Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem

Ergonómia és Pszichológia Tanszék


 

OTDK 2019 - Második helyezés és különdíj optmechatronika szekcióban

A kétévente megrendezésre kerülő Országos Tudományos Diákköri Konferencia Műszaki Tudományi, valamit Kémiai és Vegyipari Szekcióinak az idei évben a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem adott helyett. Az idén már XXXIV. alkalommal megrendezett OTDK Műszaki Tudományi Szekciójában, a három napos konferencián a hallgatók 52 tagozatba besorolva 439 igen különböző témát mutattak be.

A konferencián több színvonalas előadással képviseltette magát a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gazdálkodás és Társadalomtudományi Kara is, amelyek közül tanszékünk több témában is érintett volt.

A csütörtök délután megrendezett, optomechatronika névre hallgató tagozat előadói különböző, igen színes témákkal. Az előadások között volt szó sztereó képfeldolgozásról, színidentifikáció modellezésről, optikai átviteli függvény méréséről, a komfortos kontaktlencse jellemzőiről, ami mellett megjelent a mechanikai feszültség műanyag lencsékre tett hatása, a kameraalapú optikai vérnyomásmérés lehetősége, valamint különféle termékek (ergonómiai szoftver és mikrohullámú sütők) szemmozgás-követéses vizsgálata is.

Az előadások nemcsak változatosak, de kivétel nélkül igen színvonalasak voltak, így nagyon büszkék vagyunk arra, hogy a szekcióban az Ergonómia és Pszichológia Tanszék vonatkozásában II. helyen végzett Fergencs Tamás, illetve arra is, hogy ugyanitt különdíjat kapott Biró Noémi, Steiner Hanna, Szűcs Laura és Teodor Petra.

Optomechatronika tagozat díjazottak
Balról jobbra: Szűcs Laura, Teodor Petra, Steiner Hanna, Biró Noémi, Fergencs Tamás, 2019
 

A II. helyezést elérő pályamunka címe „Szemkamerás használhatósági vizsgálat szerepe ergonómiai célszoftver oktatás irányú termékfejlesztésében”. A hallgató (Fergencs Tamás) által elvégzett kutatás a Vivelab szoftver felhasználó-központú továbbfejlesztésére irányult. A program oktatási irányú használati lehetőségének vizsgálata elsődleges (ergonómiában jártas oktatók és azt tanuló egyetemi hallgatók), valamint másodlagos felhasználók (a szoftver fejlesztőinek) bevonásával valósult meg kvalitatív módon – az így összegyűjtött szemmozgás-követéses használhatósági vizsgálat és egyéb interjús megkérdezésekből származó információk szolgáltak a termékfejlesztési javaslatok alapjául.

A különdíjas helyezést elért pályamunka szintén a felhasználókat helyezte a középpontba „Mobil szemmozgás-követés szerepe a termékfejlesztésben, mikrohullámú sütő példáján keresztül” címmel. A vizsgálat során a kutatócsapat tagjai (Biró Noémi, Steiner Hanna, Szűcs Laura, Teodor Petra) két igen eltérő mikrohullámú sütő használhatóságát vizsgálták (40 felhasználó bevonásával) empirikus úton, hogy levonva a következtetéseket kialakítsák az ideális eszköz kezelőfelületét.

OTDK Díjátadó pillanatképek, 2019
Csoportkép balról jobbra: Szűcs Laura, Szabó Bálint, Teodor Petra, Steiner Hanna

 

Ezúton gratulálunk az érintetteknek a szép eredményekért és köszönjük a támogatást a témavezetőjüknek, Szabó Bálint kollégánknak is!

Nagyon büszkék vagyunk a teljes optomechatronika csapatra is!