Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem

Ergonómia és Pszichológia Tanszék



Alapadatok

Projekt címe
CARE: Safe Privat Homes for Elderly Persons projekt
 
Időtartam
2009-2011
 
Partnerek
SensoCube (Németország)
Everon Exrei (Finnország)
Yrjö ja Hanna (Finnország)
Austrian Institute of Technology (Ausztria)
Senioren Wohnpark Weser (Németország)
BME Egészségügyi Mérnöki Tudásközpont
 
Közreműködők
Dr. Izsó Lajos
Laufer László
Koloszár Kata
 

Rövid leírás

Az EU Ambient Assisted Living (AAL) alapja által finanszírozott CARE (AAL-2008-1-078) projekt teljes költségvetése 2,365 millió EUR volt (ebből a BME-re 331 ezer EUR jutott), a konzorcium a következő tagokból állt: Austrian Research Centers GmbH (ARC, Ausztria), Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME, Magyarország), Oy Exrei Ab (EXREI, Finnország), SensoCube (SENSOCUBE, Németország), Wohnen und Pflegen Magdeburg gemeinnützige GmbH (WPM, Németország), Yrjö ja Hanna Ltd. (YRJO, Finnország). A projekt célja egy olyan intelligens megfigyelő (monitoring) és riasztó (alarming) rendszer működő prototípusának a kifejlesztése volt idős személyek részére, amely optikai szenzorok segítségével valós időben magas megbízhatósággal figyeli az előírt kritikus eseményeket (az idős személyek lakásukon belüli – főleg fürdőszobai - elesését), miközben teljes mértékben megfelel a kapcsolódó szigorú adatvédelmi követelményeknek is. A biológiai inspirációjú „neuromorf” vizuális szenzor az ARC terméke, amely az EXREI Everon megfigyelő és riasztó rendszerébe került beintegrálásra a SENSOCUBE közreműködésével.

A BME szakemberek feladata a projektben egyfelől a kritikus elesések felismerésére képes mesterséges neurális hálózat felépítése (BME Egészségügyi Mérnöki Tudásközpont), másfelől a rendszerrel kapcsolatos végfelhasználói elvárások felmérése és az elkészült prototípus használhatósági (usability) tesztelése (BME Ergonómia és Pszichológia Tanszék) volt. A WPM és az YRJO idős otthonai biztosították a terepet a végfelhasználók bevonásához.

Publikációk

  • CARE_Newsletter_EN_03_2011June
  • CARE - Final project report - AAL-2008-1-078 2012nov
  • Kata Koloszár (2013, in print): Understanding expectations of different user groups of a sophisticated fall detection system, Journal of Occupational Safety and Ergonomics.

Vissza a projektek megtekintéséhez