépítésével a szervezet minden szintjén.

Ismertettem azt az innovatív eszközt, a dizájntölcsért, aminek segítségével létrejön az általam innovációs láncreakciónak elnevezett folyamat, ami a gazdasági versenyelőny biztosítékát nyújtja alkalmazójának kivételes hatékonysága révén újra és újra, mindaddig, amíg él a lehetőséggel és fenntartja az áramlást a dizájntölcsérben.

Nem elégedtem meg az elméleti sík ismertetésével, hanem ismereteim gyakorlati megvalósulását is vizsgálat tárgyává tettem, így nem csak diszciplináris szinten, hanem gyakorlatban is bemutathattam a versenyelőny zálogát, a designgondolkodást és annak eszközét, egy cég életére gyakorolt hatásán keresztül, az elméleti síkon túllépve, a gyakorlatba átültetve, majd saját kutatásaim kielemzésén keresztül, egészen az ebből nyert következtetések levonásáig.

Elsőként ismertettem a Procter & Gamble cég történetét, a termékportfólió változásának fejlődésén keresztül, a cég alapításától napjainkig.
Figyelmet szenteltem a cég küldetésének megvalósulására, a hazai vonatkozások feltárására, a mindennapi munkavégzés gyakorlatában megvalósulva.
A cégfilozófia szerves részét képező elkötelezettséget a biztonság iránt, mind az emberi, mind a környezeti tényezők tekintetében példaértékűnek találtam, melyet legnagyobb megdöbbenésemre, éppen a fogyasztói akarat fékezett csak a csomagolások tekintetében. Ugyanakkor megnyugtató volt számomra, hogy a saját kutatásaimon résztvevők fontosnak ítélték ezt a területet.
Az emberi tényező, mint a versenyelőny záloga kiemelt fontosságának tanúi lehetünk a cég életének minden területén, ami hazai szemmel kicsit talán különlegességnek számít. Igyekeztem kellőképpen kihangsúlyozni vizsgálódásaim során az ezzel kapcsolatosan feltártakat, mint például a P&G lelki egészségfejlesztési jó gyakorlat programját.
Hasonlóan fontos területnek tartom a társadalmi szerepvállalást is, így ennek ismertetésére is kellő időt szántam.
Mindezek mellett, mivel a mosószerek szolgáltatták vizsgálódásaim alapját, így a mosószerek történetéről is ejtettem szót, egészen a kezdetektől, az urinától, napjainkig, azaz a mai modern mosószerekig. Ismertettem a mai mosószerek összetételét.
Egy cég életét és sikereit pedig nem csak saját munkája és márkái, hanem a piacon fellelhető versenytársak is befolyásolják. A sikereket csak valamihez, vagy valakihez mérten definiálhatjuk, így a vizsgálatom tárgyát képező Ariel Active Gél kapszulát is versenytársai emelhetik csak dobogóra, vagy taszíthatják le onnan. Ennek értelmében fontosnak találtam sort keríteni néhány jellemzőt megragadóan a versenytársakkal történő összehasonlításra, a termék jellemzőinek ismertetése mellett.
Természetesen némi elméleti tudnivalót is csempésztem a munkámba a vásárlóval, a termékélménnyel, a fogyasztói döntéshozatallal, valamint a piaci célcsoportok meghatározásával kapcsolatban.
Majd a feltevéseimet igazolandó, megnéztem miként sikerült egy kreatív terméket, kreatív piaci kommunikációs stratégia segítségével, innovatív módon eljuttatni a fogyasztókhoz.

Megvizsgáltam a piaci környezetet a termék bevezetését megelőzően és a kampány lezajlása után is, majd a tapasztalatokat számszerű összegzésnek vetettem alá.
Górcső alá vettem a piaci bevezetés eszközeit, egészen a célcsoportok meghatározásától a bevezetést lebonyolító kampány sikerességének ismertetéséig, odafigyelve a magyar piaci sajátosságokra is, hogy eredményességét hitelt érdemlően igazolhassam.
Végezetül pedig saját kvalitatív és kvantitatív kutatást végeztem a témában, melyeket kielemeztem és elemzésem eredményeit egy SWOT - elemzés kereteiben foglaltam össze az átláthatóság érdekében.

