Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem

Ergonómia és Pszichológia Tanszék



Alapadatok

Projekt címe
Web mining: a web-felhasználók viselkedésének ergonómiai vizsgálata a szerver-naplófájlok adatbányászati elemzésével
 
Időtartam
2004-2009
 
Partnerek
SPSS Hungary
 
Közreműködők
Dr. Izsó Lajos
Dr. Balogh Imre
Horváth Ádám
Laufer László
Jókai Erika
Dr. Hercegfi Károly
 

Rövid leírás

A belső tanszéki forrásokból finanszírozott web-mining projekt célja egy olyan felsőoktatási szakemberekből álló kutató műhely létrehozása és működtetése volt, amely szisztematikusan kutatja a webes adatbányászat gyakorlati alkalmazásának lehetőségeit egyfelől a web-ergonómia területén általában, másfelől konkrétan és kiemelten az e-learning alkalmazások világában. Az elemzések eszköze elsősorban az SPSS Hungary (később Clementine Consulting) által – nonprofit, kutatási célokra - rendelkezésre bocsátott Clementine, illetve később az IBM SPSS Modeler adatbányász programcsomagok különböző verziói voltak.

A kutató műhely működésének legfontosabb eredményei:

Az oktatási webhelyek minőségbiztosítása területén:

  • A menet közben azonosított szakmai, didaktikai, használhatósági, szoftver-ergonómiai (leggyakrabban a navigációval vagy az információmegjelenítéssel kapcsolatos) stb. problémákra gyors áttervezési, javítási javaslat adható és az így kialakított verzió egy újabb ciklusban tesztelhető.
  • Ez a megközelítés annyiban radikálisan más a korábbiakhoz képest, hogy itt a tanulók és a tananyag vonatkozásában nem egyfajta mintavételezésről van szó, hanem valamennyi tanuló valamennyi interakcióját objektív módon elemezhetjük a teljes tananyagban az egyes billentyűleütések és egér-kattintások szintjének megfelelő finomságú felbontásban.
  • A sikeres oktatási web-bányászati elemzés feltétele, hogy a különböző modellekkel nyert eredményeket az elemző képes legyen a tanulói/felhasználói szintű élményekkel, illetve tapasztalatokkal összekapcsolni.
  • Ez azt jelenti, hogy csak az lehet valóban sikeres, aki mind a web-bányászati elveket és eszközöket, mind az elemzett konkrét tananyagot és annak pedagógiai célját, mind pedig a tananyagot használó tanulókat eléggé mélyen ismeri.

Az üzleti célú webhelyek minőségbiztosítása területén: a szerteágazó tapasztalatok egy részét a Publikáció_3 (a Balogh Imre és Horváth Ádám által szerkesztett tanulmánykötet) utolsó három tanulmányában összegeztük. A műhely tagjainak számos publikációja jelent meg a legkülönbözőbb web-bányászati elemzésekről.

Publikációk

  • IZSÓ, L. (2007). Applying web-mining methods for quality assurance of internet-based educational materials (a revised and extended version of the plenary presentation given at the „13th MultiMédia in Education Conference”). Journal of Applied Multimedia, 2./II./2007.15. (link: http://www.jampaper.eu/Jampaper_E-ARC/No.2_II._2007.html)
  • IZSÓ, L., TÓTH, P. (2008). Applying Web-Mining Methods for Analysis of Student Behaviour in VLE Courses. Acta Polytechnica Hungarica. Vol 5, Number 4, 79-92. ISSN 1785-8860. (link: http://bmf.hu/journal/Izso_Toth_16.pdf)
  • Balogh Imre, Horváth Ádám (szerk.) (2010). Felhasználói viselkedés elemzése webes környezetben. Web-analitikai módszerek alkalmazása viselkedés-elemzésre. DSGI 226. old., ISBN 978-963-88946-0-1

Vissza a projektek megtekintéséhez