Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem

Ergonómia és Pszichológia Tanszék


 

BME–MNB Kutatási pályázat 2020 tavasz: 2. helyezés szoftverergonómiai kutatási témával

A Magyar Nemzeti Bank és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem közös együttműködésének köszönhetően, az előző félévi nagy sikerre való tekintettel, ebben a félévben is meghirdeti kutatási ösztöndíját. A pályázat célja, hogy ösztönözze az egyetem hallgatóit a pénz jövőjével kapcsolatos, világszerte folyó közgazdasági kutatások megismerésére, továbbgondolására, illetve saját kutatásuk megkezdésére, szakmai véleményük megfogalmazására.

Az idei pályázati kiírás négy különböző témát érintett, az alábbi témakörökkel kapcsolatban:.

  1. Az okosvárosok és a fenntartható életmód
  2. Platformgazdaság: mesterséges intelligencia, robotika és zöld technológiák
  3. Fintech a koronavírus után – a pénzügyi szolgáltatások technológiájának jövője
  4. Zöld pénzügyi kérdések: középpontban a zöld finanszírozási módok

A tavaszi pályázati kiírásra igen sok pályamű került benyújtásra, amelyeknek első körben meg kellett felelniük az előírt szigorú tartalmai és formai követelményeknek, hogy elbírálásra kerüljenek. A pályázat különlegessége, hogy 50 000 forint ösztöndíjjal jutalmazza az érvényes kutatási dokumentációkat, amelyekből egy a BME oktatóiból és az MNB munkatársaiból álló szakmai zsűri ítéli oda a legjobb 3 témának járó díjakat a helyezések alapján. A díjak:

  1. helyezett 500 000 Ft
  2. helyezett 350 000 Ft
  3. helyezett 250 000 Ft

A pályázati kiírásra végül 50 érvényes pályamű érkezett be, amelyek közül egy a tanszékünk által gondozott kutatás eredményeiről számolt be a 3. témakörben. A szerdai napon megjelent nyilvános eredményhirdetés után örömmel számolhatunk be arról, hogy Juhász Vivien (tanszékünk frissen diplomázott, termékmenedzsment modulon végzett, alapszakos hallgatója) II. helyen végezett a „Fintech a koronavírus után — A pénzügyi szolgáltatások technológiájának jövője” kategóriában.

A második helyezést elért pályamunka címe „Egyszerűsített foglalkoztatás a koronavírus után – Szoftverergonómiai esettanulmány az egyszerűsített foglalkoztatás bejelentő mobilalkalmazás, mint korszerű információtechnológia példáján keresztül”, amelyben a hallgató a felhasználó-központú szoftverfejlesztés fontosságára hívj fel az olvasók figyelmét.

A hallgató a kutatásában a szoftverergonómia fontosságát mutatja be, véleménye szerint a koronavírus után biztosan az innovatív és felhasználóbarát információtechnológia képezi majd az alapját a vállalatok életének. Emiatt kiemelt jelentősége van minden olyan fejlesztésnek, ami a pénzügyi ügyintézést és a napi munkavégzést támogatja.

Az alkalmi munkavállalók bejelentése is egy olyan példa, ami sok cég életében meghatározó, hiszen adatszolgáltatási és fizetési kötelezettséggel jár, és eddig rendkívül időigényes, sok adminisztrációt igénylő feladatot jelentett a vállalatok számára. A járványügyi helyzet következtében a folyamatautomatizáció és a digitális ügyintézés előtérbe került, amely az egyszerűsített foglalkoztatás (EFO) világát is érinti.

A díjazott pályamunka az EFO bejelentő mobilalkalmazás példáján keresztül ismerteti azt, hogy egy korszerű technológiai fejlesztéssel mennyire leegyszerűsíthetők a folyamatok, és hogy ebben milyen szerepe van a szoftverergonómiának. Mivel a kutatásban alkalmazott emberközpontú módszerek (interjúsorozat és használhatósági vizsgálat) kiválóan feltárják a végfelhasználói igényeket, így azok a pénzügyi szektor termékeinek előállítása során is a sikeres „FinTech” innováció kulcsai lehetnek.

Ezúton gratulálunk a hallgatónak az elért eredményért és köszönjük a lelkes munkát a témavezetőjének, Szabó Bálint kollégánknak is!