Ezen összegzésemet megelőzte a témámat átölelő végső következtetések levonása és egy jövőbeni innovációra történő javaslattétel a témával kapcsolatosan.
Én szerény eszközeimmel, így szeretnék hozzájárulni a dizájntölcsér belsejében zajló szüntelen áramlás folytatódásához, egy újabb rejtély feltárásával és egy javaslattal a heurisztikához.
Licsájer Péter Zsolt

A Zwack Maximilian Tokaji Különlegesség piaci lehetőségeinek bővítése

Dr. Antalovits László
Mai rohanó világunkban újabbnál újabb termékek jelennek meg egy olyan piacon, ahol egyre több, szinte egyforma produktum száll versenybe a fogyasztók figyelméért. Ebben a kiélezett légkörben nagyon fontos, hogy a vállalatok különleges, egymástól jól megkülönböztethető termékeket készítsenek. A Zwack Maximilian Tokaji Különlegesség megalkotásával valóban egyedülálló, mással nem összehasonlítható italt hoztak létre.

Ehhez az italkülönlegességhez kapcsolódóan szakdolgozatomban igyekeztem átfogóan bemutatni a szeszesital gyártás műszaki feltételeit, jogszabályi hátterét, az italok készítéséhez és értékesítéséhez kapcsolódó fogyasztóvédelmi követelményeket. Dolgozatom műszaki részét a Tokaji Különlegesség gyártási folyamatának részletes ismertetése adja.

Törekedtem arra, hogy a magyar szeszesital piac vezető vállalatát, a Zwack Unicum Nyrt.-t széleskörűen mutassam be, kitérve a piaci környezetének, stratégiájának, konkurenseinek, termékfejlesztési gyakorlatának, valamint termékportfóliójának részletes elemzésére.

Dolgozatom középpontjában a termék állt. Igyekeztem bemutatni a Zwack Maximilian Tokaji Különlegesség jellegzetességeit, ismertettem designfejlesztését, marketing stratégiáját, értékesítési csatornáit, konkurens termékeit.

Kutatásom a termék és a fogyasztó kapcsolatát igyekezett feltárni. Online kérdőíves felméréssel meggyőződtem a vizsgálatban résztvevő személyek alkoholfogyasztási, vásárlási szokásairól, valamint a Zwack termékek és a Tokaji Különlegesség népszerűségéről, kedveltségéről. Választ kívántam kapni a fogyasztóban az itallal kapcsolatban létrejövő gondolatokra, attitűdökre, véleményre, ezért kóstolással egybekötött interjút (termékértékelés) készítettem külföldiekkel és magyarokkal egyaránt. Vendéglátóipari egységekben (bárok, kávézók, kulturális intézmény nézőtéri büféje) készített interjúk során meggyőződtem arról, hogy kik, milyen formában, milyen alkalom kapcsán fogyasztják a Tokaji Különlegességet.

Vizsgálati tapasztalataim alapján fejlesztési javaslatot tettem az ital új értékesítési szegmentumokban való megjelenésére (Magyarországon külföldieknek rendezett népszerűsítő kampány, a termék bevezetése külföldi piacokon, kulturális intézmények vendéglátóipari egységében való megjelenés), valamint a termék marketing stratégiájának változtatására (név és célcsoport módosítás) a piaci lehetőségeinek bővítése érdekében.

A Zwack Maximilian Tokaji Különlegesség a maga egyediségével, nagyszerűségével, az eredeti ötletnek, a nagyfokú odafigyelésnek, tapasztalatnak köszönhetően sikerre termett. Az eddig megbúvó rejtett tartalékaira fókuszálva egy sikeres és megbecsült termék lehetne nem csak Magyarországon, hanem a nemzetközi szintéren is, tovább öregbítve egyrészt hazánk, másrészt a Zwack név hírét.
Nagy Péter Imre

Házasított és márkanévvel ellátott egri fehérbor (Egri Csillag) piaci bevezetésének elemzése

Dr. Antalovits Miklós
-
Knizse Flóra Elina Ügyfélirányító rendszerek felhasználóközpontú termékmenedzsment-kérdései Dr. Hercegfi Károly
Szakdolgozatomban áttekintettem az ügyfélirányító rendszerekkel kapcsolatos termékmenedzsment-kérdéseket, legfőképpen a vevői elégedettségre koncentrálva. Bemutattam, hogyan épül fel egy ügyfélhívó rendszer, milyen lehetőségeket nyújt az ügyfélszolgálatok számára.

