Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem

Ergonómia és Pszichológia Tanszék


 

OTDK 2019 - Első helyezés műszaki tudományi szekcióban

A kétévente megrendezésre kerülő Országos Tudományos Diákköri Konferencia Műszaki Tudományi, valamit Kémiai és Vegyipari Szekcióinak az idei évben a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem adott helyett. A XXXIV. OTDK Műszaki Tudományi Szekciójában, a három napos konferencián a hallgatók 52 tagozatba besorolva 439 igen különböző témát mutattak be.

A konferencián több színvonalas előadással képviseltette magát a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gazdálkodás és Társadalomtudományi Kara is, amelyek közül tanszékünk több témában is érintett volt. A péntek délután megrendezett, műszaki menedzsment névre hallgató tagozat előadói különböző, igen színes témákkal fedték le az érintett területet az országos megmérettetésen, amelyek közül a csapatmunkában elvégzett kutatásukat bemutatva, kiemelkedő teljesítménnyel I. helyen végzett Komlóssy Eszter Tekla, Megyeri Mária és Paulics Lilla.

 

 

OTDK díjátadó pillanatképek, 2019 (BME, K épület)
 

Az első helyezést elért pályamunka címe „A Paint termékcsalád felhasználó-központú vizsgálata”, amelyben a hallgatók a „klasszikus” MS Paint és a program új, háromdimenziós változatának (a Paint 3D-nek) a használhatóságát hasonlították össze.

A kutatás során a hallgatók először feltárták a Paint 3D használhatósági hibáit kvalitatív módon. Erre egy szemmozgás-követéssel támogatott használhatósági vizsgálat keretein belül került sor, amelyben - a grafikai programokban való jártasságuk alapján - laikus és tapasztalt felhasználók vettek részt. A vizsgálat során a felhasználók a hangos gondolkodás módszertanát alkalmazva mondhatták ki véleményüket az új rendszerrel kapcsolatban, amihez a szemmozgás-követéses technológia vizuális visszajelzéseket is biztosított. A program használhatósága a SUS (System Usability Scale) kérdőív alkalmazásával számszerűen is meghatározhatóvá vált, a kimondott problémák pedig a Nielsen féle skála segítségével kerültek súlyozásra.

A kvalitítv kutatás eredményeire alapozva összeállításra került egy kérdőív is, amelynek célja a használhatósági vizsgálat alapján megfogalmazott hipotézisek igazolása, vagy cáfolása, illetve a Paint termékcsaláddal kapcsolatos felhasználói vélemények, attitűdök átfogó megismerése és összehasonlítása volt.

Ezúton gratulálunk a hallgatónak az elért eredményért és köszönjük a lelkes munkát a témavezetőjüknek, Szabó Bálint kollégánknak is! Nagyon büszkék vagyunk a teljes csapatra!

 

OTDK, 2019
Balról jobbra: Komlóssy Eszter Tekla, Szabó Bálint, Paulics Lilla, Megyeri Mária