Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem

Ergonómia és Pszichológia Tanszék



Alapadatok

Projekt címe
Tréningtranszfer vizsgálat
 
Időtartam
2010-2014
 
Partnerek
 
Közreműködők
Papp Tamás, Gerákné dr. Krasz Katalin
 

Rövid leírás

A tréningtranszfer az a folyamat, amelynek eredményeképp a tréningteremben tanult és gyakorolt ismereteket a résztvevő a saját munkájában alkalmazza. A kutatás során feltárni igyekszünk az ismeretek sikeres alkalmazását befolyásoló tényezőket. Ezen túl törekszünk ezek közül kiválasztani azokat, amelyek a legnagyobb mértékben járulnak hozzá a tanultak sikeres alkalmazásához.

Jelenleg rengeteg olyan tényező ismert, amely befolyásolhatja a tréning eredményét. (pl. a tréner személyisége, a tananyag minősége, a gyakorlatkiadás módja, a résztvevők motivációja, munkatapasztalata, a helyszín stb.) Ezen körülmények egymáshoz fűződő viszonyáról keveset tudunk, hiszen hatásukat általában önmagukban vizsgálják. Vagyis szükség van egy olyan kutatásra, ahol fel tudjuk fedni e bejósló tényezők hierarchiáját és egymás közötti kapcsolataikat.

E kutatás eredményeképp egy-egy vezetői tréning tervezésekor és megvalósításakor jóval könnyebben dönthetünk arról, hogy mely körülménynek szenteljük figyelmünk és forrásaink döntő többségét. (pl. Érdemes-e időigényes szimulációs gyakorlatot alkalmazni az adott tréning esetében?”)

Számokban jól kifejezhető készségek esetén (pl. napi értékesítések száma értékesítőknél, billentyűütés per perc gépírónőknél) viszonylag egyszerűbb eszközökkel is mérhetjük a készségfejlesztő tréning teljesítményre kifejtett hatását. Olyan összetett készségeknél viszont, mint például a csoportvezetés, kifinomultabb eszközre van szükség, hiszen a készség fejlődése a vezetők esetében csak hosszú távon, egyszerre több interakcióban vagy mások tevékenységeiben érhető nyomon.

Publikációk

  • Papp Tamás (2011). Training Transfer of Leadership Skills. 15th conference of the European Association of Work and Organizational Psychology. MECC Maastricht, The Netherlands.
  • Papp Tamás (2010). Tréningtranszfer hatékonyságvizsgálata. Magyar Honvédség dr. Radó György Honvéd Egészségügyi Központ, MH Főpszichológusi összevonás, Balatonkenese.
  • Papp Tamás (2010). A transzfer szerepe a készségfejlesztő tréningek hatékonyságvizsgálatában. Magyar Pszichológiai Társaság XIX. Országos Tudományos Nagygyűlése, Pécs.
  • Papp Tamás (2011). Tréning transzfer. Avagy tudjuk-e hasznosítani a tréningen tanultakat? Alkalmazott Pszichológia, 2011/3, 67-79.
  • Papp tamás (2011). Ha már tudják, de még nem csinálják. A tréningtranszfer elősegítése tudásmenedzsment megoldásokkal. Munkaügyi Szemle, 2012/IV, 50-62.

Vissza a projektek megtekintéséhez