Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem

Ergonómia és Pszichológia Tanszék


 

Használhatóság verifikálás és validálás a gyakorlatban

2014. november 13-án World Usability Day keretében a GE Hungary Kft. Healthcare budaörsi telephelyén szakmai napot tartott az orvostechnikai eszközök használhatósági vizsgálataival kapcsolatban.

2014. november 13-án World Usability Day keretében a GE Hungary Kft. Healthcare budaörsi telephelyén szakmai napot tartott az orvostechnikai eszközök használhatósági vizsgálataival kapcsolatban. Ahogyan azt Juhász Attila (SAASCO), a rendezvény szervezője előadásában is említette, a használhatósági vizsgálatok gyakorlata sajnos még „gyerekcipőben” jár hazánkban. A szakmai szereplők számára azért volt fontos az esemény, mert az általuk gyártott, illetve forgalmazott termékek forgalomba hozatala előtt szabvány írja elő a kötelező használhatósági vizsgálatok elvégzését.

WUD

A rendezvényen előadóként részt vett tanszékünk képviseletében Dr. Jókai Erika és Tóvölgyi Sarolta, akik bemutatták azokat a vizsgálati módszereket és technikákat, amelyekkel hallgatóink tanulmányaik során megismerkedhetnek. Az egyetemi oktatók, valamint az eseményen megszólaló usability mérnökök (akik egyébként szintén BME hallgatók voltak) előadásának sikeréből arra következtethettünk, hogy az ergonómiai vizsgálati módszerek ismeretében végzett hallgatóink biztosan megállják helyüket a használhatósági vizsgálatok gyakorlati alkalmazása során.