Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem

Ergonómia és Pszichológia Tanszék



Alapadatok

Projekt címe
Emberi hibára visszavezethető biztonságot érintő események szakértői feldolgozása
 
Időtartam
2003-2003
 
Partnerek
Paksi Atomerőmű Zrt.
 
Közreműködők
Dr. Antalovits Miklós
Dr. Izsó Lajos
 

Rövid leírás

A nukleáris biztonság ellenőrzését végző hazai és nemzetközi hatósági szervezetek időszakonként arra kötelezik az atomerőműveket, hogy mélyebben elemezzék az emberi hibára (is) visszavezethető ún. "nem tervezett eseményeket" (üzemzavarokat stb.) és a szakértői elemzés eredményeinek figyelembevételével dolgozzanak ki az emberi hibák megelőzését, illetve előfordulásuk mérséklését szolgáló javaslatokat. A Paksi Atomerőmű tanszékünk szakértőit kérte fel ennek a feladatnak az elvégzésére. Rendelkezésre bocsátotta az elemzési időszakban előfordult személyi hibás események kivizsgálási jegyzőkönyveit és konzultációs segítséget is biztosított.

Publikációk

  • ANTALOVITS M., IZSÓ L. 1989, Gondolatok és előzetes javaslatok a Paksi Atomerőmű Vállalat blokk-személyzetének kiválasztás, kiképzési, szintentartó képzési, mentálhigiénés és "karrier-tervezési" rendszerének továbbfejlesztésére. (Tanulmány, 27 oldal). BME TPI Ergonómiai Osztály.
  • ANTALOVITS M., IZSÓ L., 1997, Az atomerőművi karbantartók képzési igénye. (Kérdőíves felmérés tapasztalatait összegző tanulmány). 20 oldal + mellékletek. Budapesti Műszaki Egyetem, Ergonómia és Pszichológia Tanszék.

Vissza a projektek megtekintéséhez