Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem

Ergonómia és Pszichológia Tanszék



Alapadatok

Projekt címe
A kézbesítő kerékpár használatának ergonómiai felmérése és fejlesztési koncepciója
 
Időtartam
2006-2007
 
Partnerek
Magyar Posta
 
Közreműködők
Mischinger Gábor
 

Rövid leírás

A Magyar Posta Zrt. és a BME Ergonómia és Pszichológia Tanszék között létrejött kutatás-fejlesztési szerződés keretében, speciális munkakörökben – esetünkben a postai kézbesítők által – használt eszközök, mint eszközrendszer ergonómiai értékeléséhez és fejlesztéséhez dolgoztunk ki módszertant, melyet az eszközök használatra vonatkozó előzetes problémafeltáró vizsgálat során alkalmaztuk kísérleti jelleggel, illetve fogunk alkalmazni teljes körűen a Posta Vezérigazgatóság illetékes vezetői által meghatározott preferenciák alapján. A vizsgálat eredményeként határozzuk meg a fejlesztési javaslatokat, melyek a kiválasztott eszköz esetében a teljes termékéletútra kiterjednek. Ily módon, munkánkban szerepel az új eszközök tervezését, beszerzését megelőző igényfelmérés, a specifikációk és értékelési követelményrendszer módszeres elkészítése, a pályázók által beajánlott termékek minősítési eljárása, tesztelése, a használatba adás és használatba vétel szabályozása is. Tekintettel arra, hogy legtöbb esetben sok dolgozót érintő, tartós eszközhasználatról van szó (pl. kerékpár, kézbesítőtáska, stb.) nem feledkezhetünk meg a termékek utóéletének követéséről sem, mely a rendeltetésszerű használaton túl, magába foglalja a karbantartás, a javítás mellett, az esetleges újrahasznosítás és megsemmisítés tárgykörét is, tekintettel a környezetvédelmi szempontok érvényesítésének erősödését. A rövid és hosszú távú együttműködés során az egyik kiemelt terület a kézbesítő kerékpár volt. Ennek keretébe a kézbesítő kerékpárra az alábbiakban felsorolt feladatok elvégzésére került sor:

  1. A kézbesítő kerékpár használatával kapcsolatos problémák felmérése.
  2. A termék teljes körű (alkatrészek és a tartozékok, kiegészítők és kapcsolódó termékek pl. ruházat) tender specifikációinak felülvizsgálata, kiegészítése.
  3. Az értékelési szempontok felülvizsgálata, kiegészítése az új kritériumok szerint.
  4. A tesztmódszer kidolgozása és a kötelező tesztelés előírása.
  5. A termékhasználat rendjének, körülményeinek felülvizsgálata és szabályozása.
  6. Érdekeltségi rendszer bevezetése, mely kiterjed a hatékonyabb eszközhasználat ösztönzésére, és az eszközrendszer fejlesztésében való aktív részvételre is.

Publikációk

MISCHINGER G. (2006). A kézbesítő kerékpár használatának ergonómiai felmérése és fejlesztési koncepciója. A Magyar Posta Zrt. megbízásából előtanulmány a kézbesítői eszközrendszer fejlesztéséhez (1. rész). 110 oldal + mellékletek. BME, Ergonómia és Pszichológia Tanszék

Vissza a projektek megtekintéséhez