Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem

Ergonómia és Pszichológia Tanszék



Alapadatok

Projekt címe
Ergonómiai és munkapszichológiai kutató-fejlesztő munka a gyártószigetek kialakításához
 
Ideje
2008
 
Partnerek
Nokia Komárom Kft.
 
Közreműködők
Dr. Izsó Lajos
Mischinger Gábor
Gerákné Dr. Krasz Katalin
Lógó Emma
 

Rövid leírás

A BME, (mint Megbízott), és a NOKIA KOMÁROM Kft. (mint Megbízó) között 2008. április 2-án létrejött szerződés értelmében elvégeztük a Megbízó komáromi telephelyén folytatott mobil telefon összeszereléssel kapcsolatos fejlesztési projekt, szerződésben meghatározott feladatait. A fejlesztési projekt a következő három elkülönült szakaszból állt:

  1. Probléma feltárás. Ebben a munkaszakaszban a tervezett „szerelőszigettel” kapcsolatos ergonómiai problémák feltárása, és a megoldásukkal kapcsolatos ajánlások, koncepcionális javaslatok elkészítése volt a cél.
  2. A kulcsproblémák kiválasztása. A probléma-feltárás eredményeire építve a Megbízó, és a Megbízott munkatársai közösen meghatározták a legsürgetőbb, és gyakorlati fejlesztéssel megoldandó ergonómiai problémák listáját.
  3. A kiemelt kulcsproblémák gyakorlati megoldása. Ebben a munkaszakaszban a Megrendelő által létrehozott projekt team a gyakorlatban oldotta, illetve oldja meg folyamatosan a kiválasztott kulcsproblémákat. A Megbízott közreműködése ebben a szakaszban, gyakorlati ajánlásokra, véleményezésekre és a szükség szerinti kiegészítő vizsgálatokra terjedt ki. A Megbízó a mobil telefonok összeszerelését új alapokra kívánta helyezni. Ennek a lényege az volt, hogy a korábbi „hosszú, lineáris gyártósorok” helyébe rövid, 3 fős ún. „szerelőszigeteket” állít be.

A szerelőszigetek alkalmazása szakmai telitalálat, mivel potenciálisan nagymértékben lecsökkentheti a munkaposztok közötti, szükségszerű, koordinációs, termékátadási, és terhelés kiegyenlítetlenségi veszteségeket. Emellett – bizonyos további feltételek teljesülése esetén - lehetővé teheti a szigeten belüli kedvező csoportkohézió, a jó munkalégkör kialakulását is. A jelzett vitathatatlan pozitívumok mellett a Megbízó bizonyos negatívumok létrejöttére is felfigyelt, melyek elsősorban ergonómiai jellegűek voltak. Ezért egy további fejlesztési folyamatot indított el, ami a szerelőszigetek ergonómiai körülményeinek a feltárására, és javítására irányult.

I. munkaszakasz (probléma-feltárás) A konkrét gyakorlati munkahelyek általános sajátossága, hogy azokban számtalan ergonómiai probléma található. Minden ergonómiai probléma más és más mértékben tér el az „ideálisnak” tekinthető megoldástól. A gyakorlatban tehát soha sincs ergonómiailag tökéletes állapot. Ezért az ergonómia gyakorlati alkalmazásában három szempontot kell szem előtt tartani: - Melyek azok az ergonómiai tényezők, amelyek leginkább befolyásolják a termelékenységet, és az emberi igénybevételt. /csak a legfontosabb problémákat kell megoldani/ - Melyek azok az ergonómiai problémák, amelyek megoldására az adott helyzetben megvan az anyagi, illetve szervezeti-kultúrális esély. /csak olyant javasoljunk, amit az adott szervezet pillanatnyilag befogadni képes/ - Melyek azok az ergonómiai problémák, amelyek megoldását kiemelt fontosságúaknak tartják az érintettek. /amit az érintettek fontosnak tartanak, az, fontossá is válik/.

II. munkaszakasz (a kulcsproblémák meghatározása) A viszonylag széleskörű probléma lista pontosítására, és a tételes kulcsprobléma lista meghatározására a közös fejlesztési team, több fordulós értékelő vitát folytatott. Ezek során áttekintettük a problémák súlyát, megoldási esélyeit, erőforrás igényeit, s végül közösen az alábbi szűkített, tételes kulcsprobléma listát fogadtuk el:

  1. Zenehallgatás lehetővé tétele
  2. Szünetrend bővítése, átalakítása
  3. Munkaruha, munkacipő újra tervezése
  4. Két álló, egy ülő munkahely (a 2. szerelő ül) kialakítása
  5. Szerelő sziget színezése

III. munkaszakasz (a kiemelt kulcsproblémák gyakorlati megoldása) A fejlesztés harmadik munkaszakaszának lényege, hogy a felmerült kulcsproblémák megoldására konkrét javaslatokat fogalmaztak meg, és ezt bevezették a gyakorlatba, Ebben a munkaszakaszban – még a szerződés időtartamán belül - a Megbízott feladata volt, hogy saját javaslatokat fogalmazzon meg, értékelje a Megbízó munkatársainak a javaslatait, közreműködjön a bevezetési folyamatban.

Publikációk

IZSÓ L., NÉMETH T., NEMESKÉRI GY., MISCHINGER G., KRASZ K., LÓGÓ E. (2008). Ergonómiai és munkapszichológiai kutató-fejlesztőmunka a gyártószigetek kialakításához. A NOKIA Komárom Kft. megbízásából végrehajtott projekt teljesítéséről szóló összegző zárójelentés. 31 oldal + mellékletek. BME, Ergonómia és Pszichológia Tanszék

Vissza a projektek megtekintéséhez