Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem

Ergonómia és Pszichológia Tanszék



Alapadatok

Projekt címe
Hallgatói sikeresség
 
Időtartam
2010-2012
 
Partnerek
Simon Fraser University Kanada
 
Közreműködők
Dr. Takács Ildikó
Oroszné Dr. Perger Mónika
 

Rövid leírás

A BME GTK dékáni vezetése megbízásából az Ergonómia és Pszichológia Tanszék kutatócsoportja kutatást végzett a hallgatói sikeresség témakörében. A kutatás során mélyinterjúkat készítettünk hallgatókkal és oktatókkal, online kérdőívet vettünk fel (624 fő), és Q módszertannal felmértük a hallgatók és az oktatók véleményét a hallgatói sikeresség tényezőiről. A vizsgálat fókuszában az állt, hogy konkrétan meghatározzuk az intézmény, az oktatók, a hallgatók és a kari diákszervezetek szerepét az egyetemi tanulmányok sikeres befejezésében. Eredményeinket összevetettük a kanadai Simon Fraser Egyetemen folyó programmal, amely arra irányult, hogy megsegítse azokat a hallgatókat, akik tanulmányaikat nem tudták volna befejezni. Eredményeinkről konferenciákon számoltunk be és tájékoztattuk a kar vezetését.

Publikációk

  • Perger Mónika, Takács Ildikó, Szőke Szandra, Vass Fruzsina (2011): Az egyetemi tanulmányok sikeres befejezését meghatározó tényezők. in: Vargha András (szerk.): Hagyomány és megújulás. XX. Jubileumi Tudományos Nagygyűlés. Kivonatok. 127-128.
  • Perger Mónika (2012): Az egyetemi tanulmányok sikerese befejezésében szerepet játszó tényezők. In: Varga András (szerk.): A tudomány emberi arca. A Magyar Pszichológiai Társaság XXI. Tudományos Nagygyűlése. Kivonatkötet. 115. Nyugat-magyarországi Egyetem. Szombathely. 2012.május 20-június 1.
  • Perger Mónika (2012): Az egyetemi tanulmányokkal kapcsolatos tapasztalatok vizsgálata a BME Gazdálkodás és Társadalomtudományi Kar hallgatóinak körében. In.: Benedek András, Tóth Péter, Vedovatti Anildo (szerk.): A munka és nevelés világa a tudományban. XII. Neveléstudományi Konferencia. Program és Öszefoglalók. 53. Budapest. 2012. november 8-10.

Vissza a projektek megtekintéséhez