Műszaki tartalomként az érintőképernyős jegykiadóknál alkalmazható technológiai megoldásokat részleteztem. A választott termék gyártása során fontos szempont az elektronikai és a mechanikai követelmények biztosítása és lehetőségek kihasználása, majd ezek összehangolása a designnal. Ismertettem a náluk jelenleg működő szoftverfejlesztési munkafolyamatot , az ehhez kapcsolódó tesztelést valamint a jövőben tervezett változásokat a hatékonyság érdekében.

A gazdasági elemzés a termék kifejlesztésének és előállításának költségelemei alapján a cég által alkalmazott árképzést tartalmazza, melyet szakirodalmakban leírt stratégiával hasonlítottam össze.

Empirikus kutatásomat a meglévő partnereik megkérdezésével a vevői elégedettség felmérésének érdekében végeztem. Emellett külföldi viszonteladói tapasztalatatokat is figyelembe venni a lehetséges fejlesztési irányok meghatározásánál.

Fejlesztési javaslataimat elsősorban a kutatási eredményekre alapoztam a termék fejlesztésére, használatára és a vevői elégedettség mérésére vonatkozóan egyaránt.
 
Makai Gergely Az ASUS Eee Pad Transformer táblagépek piaci bevezetése Magyarországon Dr. Hercegfi Károly
Szakdolgozatom célja az Eee Pad Transformer terméken keresztül a táblagépek világának, műszaki megoldásainak, a hibrid táblagép megnevezés bevezetési folyamatának bemutatása volt. Az empirikus kutatásom segítségével képet kaphattunk a táblagépek hazai használati szokásairól, a termékkel szemben támasztott elvárásokról a felhasználók és vásárlók által. A kutatás nagymértékben hozzájárult ahhoz, hogy a gyártó információkat kapjon arról, hogy milyen célokat kell a gyártónak kitűznie és követnie annak érdekében, hogy a felhasználói igényeinek minél jobban megfelelő terméket hozzon létre, és minél többekhez, a megfelelő csatornán keresztül eljusson ennek az üzenete. Másodsorban fontos követni az aktuális trendeket a piacon, vagy lehetőség szerint egy lépéssel előbb is lehet járni a konkurencia előtt, jelen esetben is, akár egy új termékkategória létrehozásával.

Hibrid táblagépek területén még nincs sok tapasztalata egyik gyártónak sem, ez a kategória még nem terjedt el oly széles körben, éppen ezért volt olyan fontos, hogy az empirikus kutatásomon keresztül átlássuk, hogy a magyar piacon mik lehetnek a hibrid táblagépek körül alkotott gondolatok és vélemények, mik azok a tulajdonságok és képességek, amik egyedivé tehetnek egy tabletet, kiket érdemes megszólítani a termék népszerűsítése során.

