Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem

Ergonómia és Pszichológia Tanszék


 

A legvidámabb tanszék

 

Nem ritka, hogy a tanszékünkön kellemes legyen a hangulat, mégis sikerült ezt tovább fokozni. Április 10. hétfőtől kezdve, egy héten át a boldogságé volt a főszerep, ugyanis dr. Kun Ágota tanárnő, Gadanecz Péter PhD hallgató és Balogh Blanka munka- és szervezetpszichológia mesterszakos hallgató szervezésében új kezdeményezés indult, a Boldogság hét.
Az alapötletet részben a boldogság nemzetközi világnapja (március 20.) és a Martin Seligman nevéhez kötődő PERMA modell adta, s ebből kerekedett ki az öt napra tervezett program. Minden nap egy fő téma köré épült, s ehhez kapcsolódóan változott folyamatosan a tanszéki folyosó és a közösségi tér berendezése, valamint a csoportos programok, de voltak állandó élmény-lehetőségek is.
Egész héten rendelkezésünkre állt –nem csak a tanszéki kollégáknak, de a hozzánk érkező látogatóknak is- a hangulatskála, melyen a névre szóló smile mágneseknek köszönhetően nyomon követhető volt, kinek milyen a kedve; a boldogság fal, ahol mindenki megoszthatta másokkal, mitől jó éppen a kedve; az olvasósarok, ahol a pozitív pszichológia témáiról lehetett többet megtudni; a self-talk tükör, melynél önbizalomnövelő, pozitív üzeneteket hordozó kártyákkal erősíthettük meg magunkat; a közösségi térben számos tudományos tényt olvashattunk a boldogságról, és végül, de nem utolsó sorban, különböző, pozitív pszichológiai témájú kérdőíveket is ki lehetett tölteni, ezzel is erősítve a tudományos szemléletet. A boldogsághormonok megfelelő szinten tartásához pedig közel 8,5 kg csokival készültünk, melyből mindenki kedvére válogathatott a hét során.
A tematikához illesztve minden kolléga kapott egy saját boldogság füzetet, melyben bemutatásra került a heti program, valamint minden naphoz tartozott három egyéni gyakorlat. A csoportos programokra délutánonként került sor, ezeket részben hallgatók, részben meghívott szakemberek vezették.
Hétfőn a pozitív érzelmeké volt a főszerep, ennek megfelelően a füzet segítségével elkészíthettük saját boldogság portfolióinkat, valamint alaposan átgondolhattuk, mik voltak azok a dolgok, amik aznap örömmel töltöttek el minket. Délután az érdeklődők hangfürdőzhettek, hiszen Pálfi Betti, munka- és szervezetpszichológia mesterszakos hallgatónk tartott tibeti hangtálas relaxációt, majd mindenki kipróbálhatta az eszköz használatát.
Kedden az elmélyülés és a flow (áramlat-élmény) következett, egyéni gyakorlatként a saját flow állapotunk megfigyelését, valamint pozitív fókuszú sétát próbálhattunk ki, majd délután Balogh Blanka, szintén munka- és szervezetpszichológia mesterszakos hallgatónk vezetésével tapasztalhattuk meg a tudatos jelenlét élményét, mindfulness relaxáció keretein belül.
Szerdán a pozitív kapcsolatok jegyében csak úgy röpködtek a köszönő- és hálalevelek, a szokásosnál is kedvesebbek voltunk egymással. A hét közepéhez érve, délutáni programként csokikóstoló várt az érdeklődőkre, melyet ezúton is köszönünk Pelle Csillának. A kóstolásra szánt tételek egyenesen a szentenrdei Édeni csokiboltból érkeztek, s a csokoládékészítés történetét, folyamatát, valamint az egyes különlegességeket Csilla mutatta be nekünk.
Csütörtökön a jelentés és az értelem került a középpontba, ekkor személyes munkacéljainkra és a jelentésteli munkára összpontosíthattunk. Pénteken mintegy lezárásként következett a pozitív teljesítmény és a siker megélése, ehhez saját erősségeinket, valamint teljesítményfokozóinkat, siker-okozóinkat térképezhettük fel. Sajnos az ünnepi hétvége miatt a program utolsó két napjának csoportos foglalkozásait át kellett szervezni, de ennek köszönhetően minden magában kedvet érző részt vehet majd a későbbi időpontban megrendezésre kerülő KacagÓrán (hahota jóga), valamint a klasszikus relaxációval is megismerkedhetünk.
Az előzetes és az utánkövető kérdőívek összevetése után elmondható, hogy az általános jóllét, boldogságérzet nőtt, s ez a változás megfelelt az elképzeléseinknek, várakozásainknak. A visszajelzésekből kiderült, hogy a kollégák valóban jól érezték magukat, örömmel fogadták a programokat, és szívesen vettek részt azokon. Többen is megjegyezték, hogy egyéni és csoportos szinten is tapasztaltak pozitív változásokat, többet beszélgettek egymással, kedvesebbek, törődőbbek voltak.
A legnagyobb elismerést számszerűen is a csokikósoltó kapta a csoportos foglalkozások közül, az állandó elemekből pedig a hangulatskála, a boldogságfal és a csokik voltak a leginkább népszerűek. A hangulatskálát a tanszéki élet állandó részévé kellett tenni, ez a közösség kívánsága volt.

 

Minden kollégának köszönjük az aktív részvételt, a sok pozitív gondolatot és cselekedetet, valamint az értékes és konstruktív visszajelzéseket! Reméljük, új hagyományt teremtettünk.