Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem

Ergonómia és Pszichológia Tanszék



Alapadatok

Projekt címe
A tudakozó-felvilágosító munkakört betöltő dolgozók pszichológiai alkalmasságvizsgálatának kialakítása
 
Időtartam
1996-2000
 
Partnerek
MATÁV
P.T. Üzemegészségügyi Egyesülés Pszichológiai Osztálya
 
Közreműködők
Dr. Antalovits Miklós
Dr. Juhász Márta
Dr. Takács Ildikó
 

Rövid leírás

1996-ban a tudakozói munkakörben a kezelők által használt és már jól megszokott számítógéprendszert egy korszerűbb, modernebb technológia, az eddigiektől eltérő, új szoftver váltotta fel. Ez a változás szükségszerűen maga után vonta a tudakozó szolgáltatás átszervezését. Felmerült az igény, hogy az új technológia sikeres alkalmazásához olyan dolgozókat kell alkalmazni, akik képesek lesznek az új technológia által diktált követelményeknek tartósan megfelelni. A hagyományos rendszerhez képest megváltoztak a dolgozókkal szemben támasztott mennyiségi és minőségi elvárások. A pszichológiai alkalmasságvizsgálat alapvető célja az volt, hogy olyan személyi állományt biztosítson a MATÁV Rt. tudakozói szolgálatánál, amely a megváltozott technológiából fakadó, új követelményeket figyelembe véve képes a szolgáltatás színvonalának növelésére, fizikai és mentális egészségének károsodása nélkül.

Publikációk

  • JUHÁSZ MÁRTA (2001). New Information Technology as a Moderator of the Relationship Between the Big Five Personality Dimensions and Job Performance. The Tenth European Congress on Work and Organizational Psychology. Praha (http://www.geocities.com/CAPA_cz/)
  • JUHÁSZ MÁRTA (2002): The cognitive structure of the supervisory job performance rating accordingly to employees personality and mental ability. 6th Alpe Adria Conference of Psychology. Trento-Italy
  • Juhász Márta (2002). A Big Five faktorok és skálák alkalmazása a személyzeti kiválasztásban és a teljesítményértékelésben. Az előrejelző érvényességet meghatározó kritériumok módosulása a vezetői teljesítményértékelés tükrében. Doktori disszertáció, BME-ELTE Budapest. (http://www.erg.bme.hu/juhaszm/download/download.php?doc=1)

Vissza a projektek megtekintéséhez