Az információs és kommunikációs technológiai piacon a termékpaletta folyamatosan, megállás nélkül változik, a jellemző trendek amilyen hamar berobbannak a piacra, olyannyira rövidtávúak is, és pár éven belül az egyes kategóriák eladási számai csökkenésbe kezdenek, mert helyüket más, újabb technikai megoldások veszik át. Ahogy korábban is el lehetett volna végezni a netbook esetén a kutatást, mint a hibrid táblagépek esetén, úgy lehetőség lesz a következő, új megoldások esetén is. A szakdolgozatomban tárgyalt hibrid megoldás még csak kísérletezésnek bizonyulhat a gyártók részéről, hogy a jövőben valóban teret nyerhet ez az eszköz, és minden háztartásban megtalálható lesz, az csak az idő múlásával derülhet ki. A táblagépek számára jelenleg, az általam is bemutatott elemzések szerint, hosszútávon növekvő eladásokat és elsődleges szerepet jósolnak a notebookok és asztali számítógépek
mellett. A netbookok pár évvel ezelőtti térhódítása hasonlóképpen indult, jelenleg pedig hanyatlást mutat, éppen a helyükbe lépő táblagépek miatt. Az IT piacot jellemző hosszútávú kiszámíthatatlansága miatt messzemenő következtetéseket korai levonni.
Németh Bálint A Csodasuli Kft. online marketing és használhatósági elemzése. Dr. Hercegfi Károly
A szakdolgozatom célja volt a Csodasuli Kft. honlapjának elemzése használhatósági szempontok alapján, amit sikerült is végrehajtanom. Bemutattam a céget, a termék felhasználói körét és célcsoportját elemeztem. Ismertettem a cég piaci környezetét és vizsgáltam a konkurens honlapokat. Az online marketing és webergonómiai irodalom kutatást követően a weblapot tartalom, oldal és laptervezés alapján elemeztem. A dolgozatom során kitértem a webes akadálymentesítés legfontosabb követelményeire, valamint, hogy a speciális felhasználók számára is könnyen használható-e a weboldal. Készítettem egy SWOT- analízist, amelyben kitértem a piaci lehetőségekre, veszélyekre, valamint szemléltettem a vállalat erősségeit, gyengeségeit. A keresőoptimalizálás fejezetben vizsgáltam, mely kulcsszavak lennének a legoptimálisabbak a cég számára, hogy a honlap a legnagyobb valószínűséggel bekerüljön a keresési lista legjobb tíz helyezettje közé.
A Csodasuli Kft. használhatósági elemzését empírikus vizsgálatok segítségével végeztem el. A kísérleti személyek kitöltöttek egy kérdőívet, válaszoltak az interjú során feltett kérdésekre, valamint szemmozgás-követéses empírikus vizsgálatban vettek részt. Az eredmények kiértékelését követően javaslattételt fogalmaztam meg a honlap javítására fejlesztésére vonatkozóan.
Ritter Gábor A Győri Audi ETO KC szurkolói boltjának fejlesztése Tóvölgyi Sarolta
Szakdolgozati munkám során a Győri Audi ETO KC szurkolói boltját elemeztem vásárlói és vezetői szempontból, majd ezek alapján fogalmaztam meg fejlesztési javaslatokat a vásárlói elégedettség növelésének érdekében, valamint hogy az jövedelmezőbb legyen az egyesület számára.
A kutatás első lépéseként az egyesület szervezeti felépítését, céljait ismertem meg. Fény derült a bolt és az egyesület közti tulajdoni viszonyra, a bolt működésének menetére. Ezt követte a bolt többszöri helyszíni megtekintése nyitva tartáson kívül, majd később nyitva tartás alatt. A munka első fázisa során készített dolgozói, illetve vezetői interjú, továbbá az ezt megelőzően ismert tények és a helyszíni megtekintések tapasztalatai alapján elkészült az üzlet vásárló-orientált elemzése, amelyben műszaki, illetve gazdasági aspektusból tártam fel a bolt jellemzőit, piaci környezetét, versenytársait, a vásárlói szokásokat, továbbá a csarnokon belüli egyéb gazdasági szereplőket.
A kutatás második fázisában az empirikus vizsgálatokra helyeztem nagy hangsúlyt. Kérdőívezéssel ismertem meg a vásárlók szokásait, véleményét az üzlettel kapcsolatban, külön kitérve többek közt a termékpaletta méretére, az árakra, a kiszolgálás minőségére, a webshop kérdésére, valamint egy új üzlet elhelyezkedésére. A vezetőséggel történő újabb beszélgetésem során az menedzsment fejlesztési terveiről érdeklődtem, valamint a folyamat korlátaira is választ kaptam. További empirikus kutatásom során Veszprémbe látogattam, ahol az ottani kézilabda klub jól működő szurkolói üzletét vettem szemügyre, és tapasztaltam használható elemeket. A két üzlet közti különbség jól mérhető volt. A helyszíneken készült képeim alapján szemmozgás követési vizsgálatot is végeztem annak érdekében, hogy megtudjam, alanyaim szerint melyik termékelrendezés, bolti kialakítás a kedvezőbb.
Munkám harmadik – és utolsó – fázisa a fejlesztési javaslatok kidolgozása volt. Összehasonlítottam a győri és a veszprémi üzletet, csatoltam a vezetőség terveit, illetve korlátait, valamint hozzávetettem a kérdőív eredményét is, így születtek meg azokat a javításra szoruló problémák, melyekre ötleteket is megfogalmaztam. Ezek egyesítésével pedig egy használható vízió is létrejött. Úgy gondolom, hogy munkám sikeres volt, használható, sőt, használandó javaslatokat sikerült kidolgoznom.
Lovas Gabriella A mellimplantációs beavatkozások motivációs hátterének feltárása termékmenedzsment célból Séllei Beatrix
A nyugati országokhoz hasonlóan hazánkban is egyre szélesebb körben alkalmaznak esztétikai korrekciós műtéteket. A piac bővülése több szegmensben is megfigyelhető, ide értve a különféle gyártók különböző tulajdonságokkal rendelkező termékeit, az új módszerek, és technikák elterjedését, illetve az efféle szolgáltatást végző intézmények számának növekedését.
Szakdolgozatomban arra kerestem a választ milyen motiváció vezérli a felhasználókat, mivel magyarázható növekvő kínálat és kereslet az iparágban.
Munkámat a plasztikai sebészet történetének rövid áttekintése után az MBW Sasadi Egészségcentrum bemutatásával folytattam, ahol ismertettem cég sajátosságait, szolgáltatásait és piaci környezetét.
Ezt követően a mellimplantációs beavatkozások bemutatására tértem ki, ahol ismertettem a különböző termékek fajtáit, és ezek gyártóit, illetve az korrekció folyamatát. A későbbiekben kitértem az alternatív eljárásokra és a lehetséges komplikációkra is.
A felhasználói kör összetételének megismerésére, valamint a potenciális felhasználók azonosítására, pontosítására, és a plasztikai sebészet mellett döntő betegek indítékainak feltárása érdekében kérdőíves felmérést, illetve mélyinterjút készítettem. A kutatási eredményeket összevetettem az énképre, és testképre vonatkozó szakirodalommal, ami alátámasztotta a vizsgálati elemzések végeredményét, miszerint a mai ideálképzés nagyban befolyásolja testképünket. Továbbá egy olyan felhasználói kört sikerült azonosítanom, amely jelenleg még nem, de a jövőben fontos szerepet tölthet be a plasztikai sebészet iránti kereslet növekedésében. A szülés utáni mellkorrekciós beavatkozások iránti igény azoknál is megmutatkozott, akik jelenleg elégedettek testalakjukkal.
Végezetül az empirikus kutatások felhasználásával javaslatot tettem az esztétikai korrekciós műtétek társadalmi elfogadottságának növelésére. Az ezzel kapcsolatos jelenlegi negatív képzetek nagy része alaptalannak bizonyult, az efféle előítéletek a sikeresen végrehajtott operációk ismertetésével ellensúlyozhatók.
Alföldi András Az Óbudai Autójavító Kft. által forgalmazott Audi A6-os személygépjárművek piaci helyzetének javítása a vevői kommunikáció fejlesztésével Mischinger Gábor
Dolgozatom célja az volt, hogy segítsem az Óbudai Autójavító Kft. által forgalmazott Audi A6-os személygépjárművek piaci helyzetének javítását. Ennek elérése érdekében a vevői kommunikáció fejlesztését tűztem ki célul. Kutatásaim egy részében felméréseket készítettem az ügyfelek elvárásaira való tekintettel. A mérések eredményéhez empirikus vizsgálatok útján jutottam el.

Az empirikus vizsgálati lehetőségek közül a kérdőívet és az interjút választottam. A kérdőív választásánál a módszer gazdaságossága és gyors értékelhetősége befolyásolt, valamint az, hogy a kényes témáknál a válaszadás őszintébb lehet. A kérdőívet az Audi potenciális és leendő vevőinek szántam.

Az interjú mellett azért döntöttem, mert kérdőív formájában nem lehet mindenre kiterjedő információhoz jutni a cég és a vevő közötti kapcsolatról. Interjúvázlatom alapján Audi- tulajdonosokat kérdeztem meg.

A továbbiakban részletes mérések alapján teszteltem az Óbudai Autójavító Kft. honlapát, vevőkiszolgálását és kommunikációs csatornáit. A fenti vizsgálatok figyelembe vételével együtt tettem meg javaslataimat a cég weboldalára, vevőkiszolgálására, kommunikációs csatornáira, szervizére, garanciális időre, az A6-osba rendelhető extrák árára, az egyénre szabott kedvezményekre és a parkolási lehetőségeire.

Remélem szakdolgozatom az A6-os piaci helyzetének javítása mellett, az elemzett vevőkommunikáció segítségével a többi modell értékesítéséhez is segítséget nyújthat.
A dolgozat minőségét több tesztalanya bevonása javítaná.